logo logo logo logo

Vlado Marić – Veteran i aktivist koji povezuje braniteljske i civilne udruge

Objavljeno: 23. 11. 2021 - 16:24 | Kategorija: Vijesti

Vlado Marić, hrvatski veteran, invalid i aktivist civilnog društva, naspram ostalih gostiju naše emisije „Hrvatski branitelj“, osim što je aktivan u sklopu braniteljskih udruga, angažiran je i u udrugama civilnog društva, smatrajući da je to jedini način da se branitelji otvore ostatku društva i uspješno reintegriraju u nj. 

Marić je još od djetinjstva htio postati profesionalni vojnik ili policajac, ali kako je odrastao za vrijeme bivšeg komunističkog režima tijekom kojeg mu je otac kao politički neistomišljenik često bio pritvoren, posljedično mu se stvorila averzija prema miliciji i takvom državnom uređenju. Međutim, kad se počela formirati Hrvatska policija 1990. godine, već se u kolovozu iste godine javlja na tečaj za prve hrvatske redarstvenike. Kako je završetak tečaja spriječila tzv. balvan revolucija, početkom rujna odlazi u Antiterorističku jedinicu Lučko. Marićev ratni put je završio 1993. godine, kada je ranjen u akciji Medački džep, no nakon oporavka karijeru nastavlja u Ministarstvu obrane do 2002. godine. Potom odlučuje aktivistički djelovati kroz razne braniteljske i civilne udruge.

„Smatram da su hrvatski branitelji veliki potencijal koji nije iskorišten, na neki način dali smo Domovinskom ratu svoj obol i onda je jednostavno izostao jedan program resocijalizacije i uključivanja hrvatskih branitelja u civilno društvo. Budući da sam pratio rad međunarodnih organizacija i institucija, shvatio sam da Hrvatskoj to nedostaje. U Hrvatskoj su se pojavile udruge civilnog društva koje smo često kolokvijalno zvali „plaćenici stranih država“. Naravno, nemamo protiv određenih projekata ništa protiv, ja prvi, onih koji razvijaju demokraciju, toleranciju i pluralizam u pravom smislu, međutim, kod nas u Hrvatskoj je bila učestala pojava da su udruge pod utjecajem ideologije, da su politizirane. Stoga sam se odlučio uključiti u taj civilni sektor, a kada bi bio aktivan u udrugama branitelja često sam se zalagao da se te udruge otvaraju prema civilnom društvu zato što nije rješenje da se mi začahurimo i zatvorimo u svoje klube“, govori nam Marić.

Urednik emisije, novinar Marcel Holjevac, s obzirom na to da je dosta civilnih udruga bilo dosta neprijateljski raspoloženo prema braniteljima, priupitao je Vladu zbog koga je nastao taj nesporazum između civilnih i braniteljskih udruga.

„Pa ima i kod nas hrvatskih branitelja grešaka, kao kada nismo dovoljno shvatili važnost uključivanja u civilni sektor, a s druge strane bili smo prepušteni sami sebi. Nas su institucije, koje nisu dobro organizirane i dandanas, pa i razna Ministarstva, poput Ministarstva hrvatskih branitelja, često politizirale. Svaka politička opcija koja dođe na vlast ima „svoje“ hrvatske branitelje i udruge.

Nažalost, hrvatski branitelji su više puta nasjedali na takve političke trikove s obzirom da bi dobili nekakva sredstva iz proračun za razvoj nekih stvari, no to je bila kap u moru u odnosu na ono što su dobivale udruge civilnog društva od stranih investitora pod krinkom razvoja medija, demokracije i ostalog, a u stvari su utjecale na politički spektar ovdje u Hrvatskoj.

Tako da sam davno shvatio da se mi moramo uključiti u taj civilni dio i dati svoj doprinos da se i buduće generacije, naša djeca, uključe u rad braniteljskih udruga, a ne da jednog dana kada nas ne bude ne ostane ništa iza nas“, dodao je Marić.

Marić je pripadnik brojnih braniteljskih udruga. Rad je počeo u HVIDR-i Slavonski brod, sad je član Udruge HVIDR-a Maksimir, kao i  ATJ Lučko te  Prvi hrvatski redarstvenik. Na prijedlog Udruge ATJ Lučko, Vlado postaje posebni savjetnik za veterane u uredu predsjednika za vrijeme mandata Ive Josipovića (od 2010. – 2014.).

„Imao sam dosta problema zbog nerazumijevanja od strane hrvatskih branitelja koji su često politizirali tu funkciju. Mislili su „ako je predsjednik ovaj ili onaj, koji nije moj odabir, tamo ne treba ići“, a ja sam drugačije razmišljao. Smatrao sam da mi hrvatski branitelji moramo biti prisutni i davati svoj određeni doprinos ma tkogod predsjednik bio. Pantovčak bi trebao biti otvoren za sve,“ komentirao je Marić.

Vlado ističe da je iznimno ponosan na rad svojih devetero kolega iz Savjeta za ratne veterane.

„Primjerice, za mog mandata sve specijalne postrojbe MUP-a su odlikovane, što se prije nije događalo. Težio sam tome da se isprave nepravde prema hrvatskim braniteljima. Za te četiri i pol godine mog rada, na Pantovčaku je bilo primljeno više od 5.000 branitelja na različitim događanjima, obilježavaju obljetnica i drugo. Primjerice, organizirali smo primitak obitelji Jeana-Michaela Nicoliera na kojem je uručeno posthumno odlikovanje njegovoj majci i bratu. Dodijeli smo i najveće moguće odlikovanje obitelji Blažević, za herojstvo Mile Blaževića Čađe, koji do tada nije bio poznat u javnosti, a tijekom Domovinskog rata se opasao eksplozivom i bacio se na transporter srpske paravojne formacije kako bi spasio kolonu civila, pri čemu je žrtvovao svoj život,“ navodi Marić.

Vlado otkriva i kakav je bio odnos Pantovčaka prem hrvatskim braniteljima kada je došao na funkciju predsjednikova posebnog savjetnika za veterane.

„Možda su neki tamo gore, pa i Josipović, mislili „evo neka imamo za ukras i tu priču (op Savjet za veterane)“, no mi se nismo dali. Primjerice, u jednom trenutku su me htjeli smijeniti. Bio sam Josipovićev izaslanik u Gvozdanskom, naselju koje je poznato po herojskoj obrani od Turaka 1578. g., ali i po tome da su u Drugom svjetskom rat tamo Hrvati stradavali. Primjerice, iz obitelji Grabarević je njih 12 poginulo, a na spomen ploči u Gvozdanskom je sveukupno ispisano 55 imena mještana koje su pobili partizani prilikom napada na to selo. Tom prilikom, kao izaslanik u Gvozdanskom, sam javno rekao da su partizani počinili zločin. Nakon toga su se svi digli (op. Hina, lijeve političke opcije) optužujući me da rušim temelje antifašističke borbe.  Potom me Josipović pozvao na razgovor, no nisu imali argumenata za moju smjenu jer nisam izmislio činjenice. Samo sam ponovio predsjedniku njegove riječi „ratni zločin je ratni zločin tko god ga je počinio“,“ prisjeća se Marić.

Međutim, suradnja s Josipovićem se ipak prekinula naknadno, no na Vladin zahtjev. Naime, kada je povodom nezadovoljstva i određenih nepravdi došlo do prosvjeda branitelja ispred zgrade Ministarstva, Marić je predložio Josipoviću neka rješenja situacije, konkretno da bi trebao utjecati na smjenu tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića te njegovog zamjenika Bojana Glavaševića. Kako se Josipović nije složio s njegovim sugestijama, Marić je zahvalio na suradnji i podnio ostavku.

Potom se Marić okreće aktivizmu i radu u civilnim udrugama kako bi poslužio kao „most“ između braniteljskih i drugih civilnih udruga. Uz već spomenute braniteljske, Vlado je član sljedećih civilnih udruga – Centra za ljudska prava, Uvijek vjerni, Vila Velebita, a bio je i u udruzi Visia Croatica.

„Kad sam u predsjedništvu HVIDR-e Slavonski brod, mi smo taj prostor otvorili javnosti, počeli smo organizirati natjecanja iz robotike kako bi se uključili i mladi, s ciljem da im se branitelji približe i integriraju u društvo. U Centru za ljudska prava razvijamo demokraciju, surađujemo s drugim udrugama te organiziramo tiskovne konferencije,“ izjavio je Marić.

Vlado je bio i predsjednik udruge Uvijek vjerni koja je partner Hrvatskog nogometnog saveza.

„Ta Udruga je jako važna jer na razini FIFE i UEFE odavno imate takve navijačke skupine koje zagovaraju ne nasilju, rasizmu i huliganstvu, te ostalom negativnom ponašanju. Jedna od mojih misija je bila tu udrugu povezati s braniteljskima, tako da branitelji dolaze na utakmice i navijaju. Na taj način, kad dođe branitelj invalid na tribinu, možda se u nekom huliganu stvori respekt“, pojašnjava Marić.

Vlado otkriva i u kojim udrugama je aktivan u posljednje vrijeme.

„Dosta vremena sam u sportu, često idem na nogometne utakmice i volonterski pomažem klubovima. Član sam i Udruge Vila Velebita, u čijem časopisu znam objavljivati članke o braniteljskim, sportskim i povijesnim temama,“ nadovezao se Marić.

Osvrnuo se i na aktivizam u sklopu udruge Visia Croatica, osnovanoj s ciljem sprječavanja privatizacije Imunološkog zavoda 2015. godine.

„Budući da sam ranjen u Domovinskom ratu pozvali su me da sudjelujem u aktivnostima te udruge koja je zagovarala da se spriječi divlja privatizacija Imunološkog zavoda. Uspio sam s kolegama okupiti i ujediniti sve braniteljske i civilne udruge, što je rezultiralo zajedničkim prosvjedom na Markovom trgu. Tada se nije gledalo tko je lijevo, a tko desno, išlo se po logici da udruge ne ističu svoj naziv. Kad je u pitanju nacionalni interes, ne bi trebalo biti podjela,“ govori nam Marić.

Prisjećajući se situacije oko Imunološkog zavoda, Marić konstatira da su zapravo nečiji interesi godinama devastirali taj zavod, „odd 90-ih pa nadalje svi ministri imaju određenu odgovornost što Imunološki nije sačuvan niti zaživio kako treba“. Prosvjed je prošao uspješno te Zavod nije rasprodan, no unatoč tome njegovo djelovanje danas, nažalost, nije na razini na kojoj je moglo biti.

Za kraj je Marić komentirao općeniti pristup prema braniteljima te zašto ih se još uvijek ne percipira kao socijalno ugroženu skupinu koja i jesu u današnjem hrvatskom društvu.

„Bojim se da se predstavlja da su branitelji privilegirano društvo, no ne znam kako netko bez ruke, noge može biti privilegiran. Smatram da se tu većinom radi o kompleksima. Oni nisu sudjelovali u Domovinskom ratu na način kojim su mogli i trebali pa se stvara nerazumijevanje i nepovjerenje prema onima koji su bili u ratu. Iako postoji nepovjerenje, mi branitelji se i dalje trebamo otvarati društvu i zauzeti za to da se krene boljim putem,“ zaključuje Vlado Marić.

U nastavku članka možete pogledati cijelu emisiju. Sve naše emisije dostupne su na YouTube kanalu „Hrvatski branitelj“.

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona Youtube kanal MORH-a

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK