logo logo logo logo

(VIDEO) SJP BATT: Obilježena 30. godišnjica osnivanja postrojbe koja i dalje obnaša važnu ulogu u obrani RH

Objavljeno: 23. 3. 2021 - 18:28 | Kategorija: Vijesti

U ponedjeljak 15. ožujka, u bazi u Mravincima obilježena je 30. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije BATT Split, koja nosi naziv po prvoj četvorici poginulih – Bočina Zoran, Abramović Kažimir, Tomaš Ivan i Topić Jakov. Uz odavanje spomena i počasti poginulim pripadnicima postrojbe, u sklopu obljetnice demonstrirane su pokazne vježbe i borilačke vještine pripadnika te postrojbe.

S obzirom na epidemiološke mjere, svečanost je obilježena u skromnijem izdanju. Zapovjednik specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Specijalne jedinice policije BATT Ante Vugdelija, predstavnik načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marenić te ostali članovi i bivši zapovjednici Udruge specijalne jedinice policije BATT, ispred spomen ploče su položili vijence i zapalili svijeće u spomen i čast poginulim pripadnicima jedinice.

Svečani program se nastavio prezentacijom spremnosti i borilačkih vještina trenutnih pripadnika Jedinice. Naime, u nadležnosti Specijalne jedinice policije BATT, koja je ujedno i prva formacija oružanih snaga u Splitsko-dalmatinskoj županiji, je „izvršenje složenih zadaća vezanih uz suzbijanje najtežih oblika kriminaliteta, osiguranje i zaštitu osoba, zaštitu i nadzor državne granice, potrage te spašavanja osoba“, navode iz policije. Uz to, specijalizirani su za helikopterske i snajperske operacije, roniteljske intervencije, rad s eksplozivnim napravama i dr.

„Iza nas nemate koga zvati, najteže situacije – ubojstva, talačke krize, rješavanje otmica zrakoplova i brodova i slično. Jako težak posao koji traži jako puno spreme, fizičke kondicije, svega“, pojasnio je Vugdelija za HINA-u.

Jedinica djeluje na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

„Najviše se spremamo za mogućnost aktivacije raznih eksplozivnih naprava pa surađujemo i s Antiterorističkom vojnom policijom gdje se helikopterom pokušavamo desantirati. Tu nam u susret izlazi Jadrolinija, dosta treniramo na brodu i trajektima. Naš posao je obuka – spremnost na zahtjevne zadatke koji se stave pred nas, s tim da radimo i druge poslove primjerice sudjelujemo u raznim osiguranjima nogometnih utakmica, ULTRA festivala, ali i uhićenjima počinitelja teških ubojstava i članova zločinačkih organizacija. Naša suradnja s PU splitsko-dalmatinskom je besprijekorna“, nastavlja Vugdelija.

 

Osnivanje postrojbe 1991. g.

Ova elitna jedinica osnovana je 15. ožujka 1991., a njene članove su činili tadašnji pripadnici MUP-a, čime je postala prva oružana postrojba čiji su članovi ujedno obnašali policijske i ratne poslove. Postrojavanje Jedinice se dogodilo u streljani zgrade PU Splitsko-dalmatinske, a sjedište postrojbe je bilo u Vili Dalmacija, u splitskoj Park šumi Marjan.

„Nosi naziv po prvoj četvorici poginulih: Bočina, Abramović, Tomaš, Topić. Kroz postrojbu je prošlo 740 ljudi, a 10 ih je poginulo u službi“, rekao je predsjednik Udruge veterana JSP-a BATT – Split Mladen Todorić.

Tijekom Domovinskog rata postrojba je sudjelovala u svim važnim vojnim operacijama, a na bojištu su svoje živote ostavili već spomenuti Bočina, Abramović, Topića, Tomaš, te Mario Selak, Hrvoje Čovo i Viktor Lizatović, dok su u mirnodopsko vrijeme, na dužnosti živote izgubili Oliver Marić i Mladen Ćurković.

Specijalna jedinica je 1998. godine s Marjana preselila u bazu u Mravincima, a sastojala se i od pričuvnog sastava.

„Nekoliko mjeseci nakon osnivanja Specijalne jedinice policije Split u KBC-u Split su formirane dvije kirurško-anesteziološke ekipe koje su pridodate pričuvnom sastavu MUP-a za sanitetsku potporu jedinicama Specijalne policije. Ekipe su formirane na početku kolovoza 1991. godine. Medicinske ekipe su imale sanitetske komplete za pružanje sanitetske potpore jedinici na terenu. Od akcija Maslenica do kraja rata kirurško-anesteziološke ekipe KBC-a Split su stalno pružale sanitetsku potporu jedinicama Specijalne policije na terenu”, govori dr. sc. Marko Jukić (Croative online, 14. 03. 2021.).

Vojne akcije tijekom Domovinskog rata

Pripadnici jedinice sudjelovali su u obrani Republike Hrvatske na svim ratištima od Lišana Ostrovačkih, Kijeva, Vrlike, Maljkova, južnog bojišta, Velebita, Pakraca i zapadne Slavonije.

„Išli smo gdje je trebalo, a postrojba je sudjelovala i u svim vojnim operacijama od Maslenice, Bljeska, Oluje. Nakon završetka Domovinskog rata je došlo do preustroja Specijalne policije koja je počela raditi svoje temeljne poslove. Novi preustroj se dogodio 2000. godine kada ostaju samo četiri specijalne policije u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, te se osniva Interventna policija, a nakon trećeg preustroja su se spojili zagrebački specijalci s ATJ Lučko pa ostaju samo četiri jedinice i zrakoplovna postrojba“, prepričava umirovljeni pripadnik BATT-a Danijel Krolo.

Splitska jedinica policije u ophodnju je išla iz Vile Dalmacija te je 1991. godine bila nadležna za osiguravanje objekata i građana Splita. Naime, u ratnom vremenu ključni gradski i vojni objekti bili su pod nadzorom Jugoslavenske narodne armije (JNA), poput Banovine, Instituta JNA, Doma JNA, TC-a Gripe, Vojnog odmarališta Duilovo, vojarne Visoka…

Međutim, u svibnju iste godine, kada su snage JNA u punoj ratnoj spremi izašli na građane Splita koji su demonstrativno izražavali nezadovoljstvo danom situacijom, splitski specijalci uspješno su spriječili fizički okršaj tih dviju strana te su zauzeli objekte koje je držala JNA, dok je jedan dio jedinice zauzeo vojno naoružanje iz skladišta JNA u luci Ploče (Dalmacija danas, 15. 03. 2020.).

U kolovozu 1991., krenuvši iz pravca Knina prema brani Peruča i gradu Sinju, neprijatelj je okupirao mjesta Kijevo i Vrlika jer su njihove snage imale više naoružanja i ljudstva na raspolaganju. Posljedično, prilikom sukoba u centru Vrlike pogiba prvi pripadnik postrojbe – zapovjednik voda Tomaš.

Splitski specijalci pozicionirali su se na obje strane jezera te podno planina Dinare (selo Ježević) i Svilaje te uspostavljaju liniju obrane u selu Maljkovo. U rujnu iste godine, splitski specijalci kreću s akcijom uništavanja neprijateljskih tenkova, međutim neprijatelj uzvraća napad svim raspoloživim sredstvima te smrtno stradavaju Abramović, Bočina i Topić.

Godine 1992., dio pripadnika Jedinice dobrovoljno se pridružuje 1. gardijskom zdrugu na ratištu na Kupreškoj visoravni. U toj akciji poginuo je Selak. Preostali dio Jedinice, koji je djelovao kod Metkovića, pobjeđuju neprijateljske snage u mjestu Glušci te zauzima tamošnje naoružanje.

Krajem svibnja, uspješno je izvršena i akcija zauzimanja brda Sv. Križ kod Zadra, no u listopadu pri održavanju linije obrane na potezu Velebit – Visočica stradava nekoliko pripadnika Jedinice.

Početkom 1993. godine, u sklopu vojno-redarstvene operacije Maslenica (kodno ime Gusar), splitski specijali zauzimaju strateške pozicije na Velebitu – Tulove Grede, Podprag, Mala Bobija i Velika Bobija. Osvajanjem Tulovih Greda, za što su bili zaduženi Ivica Glavota, Eugen Đuka, Franjo Tokalić, Petar Maras, Slavko Rogić i Mario Radan, okončana je akcija Maslenica (27. siječnja).

„Sjećam se svakog dana provedenog na Velebitu, pa tako i akcije Maslenica, kao da je bila jučer, a ne prije 21 godinu“, izjavio je jednom prilikom Glavota, bivši predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije BATT-Split (Dalmacija danas, 15. 03. 2020.).

Na području Velebita uslijedile su daljnje akcije u sklopu operacija Poskok 2. Nažalost, na položaju Veliko Bilo pogiba pripadnik Jedinice Čovo.

„Najviše su boravili na Velebitu na kojem su zauzeti položaji tijekom operacije Maslenica. U akciji oslobađanja Tulovih Greda sudjelovalo je šest pripadnika Specijalne jedinice policije „BATT“ – Split. Treba istaknuti i kako pripadnike Specijalne policije s položaja koje su oslobodili u akciji Maslenica – prostor od Tulovih Greda do Malog Alana i Svetog Brda – neprijatelji nisu nikada uspjeli potisnuti, usprkos više pokušaja, i stalnih borbi i topničkog bombardiranja. Pod zapovjedništvom generala Mladena Markača (ratni zapovjednik Specijalne policije) bilo je 25 postrojbi Specijalne policije. S Velebita se krenulo u oslobađanje okupiranog teritorija tijekom operacije „Oluja“. Za vrijeme operacije „Oluja“ Specijalna policija je u samo dva dana uspjela izvršiti postavljeni zadatak, potisnuti srpsku vojsku i četnike te doći na državnu granicu.

Tri zime su pripadnici splitske jedinice proveli na Velebitu. Istureni položaji bili su visoko na Velebitu: na Svetom brdu, Visočici, Dušicama, Ivinim Vodicama, Bukvi i drugdje. Uvjeti boravka su bili teški, boravilo se na hladnoći (ispod 25 stupnjeva Celzija), dubokom snijegu, magli, ljetnoj žegi, pljuskovima, naletima bure i preko 160 kilometara na sat, udarima gromova i drugim opasnostima. U jednom danu znalo se dogoditi da se izmijene 4 godišnja doba. Nemogućnost dopreme hrane, vode i streljiva u pojedinim vremenskim periodima. Nekada je magla bila gusta i dugotrajna (jednom 7 dana bez prekida)“, prepričao je dr. sc. Jukić.

Iste godine, splitski specijalci sudjeluju u operaciji Medački Džep.

Pripadnici Jedinice u lipnju 1994. g. odlaze na zapadno bojište te s tamošnjim obrambenim snagama sudjeluju u osiguravanju područja Okučana te prometnice Pakrac-Požega. Jedan dio specijalca bio je angažiran i u akciji Bljesak, kada su bili nadležni za oslobađanje pakračkog područja.

Nastavljaju djelovati i na južnom bojištu gdje sudjeluju u akcijama Krug-Dubrovnik te u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. U akciji Oluja pogiba specijalac Lizatović.

Spomen obilježja

U čast i spomen smrtno stradalim pripadnicima Jedinice, podignuta je nekolicina spomen obilježja.

Spomen poginulom Čovi nalazi se u Velikom Bilu te je u čast svim stradalnicima postavljeno spomen-obilježje Velebitska stina. Spomen cijeloj Jedinici nalazi se u njihovoj bazi Mravincima te ispred ulaza u Vilu Dalmacija.

Kompletni vod odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog 2012. godine.

 

Foto: snimka zaslona MUP RH

Autor: Žana Jukić

 

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK