logo logo logo logo
Projekt uspostave Veteranskog centra Šibenik // Foto: Grad Šibenik

Veteranski centri: Šibenski službeno otvoren, u Sinju prvi korisnici već od jeseni

Objavljeno: 20. 7. 2022 - 14:00 | Kategorija: Vijesti

U petak 10. lipnja 2022., svečano je otvoren prvi Veteranski centar – ustanova za podršku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Riječ je o centru izgrađenom u Šibeniku, a ubrzo će svoja vrata otvoriti i oni u Sinju, Daruvaru te Petrinji.

Veteranski centri su napravljeni u sklopu projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, vrijednog gotovo 340 milijuna kuna, koji se sufinancira europskim novcem, javljaju iz Vlade RH.

Veteranski centar – Šibenik

Veteranski centar u Šibeniku je službeno otvoren sredinom lipnja, šest mjeseci prije predviđenog roka. Centar će korisnicima omogućiti različite terapijske i rehabilitacijske programe te aktivnosti.

Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, korisnici mogu biti i članovi njihovih obitelji, obitelji poginuloga i nestaloga hrvatskog branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Smještajni kapacitet je 142 ležaja, dok će se na godišnjoj razini moći primiti više od 2.700 korisnika.

Svečanom otvorenju nazočili su premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, načelnici općina i PU Šibensko-kninske, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te prvih 30 korisnika usluga centra.

„Otvaranje šibenskog Veteranskog centra najbolje simbolizira viziju rada ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda s kojim već šest godina zajedno u Vladi radimo na onome za što smatramo da je dobro i da je moralna obveza hrvatske Vlade prema hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali najviše za slobodu Hrvatske. To se manifestira na puno načina. Jedan od tih načina je da smo unaprijedili zakonski okvir koji regulira prava hrvatskih branitelja. Imamo jedinstveni zakon koji je donesen u dijalogu i partnerstvu s braniteljskim udrugama, koji je poboljšao neka rješenja koja nisu bila dovoljno kvalitetna, koji je popunio praznine koje su postojale, a ispravio je i određene nelogičnosti pa i nepravde“, izjavio je premijer Plenković.

Plenković je podsjetio i na ostali doprinos Vlade i Ministarstva u cilju poboljšanja svakodnevice hrvatskih branitelja. Tako su primjerice doneseni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu i Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te je povećan proračun Ministarstva hrvatskih branitelj kako bi se riješila zdravstvena i mirovinska pitanja braniteljske populacije.

„Nema tog ključnog trenutka suvremene hrvatske slobode koju naša Vlada nije dostojno i dostojanstveno obilježila u proteklim godinama i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, članici Europske unije i NATO-a, zemlji koja se svake godine bolje uređuje, čije institucije bolje funkcioniraju, koja osigurava svojim građanima kvalitetniji život. Svega toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata,“ dodao je Plenković.

„Izgradnja veteranskih centara dobar je primjer kako hrvatskim braniteljima i svim korisnicima koji su po odgovarajućim kriterijima predviđeni da ih koriste, omogućiti rehabilitaciju i zdravstvenu skrb na nivou kojeg Hrvatska prije nije imala. To je velik i pozitivan iskorak te poruka ove Vlade o temeljnoj vrijednosti, a to je poštovanje i uvažavanje. Skrb o hrvatskim braniteljima, a osobito o hrvatskim ratnim vojnim invalidima, trajna je zadaća i obveza hrvatske države, za koju su kroz  izgradnju veteranskih centara pronađena dostojanstvena rješenja visoke kvalitete. Nadam se da će povratne informacije korisnika pokazati da je ovakav projekt, ovakva vizija imala smisla i da je zadovoljila kriterije koji su bili postavljeni“, zaključio je premijer.

Okupljenima se obratio i ministar Tomo Medved.

„Ponosan sam što smo izgradili i opremili ovo velebno zdanje baš na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova i simbolično povezali našu slavnu prošlost – Domovinski rat i naše branitelje – s ovim povijesnim prostorom. Današnje svečano otvorenje Veteranska centra Šibenik odraz je i našeg poštovanja i zahvala hrvatskim braniteljima, ovom gradu i cijeloj županiji, kao i prema žrtvi koju je ovo područje podnijelo u Domovinskom ratu. To je pokazatelj i našeg odnosa prema hrvatskim braniteljima koji će koristiti usluge ovog centra, jednog od četiri koja se grade u Republici Hrvatskoj,“ kazao je ministar.

Medved je pojasnio kako je EU projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj pokrenut s ciljem poboljšanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika DR-a koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima.

„Na kraju, želim i ovom prigodom podsjetiti na vrijednosti koje su nas vodile do konačne pobjede u Domovinskom ratu, naše domoljublje i zajedništvo. Te vrijednosti trebaju nam i danas, kada se suočavamo s novim izazovima. Neka nam Domovinski rat – temelj naše državnosti – bude vječna inspiracija, a bolja budućnost naše domovine trajna motivacija, nama i budućim generacijama, da se nastave boriti za boljitak naše domovine s jednakom ljubavlju s kakvom su naši branitelji bili spremni dati život za Hrvatsku,“ poručio je ministar Medved.

Zadovoljstvo otvorenjem Veteranskog centra izrazio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

„Osvrnuo bi se samo kratko na rečenicu koju je izrekao premijer Plenković, kada je izlazio iz auta ispred Veteranskog centra. Rekao je: ‘Ovo izgleda moćno! Ja uvijek gledam i pokušavam sagledati čega bi ovo trebao biti dio. Veteranski centar trebao bi biti dio jednog sklopa projekata. Nova bolnica će biti pozicionirana odmah do Centra, kao i centar za mlade koji je već u realizaciji. Nadam se da će svi korisnici biti zadovoljni i da će Šibenik biti prepoznat kao grad koji skrbi za svoje veterane,“ kazao je gradonačelnik Burić.

Voditelj Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk pojasnio je kako je u centru trenutno zaposleno 16 djelatnika koji skrbe o prvih 30 korisnika.

„Svi zaposlenici Veteranskog centra Šibenik dat će sve od sebe kako bi to bila ne samo ustanova od velikog značaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, već njihova druga kuća, njihov dom,“ poručio je Pauk.

Veteranski centar – Sinj

Najavljeno je i otvorenje sinjskog Veteranskog centra za kraj rujna ove godine, vrijednog 56.3 milijuna kuna. Centar će imati smještajni kapacitet od 130 ležaja, a godišnje će moći primiti oko 2.500 korisnika usluga.

Trenutno su završeni građevinski radovi te je u tijeku opremanje centra, a u međuvremenu je raspisan natječaj za zapošljavanje 31 djelatnika centra.

Poput onog u Šibeniku, Veteranski centar u Sinju također je izgrađen na prostoru bivše vojarne. Uz centar se nalaze sportski tereni te zemljište namijenjeno za obrađivanje s mogućnošću provedbe radne terapije.

Povodom završetka građevinskih radova, centar u Sinju obišli su ministar Medved, Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević, gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj te predstavnici braniteljskih udruga i invalida Domovinskog rata iz Cetinske krajine.

„Prvi ovakav objekt stavili smo već u funkciju u Šibeniku i njegovi korisnici u proteklih mjesec dana su iznimno zadovoljni. Nakon ovog centra slijedi do kraja godine završiti veteranske centre u Daruvaru i u Petrinji, što je snažna poruka i našeg članstva u Europskoj uniji jer su ovo prvi objekti gdje izravno sredstva iz fondova EU-a idu za potrebe hrvatskih branitelja i stradalih u Domovinskom ratu“, izjavio je ministar.

Ministar Medved je također najavio kako je u pripremi zakon kojim bi se regulirale ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja.

„Do kraja godine predložit ćemo Saboru zakon kojim ćemo regulirati formiranje tih ustanova, a paralelno s time već smo počeli niz razgovora i konzultacija gdje bismo te ustanove uspostavili i to bi bio koncept sustavnog i institucionalnog odnosa prema braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu“, dodao je Medved.

Okupljenima se obratio i sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

„Ovo je simbol, ovdje su napadnute prve vojarne, to je mjesto obrane i mjesto slobode, a imamo i svjedoke toga vremena. U oslobađanju sinjske vojarne poginuo je hrvatski branitelj Luka Erceg, pripadnik 4. gardijske brigade, te je ovaj Veteranski centar na čast, ponos i slavu svih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, poglavito onih koji su u obrani domovine položili svoje živote,“ izjavio je Bulj.

Komentar je dao i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

„Jedinstvo je bitno zbog našeg posljednjeg invalida Domovinskog rata, zbog svakog pojedinačnog branitelja imenom i prezimenom i za budućnost naše djece jer samo njegujući svetinju obrane i slobode hrvatske države ostavljamo svijetli primjer našim potomcima i djeci“, zaključio je Boban.

Dodajmo da je 30. lipnja 2022. raspisan Javni natječaji za zapošljavanje u Podružnici Sinj Veteranskog centra. Traže se: voditelj/ica, socijalni radnici, psiholozi, kineziolozi, stručni suradnici, stručni referenti, fizioterapeuti, radni terapeuti, prvostupnica sestrinstva, medicinske sestre/tehničari te njegovateljice. Više informacija o natječaju dostupno je OVDJE.

 

Autor: Žana Jukić

Foto:  Grad Šibenik

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK