logo logo logo logo

‘Veliko zlatno srce’ 2021: Uručeno priznanje umirovljenom brigadiru Miodragu Demi

Objavljeno: 18. 5. 2021 - 14:36 | Kategorija: Vijesti

U petak 14. svibnja 2021., u dvorani Brijuni na Zagrebačkom velesajmu, održalo se deveto po redu svečano uručenje priznanja „Veliko zlatno srce“. Priznanje je dodijeljeno umirovljenom brigadiru Miodragu Demi za izniman doprinos u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske te očuvanje i širenje istine o Domovinskom ratu. 

Udruga branitelja Domovinskog rata (UBDR) Zagrebački velesajam u suradnji s drugim braniteljskim udrugama, tradicionalno dodjeljuje priznanje „Veliko zlatno srce“ za izuzetne zasluge u promicanju istine o Domovinskom ratu i promicanju vrijednosti slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Ovogodišnji dobitnik je umirovljeni brigadir i predsjednik Odbora za branitelje grada Zagreba Miodrag Demo.

“Riječ je o jedinstvenom čovjeku, ratniku, heroju, nositelju najviših nagrada, priznanja i spomenica Domovinskog rata, osobi koja je slikovito i doslovno ispalila prvi i posljednji hitac u Domovinskom ratu. Osoba koja je svojim radom, znanjem, povjerenjem i autoritetom uvelike doprinijela da grad Zagreb ima najkvalitetniji i najbolje ustrojen sustav potpora i ukupnih nadstandardnih odnosa prema braniteljskoj populaciji u Republici Hrvatskoj“, rečeno je na samom početku programa, nakon pjevanja himne „Lijepa naša“ i minute šutnje za sve stradalnike Domovinskog rata.

Demo je tijekom rata bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a Rakitje, 2. gardijske brigade Zborna nacionalne garde „Gromovi“ te Prvog hrvatskog gardijskog zdruga – elitne postrojbe RH OS, u sklopu kojih je prošao skoro sva ratišta: Pakrac, Plitvice, Korenica, Komarevo, Petrinja, Viduševac, Gređani, Dubrovnik, Farkašić, Slano, Seta Katarina, Glinska polja, Novigrad zadarski, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Knin. Sudjelovao je u sljedećim ratnim operacijama – Cincar, Skok 1, Skok 2, Bljesak, Ljeto, Oluja, Maestral i Južni potez. Teško je stradao u listopadu 1995. g. kod Banja Luke od tenkovskog udara, a spasile su ga dvije konzerve paštete u džepovima koje su zaustavile prodor gelera u trbušnu šupljinu.

“Priznanje ide u ruke nadasve velikom čovjeku, hrvatskom branitelju, stopostotnom ratnom vojnom invalid, s 1.600 dana provedenih na ratištu. Čovjeku koji danas obnaša dužnost voditelja ureda za branitelje Grada Zagreba časno i pošteno u interesu braniteljske populacije koja mu je uvijek na prvom mjestu i iznad svega. Demo zadnjih 20 godina sudjeluje u akcijama značajnima za braniteljsku populaciju – od prekvalifikacija za zapošljavanje do stambenog zbrinjavanja, skrbi za invalide i brige za očuvanje digniteta Domovinskog rata“, izjavio je predsjednik UBDR Zagrebački velesajam Željko Baća.

Baća je posebice istaknuo ulogu Demine supruge Marije koja je nakon stradanja Deme sedam mjeseci dolazi svaki dan u bolnicu bodriti supruga. Također, osvrnuo se na položaj braniteljske populacije danas.

„Danas smo skloni zaboravu, osobito na tuđe živote i patnje koje su ugrađene u temelje našeg sadašnjeg postojanja. Daleko od ratnih užasa, volimo u svakodnevnim brigama zaboraviti na sve one majke, očeve, djecu, koji su plakali jednom da bi naš život danas mogao biti u mirnoj slobodi i spokoj u trajanju. Za nas hrvatske branitelje sadašnjost je težak križ. Ostati svjestan i ponosan, ostati zahvalan i odan, vjerovati u ispravnost onoga za što smo se borili – ma što nam rekli, kako god nas ranili, kakvim god nas putevima i kakvu budućnost nas vodili. Nova je bitka sačuvati uspomene sakrivene toliko duboko da ih nikakvo vrijeme ni laži ne mogu oskvrniti niti umanjiti njihovu vrijednost. Cilj je boriti se kako bi te iste uspomene postale dio srca mlade Hrvatske, onih koji dolaze. I u svemu tome ostati postojan i uspravan pod teretom osuda i razočarenja. Sve ovo što govorim zapisano je prije svega u srcima hrvatskih ratnika, u dušama svih onih čija je sadašnjost zaustavljena u prošlosti, zapisana je u velikom zlatnom srcu Miodraga Deme“, zaključio je Baća te sa Zoranom Mitrovićem i Špirom Janovićem uručio svečano priznanje Demi.

“Pustimo moj rat sa strane, bitno da samo napravili puno u gradu Zagrebu u zadnjih 20 godina. Bitno je to što nismo stali nego smo odmah krenuli dalje poslije tog nesretnog rata po hrvatsku državu. Napravili smo puno – nadstandard hrvatskim braniteljima u Zagrebu, a i dalje planiramo nastaviti tim putem. Nastavit ćemo raditi na projektima koji jesu, znači na zdravlju hrvatskih branitelja, njihovom smještaju, pogotovo za ljude koji su ostali sami. Imamo u planu otvoriti dom.

Ova nagrada je i obveza za ulaganje daljnjih napora i osmišljavanje mjera za što kvalitetniju potporu i skrb o stradalnicima Domovinskog rata Grada Zagreba, uz poziv da nastavimo zajedno raditi na tome ustrajno kao i do sada, da se nikada ne umorimo davati se za Hrvatsku i nikada ne zaboravimo naše prijatelje koji su svoje živote položili za slobodu koju danas imamo.

Hajdemo ovu Hrvatsku ponovo pokrenuti, da ide svojim putem, a ne da se svađamo. Mi smo tu državu stvorili, dali ju vama u ruke, pa dajte ju napravite kako Bog zapovijeda. Dosta svađe, Hrvatskoj to ne treba. Hrvatskoj treba da smo svi zajedno“, poručio je Demo te zahvalio na priznanju.

Program je popraćen kulturnim sadržajem za koji su bili zaduženi glazbenici Mirko Švenda-Žiga i Pero Rogan te pjesnik i pisac Branko Zbukvić, a na svečanosti su nazočili državni zastupnici, čelnici braniteljskih udruga, počasni gosti, među kojima su izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića brigadni general Ivan Zelić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, general Marinko Krešić (Hrvatski generalski zbor), obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, general Ljubo Ćesić Rojs, iz Alkarskog viteškog društva Sinj Ante Vučić, zamjenica pročelnika za obrazovanje Grada Zagreba prof. Katarina Milković, direktorica Zagrebačkog velesajma dr. Dina Tomšić, predsjednik Udruge branitelja “TIGAR 90/91” Petar Bajan, zamjenik ravnatelja ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” Branimir Gudelj, načelnik ratne škole “Ban Josip Jelačić” Mijo Kožić, predstavnik Podravke-Koprivnica Marinko Beljo, potpredsjednik HVIDRA-e RH i predsjednik HVIDRA-e Grada Zagreba Ante Tandara, predsjednica Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, Grada Zagreba i Zagrebačke županije Vesna Mihaljević, filmski redatelj Branko Schmit (snimio je dokumentarni film naziva „Demo“), dopredsjednik Udruge veteran 122. brigade HV Đakovo Jozo Totić, tajnik Mađarske manjine Grada Zagreba Peter Sekereš, predstavnik Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a Ivan Tolić, predstavnik Foruma branitelja Domovinskog zbora Ivan Rašić, te predstavnik Nezavisnih dragovoljca Hrvatske – Zagreb Zlatibor Petrović.

„Moja čast je što sam mogla jedan drugi ratni put, od 2000. godine pa nadalje, mogla dijeliti s Miodragom i ja. To je put jedne ustrajne, svakodnevne borbe za kvalitetu života. Usuđujem se reći ne samo zagrebačkih hrvatskih branitelja, nego uopće za kvalitetu života u Zagrebu i našoj domovini. Bez obzira što su Miodrag i kolega Laco uvijek predstavljali branitelje, nikada ljude nisu dijelili. Sve ono što se čulo o Miodragovim otvorenim vratima zapravo je vrijedilo za svakog čovjeka. Za svakog onog koji je u gradskoj upravi došao potražiti pomoć ili utjehu, Miodrag je uvijek imao vremena. U proteklih 20 godina nemoguće je pobrojati sve projekte na kojima je Miodrag sudjelovao, ali isto tako znam, da nas očekuje još puno posla i mi smo ga spremni poduzeti zajedno na dobrobit svih zagrebačkih i ostalih hrvatskih branitelja te građana i cjelokupne domovine. Djelovanje Miodraga Deme pokazuje da znamo i poštujemo svoju prošlost te da zato imamo budućnost“, izjavila je Pavičić Vukićević.

„Mi smo prijatelji već 31 godinu. Miodraga sam upoznao 5. studenog ’90. u Rakitju i odmah sam znao da je to čovjek velike hrabrosti, odlučnosti i odvažnosti. Lako smo se sprijateljili i zajedno smo kroz Domovinski rat branili našu domovinu. Cijelo vrijeme, u Domovinskom ratu, kasnije a i sada, Miodrag nikada nije posustao i tako je u kolicima aktivno nastavio svoj rad za izgradnju boljeg i kvalitetnijeg sustava brige za obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ranjene i sve suborce. Znao je da samo onaj koji je prošao Domovinski rat može razumjeti potrebe suborca i pružiti im pomoć,“ poručio je Bujan.

Prethodna uručenja priznanja „Veliko zlatno srce“

Svečana dodjela priznanja za izuzetne zasluge u promicanju istine o Domovinskom ratu i promicanju vrijednosti slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske, uručuje se posljednjih devet godina.

Prošlogodišnji (2020. g.) dobitnik priznanja „Veliko zlatno srce“ bio je ministar branitelja Tomo Medved. Godine 2019., nagrada je dodijeljena uglednom psihijatru dr. Hermanu Vukušiću za doprinos na polju duševne skrbi za ratne veterane, a uručio mu je dobitnik od godine ranije (2018.) – izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Za promicanje istine o borbi hrvatskog naroda za slobodu kroz umjetničko stvaralaštvo, priznanje 2017. g. dobiva redatelj Jakov Sedlar, dok se za podršku braniteljima i braniteljskim Udrugama nagrada uručuje pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću 2016. godine. Bivši dobitnici „Velikog zlatnog srca“ još su i Nela Sršen, Anja Šovagović i Mladen Pavković.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK