logo logo logo logo

UŠRIDRHR : Održano Drugo kolo natjecanja u ribolovu

Objavljeno: 13. 5. 2021 - 15:24 | Kategorija: Vijesti

U petak 30. travnja 2021., Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske (UŠRIDRHR) obilježila je dan osnivanja udruge organizirajući tradicionalno natjecanje u ribolovu. Sudjelovalo je sveukupno 66 natjecatelja iz raznih udruga hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata.

Na Granešini kod Grada mladih u Dubravi, UŠRIDRHR je na posjedu svog centra uspješno organizirala Drugo kolo natjecanja u ribolovu. Branitelje i posjetitelje poslužilo je lijepo vrijeme, a okupljanje natjecatelja je počelo još u jutarnjim satima.

Održala su se dva tipa natjecanja – pojedinačno i u timovima. Ekipni dio natjecanja odvio se u sklopu 22. Memorijala poginulim bojovnicima grada Zagreba, koji je organizirala Udruga dragovoljaca HOS-a grada Zagreba, a na njemu su sudjelovali hrvatski branitelji iz HVIDRA-e Dubrava, HVIDRA-e Maksimir, iz ostalih HVIDRA-i, te domicilne UŠRIDRHR. U individualnom tipu natjecanja sudjelovali su pretežito članovi UŠRIDRHR, koji su ujedno obilježili i dan udruge. Sveukupno je sudjelovalo 66 natjecatelja, a jedan tim je diskvalificiran.

Pravilo je bilo jednostavno – tko u najmanje vremena ulovi prvih deset riba je pobjednik. Natjecatelji su za ovaj zadatak imali dva sata vremena, odnosno od 10 do 12 sati. Nakon što natjecatelj ulovi tih deset riba, upisuje vrijeme kod suca, napušta stazu ili ostaje rekreativno pecati.

Dok je natjecanje još bilo u tijeku, priupitali smo jednu natjecateljicu, koja je već ulovila svojih prvih deset riba, da s nama podijeli svoje dojmove o ribolovu kao sportu.

„Lovim za UŠRIDRHR. Od mladosti se volim baviti ribolovom jer opušta, smiruje, a volim se i družiti, dečki su super. Ne osjećam se kao da su mi velika konkurencija, volim parirati i onda mi je još veći gušt kada uspijem napraviti bolji rezultat od njih“, izjavila je Vesna Derniković.

Vesna igra za hrvatsku Ligu. Nakon natjecanja na Granešini, čekaju je ostala lokalna natjecanja, a i ono županijsko. Uglavnom se natječe s muškim ekipama, a taj dan je bila jedina žena koja se natjecala.

„Nažalost, nema puno žena koje su zainteresirane za ribolov. U našoj udruzi sam jedina žena koja je registrirana za natjecanje zato često uskočim u mušku ekipu kada je netko od njih zauzet, no ima puno žena koje dođu sa svojim supruzima pa se rekreativno bave ribolovom“, dodala je Vesna.

Inače, Vesna se natjecala u timu sa svojim suprugom Antunom, kao predstavnici UŠRIDRHR, te su u svojoj kategoriji odnijeli prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojio tim iz HVIDRA-e Dubrava, a treće dečki iz UHDDR Pešćenica.

U individualnom natjecanju pobjednik je Đevad Bejtović koji je u Prvom kolu natjecanja osvojio drugo mjesto. Bejtovića slijedi Milan Dopučić na drugom te Vesan Krkić na trećem mjestu.

Visokopozicionirani natjecatelji, uz pehare, osvojili su i druge vrijedne nagrade – najnovije izdanje Abugarcijinog kompleta koji čine ribički štap i rola, međutim nagrade su dobili svi sudionici. Tako je za 23. mjesto na natjecanju Zlatko Jurak također dobio skupocjeni ribički štap i rolu, a ostale nagrade su sačinjavali nešto skromniji štapovi, role, te slike koje su nacrtane na prošlogodišnoj likovnoj koloniji koju organizira UŠRIDRHR krajem svakog svibnja.

Ostalim sudionicima i posjetiteljima dijelile su se revijalne nagrade: nagrada najboljem pjevaču, najćelavijoj osobi, najnižoj, najmlađoj, nagrada za kuhara, sudca, žene, goste, za onog koji ima najviše djece, za onog koji slavi rođendan, za one koji nikad ništa nisu osvojili, za najboljeg recitatora, za onog s najčupavijom kosom, te najdugovječnijeg člana udruge.

Nagradu, ribički štap, dobila je i aktualna obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević koja je najavila doći pecati nakon izbora.

„Meni je veliko zadovoljstvo da sam danas imala priliku doći ovdje na Granešinu i nadam se da će ovaj lijepi dan poslužiti sve naše branitelje koju su došli ovdje pecati. Želim im puno ribičke sreće i naučili su me da se ribičima kaže „bistro”, pa evo želim im svima „bistro“ i da imaju dobar ulov. A nakon izbora, s obzirom na to da sam dobila ribički štap, doći ću ovdje na obuku pa se nadam da ću u nekoj sljedećoj prigodi imati prilike pecati ovdje s hrvatskim braniteljima, ali i sa svim ostalim ljudima dobre volje“, izjavila je Pavičić Vukičević.

Pavičić Vukičević je taj dan, u sklopu obilježavanja vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, bila i na Mirogoju s predstavnicima udruga branitelja.

„Na taj ćemo način i dalje obilježavati sve datume koju su bitni za hrvatsku povijest, i također, s dužnim pijetetom prisjećati se svih naših poginulih branitelja, pripadnika hrvatske vojske i hrvatske policije“, dodala je.

Na pitanje kako svojim radom planira doprinijeti braniteljskoj populaciji odgovorila je:

„Nama je jako bitno da doista sa svim udrugama civilnog društva, posebno s udrugama hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i udovicama hrvatskim branitelja, dalje nastavimo ovim putem kojim smo krenuli, a to znači tijesna suradnja, da se svi ovi projekti koji su sada na snazi odvijaju i dalje, odnosno mi ćemo osnaživati sve naše udruge da se i dalje prijavljuju na natječaje, što u gradu Zagrebu što na nacionalnoj razini, ali kao što smo mogli tu dolje vidjeti mogu se povući i europska sredstva te osigurati nov sadržaj na ovoj lokaciji. Ono što je bitno za reći je da mi sve svoje javne politike dogovaramo upravo u suradnji s građanima kojih se to tiče“, zaključila je Pavičić Vukičević.

Osim natjecatelja, predstavnika gradske vlasti i braniteljskih udruga, mnogi posjetitelji iskoristili su lijepo vrijeme za provest u prirodi. Jedna od njih je Ana Telišman, supruga branitelja koji se natjecao.

“Dolazimo na svaki turnir kao potpora suprugu, ovo je unuka. Već godinama dolazimo i lijepo se družimo, jako nam se sviđa ovaj centar. Ovdje se lijepo brinu o invalidima i ribičima“, izjavila je Ana.

Ana sa suprugom dolazi u centar i u slobodno vrijeme, a često im se pridruže sin i unuka. Inače, muža prati i na ostalim natjecanjima, a on se ribolovom bavi zadnji 10 godina. Muž Boris je iz Tigrova, svih pet godina je sudjelovao u ratu te je ranjavan tri puta. U ribolovu je iznimno uspješan.

„Ribolov mu puno pomaže. Za psihu, bolje spava, druži se s prijateljima i imamo ribu koju volimo jest“, dodala je Ana.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, okupljeni su nastavili druženje na posjedu centra, zajedno uživajući u objedu. Cjelokupno natjecanja organizirano je u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama.

Zadnje natjecanje predviđeno je za 30. svibnja

Zadnja manifestacija u organizaciji Udruge športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata RH predviđena je za 30. svibnja, na Dan branitelja Grada Zagreba i Dan državnosti. Tada će se održati zadnji kolor lige, a možda istovremeno i tradicionalna velika likovna kolonija, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Inače, u koloniji sudjeluje više desetaka umjetnika i umjetnica, akademskih slikara, iz cijele Hrvatske, a i šire.

Ribolovno rekreacijski centar UŠRIDRRH inače je otvoren za javnost svakim danom, osim ponedjeljkom, od Velikog petka pa do Božića, od 9 do 17 sati. Svi umirovljenici i stariji od 60 godina, uz hrvatske branitelje, imaju mogućnost doći utorkom i četvrtkom loviti besplatno do dvije kile ribe.

Prvo kolo natjecanja u ribolovu

Podsjetimo, na Veliki petak 2. travnja 2021., UŠRIDRRH je provela Prvo kolo natjecanja u ribolovu. Time je udruga službeno otvorila vrata ribolovnog rekreacijskog centra kojim gospodari.

I ovo natjecanje se održalo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Ribolovna staza bila je postavljena s tri metra razmaka između natjecatelja, a prilikom izvlačenja startnih brojeva svi su nosili maske i držali potrebiti razmak.

Sudjelovalo je 74 natjecatelja, a prvo mjesto je osvojio Slavko Fuček, dok je na drugom bio Đevad Bejtović te trećem Boris Telišman.

“Ulov je bio odličan, a bilo je tu kalifornijske pastrve od milja zvane kalifa, bilo je potočne pastrve veće i manje, a bilo je i velike losos pastrve. Nitko nije ostao bez ulova, a vjerujem da je ulovljena riba sa slašću konzumirana za objed na obiteljskom objedu,” priopćili su iz UŠRIDRRH.

O Udruzi športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata RH

UŠRIDRRH osnovana je neposredno nakon Domovinskog rata, u travnju 1998. godine. Udruga je nastala udruživanjem članova iz Kluba 145. brigade hrvatske vojske koji su uglavnom činili dečki iz Dubrave. Predsjednik udruge je Mirsad Ćustić.

Na području bivšeg pionirskog grada u Dubravi, današnjeg Grada mladih, članovi UŠRIDRRH, osim što održavaju i gospodare ribolovnim područjem, provode i brojne aktivnosti u koje uključuju i javnost, a o njihovoj uspješnosti govore i prestižni rezultati pojedinih članova na svjetskim natjecanjima u ribolovu.

Na prostoru ribolovnog rekreacijskog centra nalazi se ograđeno jezero koje na zagrebačkom području jedino ima pastrvu, uređena šetnjica, teren sa sjenicama, mjestima za piknik, te spravama za vježbanje na otvorenom. Sprave za rekreacijsko i rehabilitacijsko vježbanje, namijenjene starijim osobama, naknadno su izgrađene na istočnoj strani jezera u sklopu europskog projekta „Športskom rekreacijom i radom do socijalne uključenosti i kvalitetnijeg življenja“.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

UŠRIDRRH: Održano prvo kolo natjecanja u ribolovu, sljedeće krajem travnja

SVJETSKI PRVACI: Zbog ovih branitelja je CIPS mijenjao pravila bodovanja  

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK