logo logo logo logo

Udruga Priznajem održala edukacijske radionice u sklopu projekta „Hrvatski branitelj“

Objavljeno: 4. 12. 2020 - 10:22 | Kategorija: Vijesti

Udruga Priznajem ove godine pokrenula je projekt pod nazivom Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10. koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK. Projekt obuhvaća unaprjeđenje i povećanje stručnih kapaciteta novinara kroz setove edukacija te time i povećanje ponude novog i kvalitetnog medijskog sadržaja koji se odnosi na izvještavanje o osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi – hrvatskih branitelja. Također, cilj je doprijeti poboljšanju vidljivosti navedenih skupina u javnosti te kvalitetnijem izvještavanju o problemima tih socijalnih zajednica.

U sklopu projekta zasad su održana dva seta edukacija o kvalitetnom izvještavanju o problemima osoba s invaliditetom. Edukacije su sveukupno trajale 20 sati, a provedene su u dvoma terminima: prvi set od 21. do 25. rujna te drugi set od 3. do 4. listopada, u Slavonskom Brodu te istovremeno i putem video linka Zoom za novinare koji nisu mogli fizički prisustvovati predavanjima. Edukacije su sadržavale sljedeće: pet sati predavanja o posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP) i trajnim promjenama ličnosti iza te traume;
pet sati predavanja o najčešćim komorbiditetima, specifičnim teškoćama prilagodbe u svakodnevnom životu (partnerstvo, roditeljstvo, profesionalno i socijalno funkcioniranje); sedam sati predavanja o psihologijskoj i psihijatrijskoj dijagnostici poremećaja, pristupima liječenju te problemu stigmatizacije; te tri sata predavanja o tome kako destigmatizirati hrvatske branitelje te važnim komunikacijskim vještinama u radu s braniteljima. Na edukaciji je prisustvovalo osam novinara: Mario Macan, Hrvoje Macan, Lidija Berger, Ivanka Herceg, Marcel Holjevac, Zoran Grgić, Dubravka Kovačić i Žana Jukić (petero ih je bilo fizički prisutno, a troje putem video linka Zoom). U skladu sa svojim kompetencijama, edukacijsku su vodile: Irena Vukas Cufalar, Gordana Filipović Bilić i Ana-Marija Šibalić.

Prvi set edukacija održao se u razdoblju od 21. do 25. rujna, a predavanja su vodila Irena Vukas Cufalar i Gordana Filipović Bilić. Tijekom prvog dijela edukacija predvođenih Irenom Vukas Cufalat, osam sudionika edukacije i sama voditeljica su se predstavili, upoznali s dosadašnjim radom i iskustvima prisutnih novinara, a zatim je uslijedila Power Point prezentacija s teoretskom građom te praktičnim vježbama. Prezentirana je sljedeća teoretska građa: izvješće UN-a o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, primjeri prepreka s kojima se susreću osobe s invaliditetom, negativni primjeri iz medija, stvaranje pozitivnih primjera, a kao dodatak priloženi su kratki video prilog i šest zasebnih tekstova s ciljem boljeg povezivanja prezentiranog gradiva. Također, uslijedilo je gostovanje predsjednika Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije Željka Paudića i posjet Radija 92 fm, na kojima se temeljio praktični dio edukacije. Novinarske vježbe uključivale su intervju s gostom Željkom Paudićem, uz posebni naglasak na važnost upotrebe odgovarajuće terminologije o osobama s invaliditetom u praksi, te audio radionica nakon posjete spomenutom radiju.

Drugi dio prvog seta edukacija vodila je Gordana Filipović Bilić, a njena predavanja bila su podijeljena na sljedeći način: prvih pet sati predavanja o posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP) i trajnim promjenama ličnosti iza te traume, te pet sati predavanja o najčešćim komorbiditetima i specifičnim teškoćama prilagodbe u svakodnevnom životu (partnerstvo, roditeljstvo, profesionalno i socijalno funkcioniranje) osoba koje boluju od PTSP-a.

Drugi set edukacija održao se od 3. do 4. listopada, također u Slavonskom Brodu, koji je, u skladu sa svojim kompetencijama predvodila Ana-Marija Šibalić. Sveukupno desetosatna edukacija je uključivala sljedeće: sedam sati predavanja o psihologijskoj i psihijatrijskoj dijagnostici PTSP-a, pristupima liječenju poremećaja i problemu njegove stigmatizacije; te tri sata predavanja o načinima kako destigmatizirati hrvatske branitelje te važnim komunikacijskim vještinama u radu s braniteljima.

Nakon spomenutih setova edukacija, dvoje novinara steklo je potrebita nova znanja i vještine s područja izvještavanja i informiranja o specifičnim potrebama i interesima osoba hrvatskih branitelja – osoba s invaliditetom te starijih osoba, stanovnika šireg područja grada Slavonskog Broda i grada Zagreba. Osposobljeni novinari u suradnji s predstavnicima ugroženih skupna proizveli su šest članka tijekom dosadašnjeg razdoblja.

U skladu s navedenim, novinar Prvi proizveo je tri članka pod nazivima: „VLADO RADOŠIĆ umirovljeni hrvatski branitelj autor dvije knjige o logorašima“ (objavljen 30. listopada 2020.), „VUKOVARSKI HEROJ IVICA TREHUB ZA “PRIZNAJEM”: “Mnogi od nas se nisu našli u mirnodopskoj priči, ostali su zarobljeni u 91.”“ (objavljen 1. studenog 2020.), te „DR. VUKUŠIĆ: “HRVATSKO DRUŠTVO REVIKTIMIZIRA ŽRTVE RATA, a borci Banjalučkog korpusa lakše u njoj dolaze do svojih prava nego hrvatski branitelji”“ (objavljen 4. studenog 2020.). Članci zadovoljavaju potrebitu dužinu od pet kartica teksta (jedna kartica = 1.800 znakova s prazninama) te su pisani po pravilima i etičkim normama novinarske struke.

Prvi članak – „VLADO RADOŠIĆ umirovljeni hrvatski branitelj autor dvije knjige o logorašima“ (objavljen 30. listopada 2020.), pisan je u formi autorskog članka u kojem je dan prikaz profila osobe i njenih djela. Protagonist članka je umirovljeni hrvatski branitelj Vlado Radošić (rođen 1968. u Tisovcu, Općina Staro Petrovo selo) koji se nakon redovnog školovanja zaposlio kao djelatnik policije, a u Domovinski rat uključio se redovno. Bio je pripadnik Specijalne jedinice policije ‘Zebre’ Nova Gradiška, zatim zasebne Jedinice policije ‘Jadran’ te temeljne krim policije. Na poslovima kriminalističkog službenika za ratne zločine i terorizam radio je pri Policijskom upravom Brodsko-posavske županije, policijskim postajama Nova Gradiška i Okučani. Radošić je prikupljao podatke u svezi počinjenih ratnih zločina, masovnih i pojedinačnih grobnica, nazočio je ekshumacijama i identifikacijama pronađenih osoba. Umirovljen je 2007. godine u zvanju glavnog policijskog inspektora. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom ‘Bljesak’, Medaljom ‘Oluja’, Redom hrvatskog trolista, Spomen plaketom ‘Vukovar 1991.’, Pohvalnicom Republike Hrvatske, načelnika Odjela specijalne policije generala Mladena Markača. Za ostvarenja u području društvenih djelatnosti, točnije publicističku djelatnost s tematikom Domovinskog rata, Radošić je nagrađen Plaketom i grbom općine Stara Gradiška i Medaljom grada Nove Gradiške. Posebnu čast svojom plaketom ukazala mu je Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske. U mirovini svoj doprinos pobjedi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, Radošić je upotpunio pišući knjige o logorašima srpskih logora. Toj ozbiljnoj tematici posvetio je dugi niz godina istraživačkog rada, a okupio i stručan tim. Autor je dvije knjige o ratnim logorašima; Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine i 1992. godine.

Članak drugi – „VUKOVARSKI HEROJ IVICA TREHUB ZA “PRIZNAJEM”: “Mnogi od nas se nisu našli u mirnodopskoj priči, ostali su zarobljeni u 91.”“ (objavljen 1. studenog 2020.), pisan je u formi intervjua koncipiranog od trinaest pitanja. Pitanja za intervju otvorenog su tipa, a gost je bio Ivica Trehub, čovjek koji je bio zapovjednik topa “Krnje” na Trpinjskoj cesti tijekom rata, a javnosti je poznat iz dokumentarca “Heroji Vukovara”. Trehub danas živi u Vinkovcima sa suprugom i obitelji, otac je četvero djece. Razgovaralo se o njegovom ratnom putu vezanom uz Bitku za Vukovar.

Članak treći – „DR. VUKUŠIĆ: “HRVATSKO DRUŠTVO REVIKTIMIZIRA ŽRTVE RATA, a borci Banjalučkog korpusa lakše u njoj dolaze do svojih prava nego hrvatski branitelji”“ (objavljen 4. studenog 2020.), također je pisan u formi intervjua, no sastojao se od dvadeset pitanja otvorenog tipa odgovora. Intervjuiran je ugledni psihijatar Herman Vukušić, glavni medicinski koordinator za procjenu bolesti povezanih s ratnim djelovanjima u hrvatskih branitelja na Kliničkom medicinskom centru u Zagrebu. Razgovaralo se o najvećem medicinskom problemu veterana svih ratova – PTSP-u. Gost dr. Vukušić je i sam bivši branitelj te često nastupa kao glasnogovornik oboljelih od te bolesti. Dr. Vukušić je diplomirao i završio poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je veći broj stručnih i znanstvenih radova iz područja medicine stresa i menadžmenta, te je čest predavač na skupovima u zemlji i inozemstvu. Član je međunarodne Akademije za menadžment, američke Akademije eksperata za traumatski stres i bio je stručni je konzultant Europske komisije, kao i predsjednik Hrvatskog društva za medicinu stresa i Centra za duhovnu medicinu. Obnašao je i dužnost pomoćnika ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u vladi RH.

Autor: Hrvoje Macan – Voditelj projekta

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK