logo logo logo logo

U Pakracu obilježen početak Domovinskog rata

Objavljeno: 22. 3. 2022 - 14:59 | Kategorija: Vijesti

U utorak 1. ožujka 2022., tradicionalno je obilježena 31. godišnjica oružanog napada na Policijsku upravu Pakrac, događaj kojim je započeo Domovinski rat u Hrvatskoj.

Obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu popraćeno je višednevnim raznolikim programom. Suorganizatori događaja su Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Kulturni program povodom 31. godišnjice

Kako su javili iz Grada Pakraca, ovogodišnja svečanost otvorena je dječjim festivalom domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“, održanim 26. veljače 2022., u Hrvatskom domu. Na festivalu su nastupili osnovnoškolci s gošćom Nikom Pastuović, uspješnom mladom pjevačicom.

Program je nastavljen u kino dvorani Hrvatskog doma dr. Franje Tuđmana, 28. ožujka, dvjema premijerama pod organizacijom Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik. Riječ je izvedbom dječje pjesme „Pakrac – taj mali grad“ i projekciji kratkog dokumentarnog filma „Alfa 1991.“

Uoči središnje manifestacije, 1. ožujka u pakračkoj župnoj crkvi, održan je koncert klape „Sveti Mihovil“, pod nazivom “Vjera, ljubav, domovina”. Na koncertu su se izvodile pjesme sakralne, ljubavne i domoljubne tematike, a sastav klape čine policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Nakon glazbenog programa, članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika zapalili su simboličnu 31 baklju povodom 31. obljetnice početka Domovinskog rata (Pakrački list, 02. 03. 2022.).

Tradicionalni „Mimohod pobjednika“ u sklopu središnje manifestacije

Dan nakon, 2. ožujka 2022., uslijedila je središnja svečanost. Svečanost je započela misnom svetkovinom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Potom se u sklopu tradicionalnog „Mimohoda pobjednika“ kolona od oko 700 okupljenih uputila gradskim ulicama do spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je odan pijetet stradalnicima Domovinskog rata te je održano čitanje povjesnice uz prikladne govore organizatora.

„Svake godine o ovom datumu u Pakracu ističemo važnu činjenicu koju ponavljamo i ovom prigodom. Mi danas u Pakracu ne slavimo početak Domovinskog rata. Ne slavimo niti smo ikada slavili bilo koji rat, posebno ne ovaj koji nam je podmuklo nametnut. Ali u isto vrijeme s ponosom poručujemo, da mi u Pakracu danas slavimo hrabrost i odvažnost hrvatskog čovjeka koji se bio spreman suprotstaviti daleko jačem, brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju, koji je ljubav prema svojoj domovini, svome gradu, prema slobodi spreman platiti i vlastitim životom. Slavimo i ponosimo se što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj kao baštinici višestoljetnog sna naših predaka,“ izjavio je na početku programa voditelj Mario Barać, javili su iz Grada Pakraca.

U koloni su sudjelovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici lokalnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici ostalih braniteljskih udruga, državni dužnosnici te drugi građani. Kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu, odavanju pijeteta nazočili su predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko `90 Darko Lutring, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević. Uz navedene, događaju su prisustvovali još saborski zastupnici Martina Vlašić Iljkić i Željko Sačić, državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg te zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

Milanović: “Pakrac je nakon Vukovara najuništeniji hrvatski grad”

Obilježavanju je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović s posebnim savjetnikom Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijanom Marekovićem.

„Često ponavljam tih nekoliko riječi. U mnogim ratovima, naročito u našem ratu, Domovinskom ratu, sve je ovisilo o malo dobrih i malo pravih, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Međutim, taj mali broj ljudi, a govorimo o tisućama u cijeloj Hrvatskoj ’91. godine, možda o stotinjak ili nekoliko stotina ovdje u Pakracu, spriječili su da cijela Hrvatska padne“, poručio je okupljenima predsjednik Milanović.

„Hrvatska je oslobođena i pripada zapadnoj zajednici naroda. Uvijek smo tu pripadali uz poštovanje, razumijevanje i prepoznavanje onih koji su drukčiji. Hrvatska je danas stabilna sigurna, zemlja dobrih ljudi, zemlja prava i manjinskih prava, zemlja u kojoj se nikoga ne gleda preko nišana niti ispod oka. U starom hrvatskom gradu Pakracu je prije rata živjelo 16 tisuća ljudi, danas ih je sedam tisuća, u gradu u kojem ima više od 5.000 stambenih jedinica. Mislim da više nije potrebno govoriti koliko je grad propatio i koliko se suzio samo po toj osnovi. Pakrac je nakon Vukovara najuništeniji hrvatski grad. O tome se i zna i ne zna. Nije to nikakva borba, za prvenstvo, za prioritet tko je više nastradao. Vukovar je više nastradao, ali Pakrac se uspio obraniti što u Vukovaru nije bilo realno,” dodao je Milanović.

„Stoga mi je čast da sam danas ovdje, ne na proslavi, nego na obilježavanju teških, mučnih krvavih događaja o kojima tada ’91. godine nitko nije sanjao niti u noćnoj mori samo zato što je tadašnja Hrvatska stremila prema zapadu i radila na tome da postane članica EU,“ zaključio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović.

Blažević: „Moramo znati cijeniti svoju povijest“

Okupljenima se obratila i gradonačelnica Blažević, ujedno i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

“Ovdje se tih dana (1991.) osjetilo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koji su živjeli, ali i danas žive na području Grada Pakraca, osim jednog dijela pripadnika srpske manjine koji Pakrac nisu prihvaćali kao hrvatski grad, ali ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja i hrvatske policije nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da osvoje grad i da Pakrac postane sjedište SAO Krajine za cijelu zapadnu Slavoniju. Branitelji iz cijele Hrvatske branili su u Pakracu ne samo ovo područje nego i svoje gradove, svoje obitelji i domove. Ovdje se branila Republika Hrvatska na čemu smo im zahvalni. I Pakrac nije samo grad Pakračana nego i svih vas koji ste ovdje bili 1991. godine do kraja rata,“ kaže gradonačelnica Blažević, prenosi Grad Pakrac.

„Zbog svojih ranjenih i poginulih, zbog njihovih obitelji trebamo čuvati uspomenu na njih. Ne samo kako bi oni dalje živjeli u nama nego i zbog toga kako bi mlađe generacije znalo što se ovdje događalo. Zbog toga moramo znati cijeniti svoju povijest pa kao i svaki puta vam poručujem: pričajte i pišite, snimajte i podučavajte o prošlosti hrabrog hrvatskog naroda jer time našoj mladosti pokazujete put kojim treba ići.

Pakrac je danas okrenut budućnosti, grad  koji obnavljamo i gradimo baš zbog svih vas koji ste zaslužili doći kako bi mogli  uživati ovdje u njemu. Gradimo ga zbog naše djece kako bi u njemu imali bolju budućnost i naša je obveza da Pakrac i Republika Hrvatska budu baš onakvi kakvi su željeli hrvatski branitelji,“ zaključila je Blažević.

Detaljnije o događajima, i njihovom širem značaju, iz početka ožujka 1991., govorio je sudionik i svjedok Darko Lutring, predsjednik Udruge ATJ Lučko 90. Državni tajnik u ministarstvu hrvatskih  branitelja Dario Nekić naglasio je kako je ovaj događaj važno obilježavati i ne zboravljati jer je spriječio pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka RH. Domovinski rat nas je trajno obilježio, kaže Nekić, mada i danas osjećamo njegove posljedice. No ono što je ključno je sjećanje na jedinstvo i snagu iz tih vremena koje je potrebno dandanas.

Promocija zbirke “Poetska spomenica 123. brigade HV Požega“

Dodajmo da se obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu nastavilo i 4. ožujka kad je u vijećnici kurije Janković promovirana zbirka domoljubne poezije „Poetska spomenica 123. brigade HV Požega“.

Napad na PP Pakrac u ožujku 1991.

Podsjetimo, napad i okupacija Policijske postaje Pakrac u ožujku 1991. g. bio je prvi otvoreni oružani sukob između srpskih paravojnih formacija (potpomognutim snagama JNA) i hrvatskih policajaca. Nakon što su pakračkim policajcima pridošle hrvatske specijalne jedinice i branitelji u pomoć, policijska postaja uspješno je oslobođena. Međutim, okupacija PP Pakrac bila je samo uvertira u napad na grad Pakrac (u kolovozu iste godine) koji će ostati okupiran sve do vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u 1994. godini.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

VEZANO:

(VIDEO) Napad na PP Pakrac: Obilježena 30. godišnjica početka Domovinskog rata

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu mjesto za stjecanje novih znanja

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK