logo logo logo logo

U Okučanima obilježena 27. godišnjica VRO Bljesak

Objavljeno: 17. 5. 2022 - 14:11 | Kategorija: Vijesti

U nedjelju 1. svibnja 2022., u Okučanima je obilježena 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ kojom je u manje od 32 sata oslobođeno značajno područje dotad okupiranog područja zapadne Slavonije. Program obilježavanja organizirali su Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Uoči obljetnice, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je čestitku hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO „Bljesak“ te obiteljima poginulih, nestalih i umrlih veterana.

„Čestitam vam 27. obljetnicu Bljeska, pobjedničke vojno-redarstvene operacije u kojoj su združene snage Hrvatske vojske i policije pokazale svu svoju moć. U manje od 32 sata hrvatske snage – 7200 vojnika i policajaca – oslobodile su oko 500 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog teritorija i omogućili povratak prognanika u zapadnu Slavoniju. Slaveći našu pobjedu, prisjećamo se 51 hrvatskog branitelja čiji je život zaustavljen u Bljesku, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja – njihovom krvlju plaćena je naša sloboda. Njihova žrtva zauvijek je ugrađena u temelje hrvatske države i ostaje trajno sačuvana u sjećanju hrvatskog naroda, a njihovo domoljublje  uzor je i poticaj generacijama. Vječna im slava i hvala!“, kazao je ministar Medved.

„Hvala i svima vama koji ste branili i oslobađali našu domovinu od velikosrpske agresije, bez vaše spremnosti na žrtvu ne bi bilo ni naše samostalne države, to Hrvatska neće i ne smije zaboraviti. Danas više nego ikada svjesni smo važnosti i značenja mira, slobode i neovisnosti, vrijednosti za koje smo se prije tri desetljeća spremno žrtvovali i koje i danas odgovorno štitimo. Očuvajmo ono naše zajedništvo koje nas je dovelo do konačne pobjede u Domovinskom rat jer samo zajedno možemo uspješno odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavamo. Budimo ponosni na našu povijesnu ulogu u stvaranju hrvatske države i ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskoga naroda, izvjesimo zastave u sjećanje na veličanstvenu pobjedu u Bljesku i u zahvalu svima koji su svojom žrtvom pridonijeli slobodi koju imamo,“ dodao je ministar, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje godišnjice je započelo u jutarnjim satima, budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra OS RH, dok je tijekom dana bio postavljen taktičko-tehnički zbor gdje su posjetitelji mogli vidjeti izložbu naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme, kao i prezentaciju vojnog i policijskog poziva.

Središnja svečanost se odvila kod spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“, na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje je izvedena hrvatska himna, pročitana povjesnica VRO „Bljesak“ te imena 51 hrvatskog branitelja koji su stradali u operaciji. Također, na spomen-obilježju su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je uslijedila misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u crkvi sv. Vida koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

„Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu koje su uslijedile nakon pokušaja ubojstva i uništenja Vukovara krajem ’91. godine. Već nekoliko tjedana kasnije Hrvatska vojska je preuzela inicijativu, to želim naglasiti jer je važno, koju nije gubila do kraja rata. Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i s još manje opreme i streljiva, u uvjetima međunarodne izolacije, tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i do pobjede na kraju – u Oluji i u operacijama Maestral i Južni potez, gdje su do 10 mjeseca ’95. godine ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici – nije gubila inicijativu“, poručio je tom prigodom predsjednik Republike Zoran Milanović.

„Hrvatska vojska je od kraja ’91., preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi, slavno je završila rat. Sam kraj rata je Hrvatsku koštao žrtava radi političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega, dolaska do Banja Luke, gubitaka Hrvatske vojske. To je zaustavilo rat u Bosni i Hercegovini, ne američko bombardiranje nego dolazak Hrvatske vojske iza Manjače i konačna kapitulacija, ne formalno, bosanskih Srba Ratka Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva. Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti -to su činjenice. Još jednom slava i čast onima koji su ovdje, njih preko pedeset, poginuli za Hrvatsku jer bili su nadomak slobode i pobjede, a nisu je dočekali“, zaključio je predsjednik Milanović, javljaju iz njegovog Ureda.

Obilježavanju godišnjice VRO „Bljesak“ nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Kocke vedrine, njih 51, simbolika su uspomene na one koji su za Hrvatsku dali najviše, svoje živote i zato je važno da generacije koje dolaze znaju što se događalo početkom 90-ih tijekom srpske agresije na Hrvatsku. Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su učinili kako bi pridonijeli jačanju Hrvatske države”, rekao je premijer.

„Važno je da sve generacije koje dolaze znaju što se događalo početkom 90-ih godina u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i okupaciji ovoga dijela zapadne Slavonije. U tim se operacijama u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje i omogućilo da se autocestom od Zagreba prema Lipovcu nesmetano vozi. Želim još jednom zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim vojnicima, svim hrvatskim policajcima na svemu što su pridonijeli za jačanje hrvatske države”, nastavno je izjavio Plenković.

Nakon središnje svečanosti, prisutni su imali priliku pogledati brojne pokazne vježbe koje su izveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a i Antiterorističke jedinice Lučko, Pukovnije Vojne policije i Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade te Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a s operativnim snagama sustava civilne zaštite. Riječ o sljedećim vježbama: padobranski skok, kopneno-zračno djelovanje specijalnih snaga, prikaz rada službenih vojno-policijskih pasa, demonstracijski timovi i taktične vježbe specijalnih snaga, demonstracije borilačkih vještina, spašavanje unesrećenih i pružanje prve pomoći te nastup akrobatske grupe Krila Oluje.

„Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, stvorila državu i izborila slobodu i demokraciju za hrvatski narod. Danas se sjećamo operacije Bljesak u kojoj smo nažalost izgubili 51 život, ali ti ljudi su čvrsto ugrađeni u temelje moderne Hrvatske,” izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, piše Vlada RH.

Također, u sklopu obilježavanja održane su i sportske igre hrvatskih branitelja, u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije, koje je otvorio ministar obrane Mario Banožić.

„Taj dan (2. svibnja 1995. g.) je preokrenuo cijelu priču o cjelovitosti hrvatskog područja. Danas, kao ministar obrane, želim se zahvaliti svima koji su bili dio Hrvatske vojske i sudjelovali u VRO Bljesak, kojom je Slavonija započela put ka slobodi ali isto tako, izgubila i mnoge živote. Ovom operacijom oslobođen je velik dio terena, a stvorio se i jedan ponos koji nam je dao snage za sve daljnje operacije koje su dovele do završetka Domovinskog rata,“ izjavio je ministar Banožić, javili su iz MORH-a.

Svečanost je zatvorena koncertom policijske klape Sveti Mihovil u Spomen parku hrvatskim vitezovima.

Uz spomenute, svečanosti su prisustvovali obitelji poginulih i suborci, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO „Bljesak“, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnici Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić i Špiro Janović, izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda kontraadmiral Predrag Stipanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik GOMBR HKoV brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik GMBR HKoV brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik ZOD HKoV brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik ZSS brigadir Ivan Miloš te zapovjednik Obavještajne pukovnije GS OSRH pukovnik Zvonimir Rogić.

Podsjetimo, Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ provedena je od 1. do 2. svibnja 1995. godine. Operacija se izvodila na 80 kilometara dugoj bojišnici, a njome su oslobođeni tada okupirani Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška te je pod hrvatski nadzor ponovno uspostavljen autoceste Zagreb-Lipovac te željezničke pruge prema istočnoj Slavoniji. Sveukupno je u manje od 32 sata pod hrvatsku upravu vraćeno oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK