logo logo logo logo

Trideseta godišnjica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Objavljeno: 24. 12. 2021 - 13:48 | Kategorija: Vijesti

U prosincu 2021. obilježeni su Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te trideseta godišnjica osnivanja Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Povodom obljetnica, ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku pripadnicima HRZ-a.

„Zahvaljujem vam za svaki napor i svaki ostvareni napredak, što često nije bilo nimalo lako. Svjesni smo kako se u vremenu nakon Domovinskog rata nije dovoljno ulagalo u ovu tehnički zahtjevnu granu Hrvatske vojske. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo gradili ste i jačali upravo vi – ponosni, sposobni, motivirani zrakoplovci!

Sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama dali ste značajan doprinos izgradnji globalne stabilnosti i sigurnosti. Povijesni trenutak za HRZ, ali i za Republiku Hrvatsku je potpisivanje ugovora o nabavci višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Kao odgovorna Vlada Republike Hrvatske ponosni smo što smo time osigurali nastavak izgradnje ove sposobnosti HRZ-a. To je ogroman iskorak. Očuvanje sposobnosti borbene avijacije je i posveta onim junacima, našim braniteljima, čija su djela omogućila našu sadašnjost i budućnost,” poručio je ministar Banožić, javljaju iz MORH-a.

Obilježavanje Dana HRZ-a i 30. godišnjice osnivanja njegovog Zapovjedništva, započelo je u četvrtak 9. prosinca na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj te ispred središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, izvijestili su iz MORH-a. Dan nakon, održana je svečanost u vojarni „Pukovnik Marko Živković” na kojoj su pripadnicima HRZ-a uručena odlikovanja, promaknuća te pohvale.

U Zagrebu su položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobu prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva generala zbora Imre Agotića, kod centralnog križa u Aleji branitelja te na posljednjem počivalištu Rudolfa Perešina, Marka Živkovića, Mirka Vukušića i Antuna Radoša. Izaslanstvo je predvodio zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Počast je odana i ispred središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, gdje su prisustvovali zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Krešimir Ražov te zapovjednik SzO HRZ “Pukovnik Rudolf Perišin” brigadir Goran Huljev sa svojim djelatnicima iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Milanović uručio odlikovanja, promaknuća i pohvale pripadnicima HRZ-a

Svečanost u vojarni „Pukovnik Marko Živković”, održana u petak 10. prosinca 2021., otvorena je projekcijom filma „30. godina HRZ-a“.

„Ovo je velika godina i upravo se poklopilo da na tu tridesetogodišnjicu Hrvatska nabavlja nešto novo, veliko i značajno. Ovo nije trenutak za bilo kakve razmirice, to je dobra stvar. Hrvatska to treba imati, Hrvatska to mora i može platiti. To je pitanje naše sigurnosti, to je pitanje i našeg prestiža, a o detaljima neka se bave drugi, to je za mene riješena stvarm“ komentirao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović nakon pogledanog filma, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Tom prigodom, predsjednik Milanović je pripadnicima HRZ-a dodijelio odlikovanja, izvode o promaknućima i pohvale. Uz njega su bili savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić te posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Tako su za osobite zasluge za RH stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista odlikovani Središte za zrakoplovno-tehničko održavanje i opskrbu te brigadir Slaven Pedić i pukovnik Željko Maljak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Saša Crnec, brigadir Ivica Mandušić, brigadir Rudolf Lovraković, pukovnik Srećko Stipčić, pukovnik Stjepan Stepić, bojnik Saša Turk i stožerni narednik Franko Peraga. Za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvaljen je bojnik Krešimir Matan.

Također, pojedini pripadnici HRZ-a su promaknuti u više činove. Tako je pukovnik Dragan Andrijević promaknut u čin brigadira zrakoplovstva, bojnici Mario Brajković, Darko Kučej, Eduard Perković, Roland Rajić i Saša Turk u čin pukovnika zrakoplovstva, bojnik Denis Gospić u čin pukovnika veze, bojnik Boris Buterin u čin pukovnika motrenja i navođenja, bojnica Ana Topić u čin pukovnice tehničke službe, satnici Nino Gaković, Miroslav Karaula i Juraj Kovačević u čin bojnika zrakoplovstva, satnica Grozdana Mitrović u čin bojnice vojno-obavještajnog roda te satnici Ivan Damjanović i Ivan Perković u čin bojnika vojno-obavještajnog roda.

Zatim, satnici Zoran Bogdanović i Dražen Sremić promaknuti su u čin bojnika tehničke službe, satnice Marina Čurković i Ivanka Milovac u čin bojnice financijske struke, natporučnici Šime Alić, Marko Božić i Martin Debuš u čin satnika zrakoplovstva, natporučnici Mario Bosanac i Deni Dugandžić u čin satnika motrenja i navođenja, natporučnik Vedran Rozić u čin satnika tehničke službe, poručnik Robert Dovijanić u čin natporučnika zrakoplovstva, poručnica Katarina Marić u čin natporučnice topništva, poručnik Saša Pelc u čin natporučnika motrenja i navođenja, a poručnik Toni Zdrilić u čin natporučnika tehničke službe.

Svečanost u MORH-u

Obljetnice su obilježene i u prostorijama Ministarstva obrane, u utorak 14. prosinca 2021., gdje su ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković te zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, svečano uručili vojna priznanja pripadnicima HRZ-a.

U svom govoru ministar Banožić se prisjetio se ratnih godina i početaka formiranja HRZ-a.

“Tada smo imali samo vjeru kako ćemo jednoga dana imati silu iz zraka, silu bez koje Hrvatska kopnena vojska ne može imati svoju funkciju, a isto tako ni Hrvatska ratna mornarica. Te tri sastavnice vrlo su značajne za obranu i njihov daljnji razvoj bit će ujednačen. Može se vidjeti da se kroz godine ulaganja u HRZ pratila određena dinamika. Uspješno smo završili proces nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale”, izjavio je ministar Banožić.

“Hrvatski piloti među najboljima su u svijetu. Posebno se ističu po potpori civilnim institucijama, kroz hitan medicinski prijevoz kao i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti. Upravo kroz te zadaće dolaze do izražaja sva njihova znanja i vještine i zato upućujem iskrene čestitke svima koji sudjeluju u potporama civilnim institucijama, i to ne samo u domovini, nego i u inozemstvu”, dodao je ministar, javljaju iz MORH-a.

Tom prigodom je ministar Banožić najavio daljnju modernizaciju zrakoplovstva uvođenjem helikoptera Kiowa Warrior i Black Hawk u sastav HRZ-a.

Okupljenima se obratio i general pukovnik Jurković koji je odao pijetet svim braniteljima koji su doprinijeli stvaranju Republike, ali i izgradnji Hrvatske vojske i HRZ-a.

„Uz sportske, poljoprivredne i školske zrakoplove sami smo ugrađivali oružani sustav, a herojskim djelovanjem iz tih modificiranih aviona, kao i odvažnim preletima na slobodni teritorij RH, naši su piloti podizali moral branitelja i održavali vjeru u pobjedu. Vremenom je HRZ razvijao svoje sposobnosti i širio svoja krila da bi vrhunac dosegao u borbenim akcijama oslobađanja naše Domovine – Bljesku i Oluji,“ zaključio je general pukovnik Jurković.

Trideseta godišnjica bojne Zračnog motrenja

Dodajmo da je u petak 17. prosinca, u vojarni “Pukovnik Marko Živković, svečanim postrojem bojne Zračnog motrenja, koja djeluje unutar HRZ-a, obilježena trideseta godišnjica te postrojbe.

Svečanost je započela misnom svetkovinom za sve sadašnje, bivše i preminule pripadnike bojne ZMiN. Misa zadušnica održana je u tamošnjoj kapelici Svetog Petra i Pavla, a predvodio ju je vojni kapelan HRZ-a pater Danijel Čolo.

Svečanosti su nazočili načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zatim bivši zapovjednici i zamjenici zapovjednika brigade ZMiN: brigadir Josip Pačarić, brigadir Dalibor Benko, brigadir Miroslav Tisanić i pukovnik Željko Hac, zapovjednici postrojbi HRZ, načelnici odjela Zapovjedništva HRZ te predstavnici civilnih struktura koji surađuju s bojnom ZMiN, izvijestili su iz MORH-a.

Izložba „Modro nebo“

U sklopu obilježavanja, u galeriji Ministarstva obrane „Zvonimir” otvorena je i izložba „Modro nebo“ na kojoj je predstavljeno djelo i rad autora postava – profesora Ivana Mustača.

“Izložba nosi naziv Modro nebo, a sastoji se od 70 slika koje su rađene zadnjih deset godina, odnosno od 2011. godine do danas. Zadnja slika je naslikana upravo ove godine. Rađene su tehnikom akvarel, gvaš i ulje na platnu u istim formatima”, pojasnio je Mustač, prenose iz MORH-a.

Uime ministra obrane, otvorenju izložbe nazočio je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec kojem je autor Mustač uručio sedamdeset prvu sliku pod nazivom “Nebesko modri prasak” koja prikazuje višenamjenske borbene avione Rafale.

“Već pri prvom susretu sa slikama i pričom koju svaka krije, shvatio sam vrijednost ove izložbe. Naime, njezina vrijednost ne krije se u zrakoplovima, oznakama, rondelama i zastavama koje ćete na prvi pogled uočiti, nego u ljudima koji su tada pričali tu priču, u Hrvatima koji su sjedili u kokpitima prikazanih aviona i helikoptera”, komentirao je brigadni general Križanec.

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK