logo logo logo logo

Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina zatvorske kazne: Tereti ih se samo za zločin u Bosanskom Šamcu

Objavljeno: 5. 7. 2021 - 14:02 | Kategorija: Vijesti

U srijedu 30. lipnja 2021., Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) u Den Haagu, u ponovljenom suđenju osudio je nekadašnje čelnike Službe državne sigurnosti (SDB) – Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 12 godina zatvora. Riječ je o prvostupanjskoj presudi koja će biti okončana tek nakon pravomoćnosti te presude, odnosno nakon što tužiteljstvo i obrana iskoriste dano pravo na žalbu.

Tročlano Raspravno vijeće MICT-a sastavljeno od predsjedavajućeg suca Burtona Halla s Bahama te sudaca Josepha Masanchea iz Tanzanije i Seona Kia Parka iz Republike Koreje, donijelo je presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Osuđeni su samo za ratne zločine počinjene u Bosanskom Šamcu.

„Raspravno vijeće utvrdilo je da su g. Stanišić i g. Simatović odgovorni za pomaganje i podržavanje kaznenog djela ubojstva, kao kršenje zakona, običaja ratovanja i zločin protiv čovječnosti, te zločine deportacije, prisilnog premještanja i progona kao zločine protiv čovječnosti, počinjene od strane srpskih snaga nakon preuzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. Konkretno, Raspravno vijeće utvrdilo je da su optuženi pružali praktičnu pomoć, koja je imala značajan učinak na počinjenje zločina, obukom i raspoređivanjem pripadnika specijalna jedinica srpske Službe državne sigurnosti i lokalnih Srba iz Bosanskog Šamca koji će sudjelovati u preuzimanju općine“, navodi se u presudi MICT-a.

Podsjetimo, riječ je o ponovljenom suđenju nakon što je Žalbeno vijeće MKSJ-a 2015. godine ukinulo oslobađajuću presudu iz 2013. godine te predmet ponovo stavio na suđenje. Ponovljeno suđenje započelo je 2017. godine te je saslušan 51 svjedok tužiteljstva i 29 svjedoka obrane. Polovicom travnja 2021. g., održane su završene riječi u ovom sudskom procesu, nakon kojih je tužiteljstvo predvođeno Douglasom Stringerom za optuženike zatražilo doživotni zatvor, dok je obrana, pod vodstvom Waynea Jordasha, inzistirala na potvrdi oslobađajuće presude iz 2013. g..

Nakon što je Stanišiću i Simatoviću iznesena presuda od 12 godina zatvora, uz uvažavanje vremena koje su do sada proveli u pritvoru, iz tužiteljstva su izjavili:

„Današnje osuđujuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću korak su naprijed u preuzimanju odgovornosti najodgovornijih za ratne zločine počinjene tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki dužnosnici u Službi državne sigurnosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović pridonijeli su počinjenju zločina paravojnih snaga i drugih oružanih skupina u poticanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrba.

Želio bih iskoristiti ovu priliku da izrazim zahvalnost svog ureda žrtvama i svjedocima koji su sudjelovali u ovom postupku. Njihova spremnost da se jave i svjedoče protiv onih koji su im učinili nepravdu dokaz je njihove hrabrosti i važnosti pravosudnog postupka.

Moj ured naglašava da, iako je ovo posljednje suđenje održano u Haagu, i dalje postoje tisuće osumnjičenika za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije koji još uvijek trebaju biti procesuirani. Nastavit ćemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći nacionalnim kolegama kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava“, izjavio je tužitelj Serge Brammertz.

Međutim, MICT u presudi navodi da optuženima nije utvrđena odgovornost „za bilo koji drugi zločin“ jer tužiteljstvo nije pronašlo dovoljno dokaza kojima bi se dokazalo da su Stanišić i Simatović kroz „formiranje, financiranje, obuku i logističku pomoć“ podržavali i potpomagali „određeno političko, vojno i policijsko vodstvo u Srbiji“ ili paravojne snage (op. Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Željko Ražnatović Arkan) u zločinačkom pothvatu istrebljenja nesrpskog stanovništva na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Reakcije iz Hrvatske

Prije iznošenja presude stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović objasnio je težinu slučaja Stanišića i Simatovića.

„Imamo potpuno povjerenje da je tužiteljstvo Raspravnom vijeću pružilo dovoljno dokaza da izvan svake sumnje utvrdi kaznenu odgovornost Stanišića i Simatovića za zločine počinjene u oružanim sukobima u Hrvatskoj i BiH, kao i njihovu ulogu u udruženom zločinačkom pothvatu. Pošto slučaj Milošević nažalost nije završio presudom protiv njega, vrlo je važno da ovaj slučaj završi presudom koja jasno pokazuje umiješanost najviših srpskih vlasti u zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH“, izjavio je Šimović za Hinu prilikom komentiranja nedavno izrečene pravomoćne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Međutim, umiješanost srpskih vlasti u zločine počinjene u Hrvatskoj nije kazneno utvrđena, stoga hrvatske vlasti nisu u potpunosti zadovoljne presudom suda u Den Haagu.

„Držimo da presuda kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni samo za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu ne održava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i zato jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret.

Podsjećamo, radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, počinjenih u provedbi velikosrpskog projekta režima Slobodna Miloševića, koji nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu“, priopćili su iz Vlade RH.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović nije se oglasio po tom pitanju.

U BiH također djelomično zadovoljni presudom

U susjednoj Bosni i Hercegovini također je došlo do nezadovoljstva nakon proglašenja prvostupanjske presude Stanišiću i Simatoviću.

„Djelomično smo zadovoljni presudom. U Zvorniku, Bijeljini, Doboju oni su krivi za zločine. Bolje je da su ikako osuđeni jer su u prvom suđenju oslobođeni. Netko štiti Srbiju od odgovornosti, a svi znamo da je Srbija sudjelovala u agresiji“, rekla je Lada Hotić iz Udruženje majki Srebrenice, prenosi Hina.

Bivša časnica za vezu bošnjačke strane u BiH, odvjetnica Vasvija Vidović smatra velikom nepravdom što bivši najviši dužnosnici SDB-a nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat (UZP), dok s druge strane hrvatski dužnosnici jesu.

„Možda jedna od najvećih nepravdi u radu Suda jest da je pravomoćnom presudom utvrđeno sudjelovanje Hrvatske i hrvatskih dužnosnika u UZP-u u BiH, a da nije utvrđena odgovornost Srbija čija je umiješanost očiglednija.  Jedan od faktora jest taj što je Hrvatska u značajno većoj mjeri surađivala sa Sudom. Njihova suradnja posebno je bila intenzivna u razdoblju gospodina Mesića kao predsjednika države i to je rezultiralo izručivanjem dokaza, za razliku od Srbije koja je činila sve da do toga ne dođe“, izjavila je odvjetnica Vidović za N1.

Presudu su pozdravili visoki bošnjački dužnosnici koji smatraju da je njome dokazana uloga srpskog vodstva u ratnim zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije.

„Činjenica da je dokazano sudjelovanje šefa državne sigurnosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima povijesni značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini“, smatra bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović.

Dodajmo da Džafarović također smatra da je prvostupanjska presuda “preblaga i nezadovoljavajuća će se nada da će se do kraja procesa Stanišiću i Simatoviću povećati kazna.

„Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira zove li se to ‘Velika Srbija’ ili ‘Srpski svet’, kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima“, komentirao je presudu i hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić, prenosi Hina.

Srpski član BiH Predsjedništva Milodrag Dodik do trenutka zaključivanja članka nije komentirao presudu u slučaju „Stanišić Simatović“.

Reakcije iz Srbije

Kao i prilikom dosadašnjih presuda kada je riječ o slučajevima u kojem su okrivljenici srpske nacionalnosti, visoki politički dužnosnici iz Republike Srbije optužuju da su presude donesene na temelju političkog djelovanja haškog suda.

Predsjednik RS Aleksandar Vučić, argumentirajući svoju tezu o ‘političkom djelovanju haškog suda’, konstatirao je da je „sud u Haagu u predmetima „Gotovina“ i „Markač“ promijenio praksu u suđenju, da bi tu praksu poništio kada je riječ o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih“.

„Mi sve to trebamo razumjeti, što je bila namjera i shvatiti poruku koju su poslali.  Razumijemo da moramo  čuvati mir i stabilnost. Ali, osveta koja je napravljena nad srpskim narodom i državom bila je takva osveta za nešto – što ne mogu da razumijem točno za što. I pored toga što ne želim da kažem da smo i mi bili anđeli i da nije bilo zločina sa srpske strane, naprotiv, doslovno je jeziva i samo se pitam ima li kraja. Moramo ići uzdignute glave, štititi nacionalne i državne interese, biti dio Europe i svijeta, jer i ovo danas što činimo – pokazuje koliko je Beograd dio države i svijeta“, izjavio je predsjednik Vučić za srpske medije prilikom ceremonije završetka radova na konstrukciji Kule Beograd (01. 07. 2021.).

Njegovo mišljenje dijeli i ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona YouTube

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK