logo logo logo logo

Spomen soba 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška rezultat je ideala malih ljudi velikih djela

Objavljeno: 3. 12. 2020 - 18:27 | Kategorija: Vijesti

Prije dva desetljeća rodila se ideja o projektu “Spomen sobe” Domovinskog rata na inicijativu hrvatskog branitelja, dragovoljca, Arsena Grande, predsjednika Udruge dragovoljaca Domovinskog rata gradskog ogranka Nova Gradiška. Tome je prethodila ideja hrvatskog branitelja, profesora Ante Vukšića, predsjednika Udruge roditelja poginulih branitelja. Tada je dužnost gradonačelnika obnašao ratni zapovjednik obrane grada, brigadir Josip Mikšić, koji je objeručke podržao inicijativu, pa je u kratkom roku pronađem odgovarajući prostor za realizaciju. Hvale vrijedna ideja je radom nekoliko entuzijasta predvođenima Arsenom Grandom otvorila vrata novije hrvatske povijesti svim građanima zainteresiranima za tu tematiku. Postav Spomen sobe čine eksponati iz Domovinskog rata, svakodnevni predmeti kojima su se služili pripadnici 121. novogradiške brigade, osobno naoružanje od ručne izrade do profesionalne, dokumentacija, audiozapisi, videozapisi i fotografije, osobni predmeti hrvatskih branitelja, vojne oznake gardijskih brigada koje su ratovale na zapadnoslavonskom ratištu, ratna literatura domaćih i stranih autora. U Spomen sobi ispisana su imena poginulih hrvatskih branitelja iz Novogradiškog kraja.

Spomen soba 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška postala je jedna od turističkih atrakcija grada Nove Gradiške, pa bilježi iznimnu posjećenost. Učenici, studenti, turisti, polaznici ratnih škola Ministarstva obrane Republike Hrvatske, hrvatski branitelji, građani te članovi raznih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata rado dolaze. Granda navodi neke:“ U posjeti su nam bili učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška i Osnovne škole „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, Gimnazije Nova Gradiška, Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška, Osnovne škole „Vladimira Nazor“ Adžamovci. Udruga djece poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Brodsko posavske županije bili su jedni od omiljenih posjetitelja, kao i sva djeca koja dođu. Ovdje su bila i djeca iz inozemstva, učenici s profesorima mađarske strukovne škole, zatim Društvo kemičara i tehnologa iz Požege, itd. Dolaze nam i sudionici raznih maratona, npr. 7. memorijalnog maratona “Bljesak” Nova Gradiška-Okučani i naravno polaznici ratnih škola Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Konkretno prošle godine gosti su nam bili General Marijan Mareković i polaznici Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” Centra vojnih škola “Petar Zrinski” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Požege. Polaznike ratnih škole ne smijemo zaboraviti, jer nam dolaze svake godine. Svakako najzanimljiviji gosti bili su članovi Taekwondo kluba iz Koreje. Nemoguće je nabrojati sve koje dolaze. Jednako se veselimo svakom posjetitelju, a drago nam je što interes za Spomen sobu raste.“

Kad su u pitanju posjetitelji iz drugih država, mnogi volonteri koji se okupljaju u Spomen sobi vrlo rado se odazovu pozivu i sav sadržaj koji je prezentiran za goste prevode na strani jezik koji je posjetiteljima prihvatljiv. Posjetitelji su nerijetko iznenađeni gostoljubivošću domaćina i odazivom volontera bez obzira jeli posjet organiziran radnim danom ili vikendima. Prednost je to male sredine gdje je svima od interesa da se istina o Domovinskom ratu prenosi i izvan granica Republike Hrvatske.

Mnogi posjetitelji donesu prigodne darove, a riječ je o knjigama s tematikom Domovinskog rata ili o budućim eksponatima. Tako su članovi Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) grada Vukovara prigodom dolaska u Spomen sobu donijeli žute čizmice poznate pod nazivom Zenge, a koje proizvodi vukovarska tvrtka Borovo. U žutim Zengama nekad se branio Vukovar, a danas u simbol brige za hrvatske branitelje. One izložene u novogradiškoj Spomen sobi imaju i oznaku HOS-a.

Na prostoru Trga hrvatskih branitelja 121. brigade Hrvatske vojske, kod sjevernog ulaza u Dječji vrtić „Radost“, nalazi se najveći eksponat i svakako posjetiteljima najatraktivniji, tenk. Namjera je jednog dana napraviti spomen park za koji već postoje ozbiljni planovi. Prostor je adekvatan, a neposredna blizina Doma hrvatskih branitelja je prednost. Za dopremanje tenka zaslužni su bivši Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević Krstičeviću i tad zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, a danas zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Inicijativu je pokrenula UHDDR Nova Gradiška prije više od desetljeća.

Da je Spomen soba zanimljiva dokaz je i dolazak ekipe HTV-a. Pojedini kadrovi za dokumentarac o heroju Domovinskog rata Damiru Tomljenoviću Gavranu snimljeni su upravo u Spomen sobi. Na snimanju su sudjelovali i hrvatski branitelji, nekadašnji pripadnici 4. Gardijske brigade HV-a koji su s Gavranom bili na bojištu od 18. kolovoza do kraja rujna 1991. godine.

U prostoru Doma hrvatskih branitelja djeluju sve braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata, pa im je zajednički rad omogućen na vrlo kvalitetan način. Imaju konferencijsku salu za veće sastanke koja je opremljena svom potrebnom tehničkom opremom, a dio toga je financirano sredstvima iz projekata upravo nositelja aktivnosti Spomen sobe. Ulazni prostor je uređen i tu su izloženi grbovi ratnih postrojbi uz tekst s informacijama o postrojbama. Ulaz je prilagođen osobama s invaliditetom, ima ulazna skela, a u unutrašnjem prostoru osobe s invaliditetom moguć na prvi kat pristupiti pomoću dizala.

Od ove godine posjetitelje očekuje još jedna zanimljivost. Naime Udruga dragovoljaca je protekle godine pokrenula projekt osnivanja Knjižnice Domovinskog rata i hrvatske povijesti. Projekt je odobrilo i financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, pa će uskoro u jednoj od prostorija u sklopu Spomen sobe vrata knjižnice biti otvorena. Granda, članovi Udruge i prijatelji niz godina prikupljali su literaturu ratne tematike za koju postoji velik interes. Donacije su pristizale sa svih strana, a veliku vrijednost imaju monografije vojno-redarstvenih postrojbi iz Domovinskog rata:

1. Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje (od 05.11.1990. do 15.5.1991.)
2. 1. gardijska brigada “Tigrovi” (od osnutka do 30.6.1996.)
3. 2. gardijska brigada “Gromovi” (od osnutka do 30.6.1996.)
4. 3. gardijska brigada “Kune” (od osnutka do 30.6.1996.)
5. 4. gardijska brigada “Pauci” (od osnutka do 30.6.1996.)
6. 5. gardijska brigada “Sokolovi” (od osnutka do 30.6.1996.)
7. 7. gardijska brigada “Pume” (od osnutka do 30.6.1996.)
8. 9. gardijska brigada “Vukovi” (od osnutka do 30.6.1996.)
9. 1. hrvatski gardijski zdrug (od osnutka do 30.6.1996.)

Knjige je darovao i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata osnivan kao javna znanstvena ustanova – specijalizirani arhiv. Osnivač Centra je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja Vlada Republike Hrvatske. Centar od svog postanka pomaže udruge proistekle iz Domovinskog rata na stručnoj razini. Tako su svoj velik doprinos knjižnici dali donacijom knjiga iz opusa njihovog izdavaštva. Osnovna mu je zadaća prikupljanje, sređivanje, čuvanje te znanstveno istraživanje i publiciranje arhivskoga gradiva vezanoga za Domovinski rat, pa tako i raspolažu brojnim zanimljivim knjigama te teme.

Novogradiščani pokazuju velik interes za literaturu ratne tematike, pa će od kraja ove godine moći pročitati sadržaje knjiga poznatijih naslova.

’58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca’ autora pripadnika HOS-a Damira Markuša knjiga je koja potanko iznosi činjenice o HOS-u i ratnom putu postrojbe kroz pogleda autora.

“Bitka za Vukovar, ne plači moj dobri Anđele” autorsko je djelo Damira Plavšića,a zapravo je prošireno izdanje knjige istog autora “Zapisi iz srpskih logora“ koju je izdao 1995. godine.

“Dnevnik jednog tenkista”, autora tenkiste Ante Andrijanića novija je knjiga na tržištu u kojoj Andrijanić iznosi svoj ratni put kao tenkist ujedno opisujući i detalje iz postrojbe.

„Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine“ i „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine“ autora hrvatskog branitelja Vlade Radošića, umirovljenog krim inspektora dokumentarističke su knjige o logorašima srpskig logora Stara Gradiška, njihovom zatočeništvu i tragičnim sudbinama.

“1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat” autora hrvatskog političara Vladimira Šeksa, knjiga je gotovo pregled političkih događanja 1991. godine.

Za Novogradiščane tu je i posebno zanimljiva knjiga zapovjednika 121. brigade HV, svih snaga na novogradiškom bojištu, Operativne skupine Nova Gradiška i izdvojenog zapovjednog mjesta u Zapadnoj Slavoniji Josipa Mikšića naslova „Do smrti i natrag“.

Brojni drugi naslovi zainteresirat će čitatelje željne informacija o Domovinskom ratu. Arsen Granda ističe kako je njemu osobno najvažnije da učenici i studenti posjete knjižnicu i izaberu naslove koje žele, jer je prenošenje istine o Domovinskom ratu mladima od iznimne važnosti. U prijateljskom okruženju, uz dobru edukaciju u sklopu Spomen sobe, mladi će moći upotpuniti svoje znanje uz odgovarajuću literaturu.

Arsen Granda, voditelj Spomen sobe poziva sve da doprinesu opremanju prostora eksponatima: „Svi eksponati su zanimljivi i podjednako vrijedni. Možete donirati fotografije iz Domovinskog rata, dokumente, video zapise, vojne oznake, knjige sa tematikom iz Domovinskog rata, odore i sve ostalo iz što se odnosi na Domovinski rat.“ Stoga svi koji žele doprinijeti ideji ili naučiti nešto o Domovinskom ratu su dobrodošli.

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK