logo logo logo logo

Spomen na prvog hrvatskog branitelja, državnika i vrhovnog zapovjednika – dr. Franju Tuđmana

Objavljeno: 13. 1. 2021 - 14:46 | Kategorija: Vijesti

U četvrtak 10. prosinca obilježena je 21. godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i njenog vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana. Povodom obljetnice državni čelnici tradicionalno su položili vijence i zapalili svijeće na Tuđmanovom grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju te ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Franjo Tuđman, državotvorac i prvi predsjednik suverene, demokratske i samostalne RH, nakon četrdesetak dana bolničkog liječenja podlijegao je pod izazovima teške bolesti 10. prosinca 1999. godine u 23.15 sati, u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Tri dana nakon pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše državne počasti. Procjenjuje se da je na posljednjem ispraćaju Tuđmana prisustvovalo više od 160.000 građana, obitelj i ostali bližnji, članovi hrvatske Vlade i Sabora te ostali državni dužnosnici, 70 izaslanstva stranih zemalja, te novinari iz 60-ak stranih medija (Reuters, BCC, CNN, New York Times…).

Obljetnica Tuđmanove smrti tradicionalno se obilježava svake godine, a 21. godišnjica zabilježena je u skromnijem izdanju zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Počast na Tuđmanovom grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju došlo je odati izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, te izaslanstvo Domovinskog pokreta sa svojim prvim čovjekom i potpredsjednikom Hrvatskog sabora Miroslavom Škorom.

Franjo Tuđman jedna je od najvećih povijesnih ličnosti u hrvatskome narodu. Sjećanje na njega ne blijedi, sjećanje na njega postaje sve veće. Čini mi se da ga počinju razumijevati i oni koji su mu devedesetih bili politički suparnici – poštuju ga i cijene. Drago mi je da je Tuđman danas osoba koja se izravno povezuje sa stvaranjem hrvatske države i sa svim što je obilježilo naših zadnjih 30 godina“, rekao je Jandroković.

Tom prigodom Škoro je poručio da njegova stranka podržava sve vrijednosti koje je zastupao dr. Tuđman.

Uvijek ćemo podržavati sve ono što je na tragu onoga što je zastupao dr. Tuđman, a to je cjelovitost, to je integritet, to je zajedništvo, i to je suverenitet“, istaknuo je Škoro.

O Tuđmanovom doprinosu u stvaranju današnje Hrvatske govorio je i ministar Medved.

Dvadeset i jednu godinu od smrti našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana iskazujemo mu zahvalu na velebnom djelu i na svemu što je učinio za Hrvatsku. Njegov doprinos je nemjerljiv i oslikava kako su u svakom političkom vremenu najvažniji ljudi koji taj trenutak prepoznaju i spremni su bez zadrške odgovoriti na izazove kao predsjednik Tuđman koji je cijeli svoj život je ugradio u stvaranje samostalne i suverene Hrvatske. Uvažavajući sve te okolnosti i nemjerljiv doprinos dr. Franje Tuđmana, njegova državnička mudrost i danas nam je vodilja kada donosimo teške odluke. Neizmjerno smo mu zahvalni, kako njemu kao našem prvom predsjedniku tako i svim našim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku,“ poručio je Medved.

Izaslanstvo HDZ-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće i ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću. U izaslanstvu su bili glavni tajnik Katičić i njegov zamjenik Vlatko Vuković, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek te članovi Predsjedništva ŽO HDZ-a KZŽ.

Tuđman – prvi hrvatski branitelj

Franjo Tuđman bespogovorno je bio ključna osoba koja je omogućila realizaciju stvaranja samostalne, suverene, demokratske i međunarodno priznate hrvatske države, stoga ga treba promatrati u kontekstu prvog hrvatskog branitelja, a ne samo prvog predsjednika samostalne Hrvatske. Tuđmanova borba za hrvatske interese počela je mnogo prije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) te je rijedak primjer osobe koja je zastupala afinitete Hrvatske bez obzira na kojoj se dužnosti i čijoj službi nalazio.

On je to radio kao sin predratnog HSS-ovca kada je živio u ovoj kući, radio je to kao pripadnik partizanskog pokreta za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao general, kao ravnatelj Instituta za povijest hrvatskog naroda. Radio je to i kao disident, kao pritvorenik, kao inicijator i stvaratelj pokreta koji je imao namjeru stvoriti hrvatsku državu. Doživio je i to da može dovršiti to svoje djelo kao prvi demokratski izabrani predsjednik hrvatske države. Mi smo mu na tome vječno zahvalni. Tu njegovu ulogu danas ne samo da ne osporavaju, nego i priznaju i mnogi njegovi politički protivnici koji se redom slažu da je dr. Franjo Tuđman bio 90-ih godina najbolji izbor vođe hrvatskog naroda, pobjednik u ratu, kreator mira i stvaratelj temelja današnje suvremene hrvatske države”, rekao je Katičić povodom 21. obljetnice u Velikom Trgovišću.

Naime, Tuđman, kao predsjednik i vrhovni zapovjednik, najzaslužniji je za planiranje i realizaciju obrambene strategije od velikosrpske agresije koja je od strane većine sudionika i promatrača, domaćih i stranih, ocijenjena kao iznimno uspješna i briljantna. Od stranih promatrača tog mišljenja su britanski političar David Owen, američki diplomat Richard Holbrooke i britanski novinar Michael Misha Glenny, a od domaćih sudionika hrvatski generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko, admiral i političar Davor Domazet, povjesničar Davor Marijan, te političar Mate Granić. Također, u tom pogledu se slažu i sudionici rata s protivničke strane, poput generala Jugoslavenske narodne armije (JNA) Radovana Radinovića, srpskog predsjednika Predsjedništva SFRJ Borislava Jovića, te srpskog JNA generala i ministra obrane SFRJ Veljka Kadijevića.

O Tuđmanovim vojnim sposobnostima posebice se raspravljalo na okruglom stolu „Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik“ koja se održala povodom 20. obljetnice Tuđmanove smrti, 10. prosinca 2019. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, u organizaciji Ministarstva obrane i Hrvatske vojske (HV). Među govornicima okruglog stola našli su se tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera HV-a general zbora Mirko Šundov. Tuđmanove vojne strategije bile su uspješne jer je predsjednik imao jasnu viziju u kojem smjeru ide Hrvatska.

Tu viziju je jasno pokazao i 28. svibnja 1991. na povijesnom postrojavanju Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici kada je rekao: “Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda”. Iz te vizije nastala je Hrvatska vojska! To je potvrdio i na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. godine kada je rekao: “Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne i nezavisne hrvatske države!“. Svojim pristupom i vodstvom osigurao je Hrvatskoj vojsci najčišću vojnu operaciju u povijesti ratovanja”, izjavio je Krstičević.

Unatoč teškim okolnostima u kojima se našla Hrvatska u predratnom dobu (razoružana Teritorijalna obrana, narušeni odnosi na saveznoj razini, bojkotiranje rada hrvatskih institucija, postavljanje blokada od strane srpskih domicilnih pobunjenika i dr.), Tuđman je kao vrhovni zapovjednik pokazao sljedeće vrline: ustrojnost, borbenost, snalažljivost, profesionalnost, ljudskost, opreznost, dominantnost te sposobnost u stvaranju hrvatskog obrambenog sustava i vojno-redarstvenih operacija.

Treba istaknuti i njegov značaj i ulogu kao vrhovnog zapovjednika koji je vrlo umješno znao procijeniti i angažirati ljude. Važno je da naši mladi naraštaji uče iz procesa – kako i na koji način su se operacije planirale i vodile te kakav je dr. Tuđman bio državnik i vrhovni zapovjednik, posebice u Domovinskom ratu”, izjavio je general Šundov.

Naime, dok je Hrvatska još uvijek bila sastavni dio SFRJ, u kojoj su neredi između republika već bili u jeku te pod prismotrom međunarodne zajednice koja je zagovarala cjelovitost Jugoslavije, Tuđmanova vojna strategija je uključivala „kupovanje“ potrebnog vremena kako bi se uspješno formirala HV i stvorili uvjeti za vojne operacije. Vrijeme je prolongirao otezajući, pregovarajući i sklapajući primirja čime je doveo do raslojavanja JNA i crpljenja njene snage. Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ i „Oluja“ primjeri su njegove uspješnosti i pronicljivosti kao vrhovnog zapovjednika. Upravo je „Oluja“ jedan od najvećih trijumfa dr. Tuđmana.

Dr. Franjo Tuđman bio je veliki državnik, domoljub, a osim toga po meni i vrhunski strateg s puno primjera: jedan od primjera je i izlazak HV-a na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. Zajedno s generalima donijeti jednu takvu stratešku odluku… Naime, izlazak HV-a na Dinaru pomogao nam je da sve operacije koje smo odradili i da “Oluju” kao završni čin, možemo napraviti na onakav briljantan način i osloboditi Hrvatsku. Prema tome, HV poštuje svoju povijest, poštuje našeg prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnika i idemo u budućnost i dalje gradimo snažnu vojsku, ali na podlozi Domovinskog rata, na povijesti i zaslugama prvog hrvatskog predsjednika i našeg vrhovnog zapovjednika”, poručio je Krstičević.

Ljudskost je pokazao prilikom prihvaćanja prijedloga međunarodne zajednice o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja čime je demonstrirana njegova vizionarska politika o pomirbi. Naime, 8. lipnja 1997. godine, „Vlak mira“ sastavljen od 21 vagona iz svih hrvatskih županija, stigao je iz Zagreba u Vukovar što je predstavljalo povratak Hrvatske na njene istočne granice. Tuđman je “Vlak mira” nazvao „simbolom povratka prognanika i pružanja ruke onima koji nisu okrvavili ruke“ te je tom prigodom pozvao javnost na praštanje jer „pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio“.

U skladu sa svojim postignućima na dužnosti vrhovnog zapovjednika i državnika, Tuđman je odlukom Hrvatskog sabora odlikovan najvišim državnim počastima: Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljama “Bljesak”, “Ljeto ’95”, “Oluja” i „Iznimni pothvat“. Također, nositelj je devet ratnih i mirnodopskih odlikovanja SFRJ te najviših odlikovanja Italije, Čilea, Argentine, Grčke i Turske. Osim toga, družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ je imenovala Tuđmana „Zmajem od Hrvatske“ 1992. godine.

Dr. Franju Tuđmana neupitno možemo ubrojiti među najveće velikane hrvatske, no i svjetske, povijesti jer je uz hrvatske branitelje najzaslužniji za stvaranje slobodne i suvremene hrvatske države. Tuđman nije bio samo obični državnik, već i vrhovni zapovjednik svih branitelja te time i jedan od njih.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK