logo logo logo logo

Reakcije iz Hrvatske i međunarodne zajednice na presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću

Objavljeno: 17. 6. 2021 - 21:14 | Kategorija: Vijesti

Pravomoćna sudska presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću dugo se očekivala. Nakon što je sudsko vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) proglasilo Mladića krivim za teške ratne zločine, uključujući i genocid, počinjene tijekom ratova ’90-ih na području bivše Jugoslavije, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora, počele su pristizati reakcije iz međunarodne zajednice. Dok je većina pozdravila odluku MICT-a, neki su je prihvatili s negodovanjem.

U utorak 8. lipnja 2021., bivši zapovjednik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (12. svibnja 1992. – 8. studenoga 1996.) Ratko Mladić nakon 26 godina pravomoćno je proglašen krivim za ratne zločine te mu je za iste dodijeljena doživotna kazna zatvora koju mora odmah izvršiti. Riječ je o potvrdi nepravomoćne presude iz 2017. godine, a u ime peteročlanog Vijeća presudila mu je sutkinja Prisca Matimba Nyambe.

Mladić je osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, koje je počinio svojom “vodećom i teškom ulogom” u četiri udružena zločinačka pothvata (1. trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata Srba između svibnja 1992. i studenog 1995.; 2. širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva kroz kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja između svibnja 1992. i studenog 1995.; 3. eliminiranje bosanskih Muslimana u Srebrenici između srpnja i najmanje listopada 1995.; 4. hvatanje UN-ovih zaštitnih snaga i osoblja UN-ovog vojnog promatrača raspoređenih u Bosni i Hercegovini te njihovo zadržavanje na strateškim vojnim lokacijama kako bi spriječili Sjevernoatlantski savez da pokrene daljnje zračne napade protiv vojnih ciljeva bosanskih Srba od svibnja do lipnja 1995.).

Tijekom sudskog procesa izneseno je 592 svjedočenja i gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta.

Uz Matimba Nyambe, žalbeno vijeće MICT-a činili su Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Izrečenu presudu komentirali su mnogi.

Glavni tužitelj MICT-a Serge Brammertz iznio je dugu i snažnu poruku, istaknuvši da je „došlo vrijeme da se prihvati istina“, a Mladića je opisao kao „najrazvraćeniju i najizopačeniju ličnost u povijesti“ koju bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Brammertz je u svom emotivnom govoru naglasio kako je pravda važna za sadašnjost i budućnost.

Reakcije iz Hrvatske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović komentirao je pravomoćnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

„Glavno da je u zatvoru. Neka je on tamo. To je sociopat, grozan tip i tu ću stati da me ne bi optužili, da Pupovac ne bi imao nešto protiv mene, ali to su činjenice,” izjavio je predsjednik Milanović.

Trajanje cjelokupnog procesa nazvao je “sramotom i travestijom” te se osvrnuo na činjenicu da je predsjedavajuća sutkinja Matimba Nyambe jedina od petero sudaca osporavala zločine u Srebrenici.

“Osam tisuća ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid, nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina. Srebrenica je bila genocid, ona se zaista dogodila, nikakvo to humanitarno izvlačenje nije bilo nego jedan pakleni, svinjski, grozan plan da se pobije sve ono što je muško i što eventualno može nositi pušku u očima neprijatelja. Genocid je i genocid nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, najveći koji pamti naša civilizacija, genocid je i, na puno prizemniji način, počinjen protiv Tutsija u Ruandi koji su ubijani praktički ručno i morali plaćati za metak da ih ne bi ubijali mačetama, sve se to događalo 1994. godine. Genocid je i godinu dana kasnije u Srebrenici. Znam da to neće leći nekima u Srbiji, ali tako je, žao mi je. Trebali ste se sami kao narod zaštititi od toga da najgori sinovi vašeg naroda preuzmu stvar u svoje ruke i ubijaju nevine i nenaoružane”, rekao je Milanović novinarima na Krku, prenosi Hina.

Iz Vlade RH su pozdravili presudu MITC-a.

„Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom. Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih pothvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“, stoji u priopćenju Vlade RH.

Putem društvene mreže javnosti se obratio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Današnja presuda Ratku Mladiću Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove je nažalost čin jedne zakašnjele pravde. Iako je prošlo puno godina od počinjenja najtežih zločina, koje su pod njegovim vodstvom počinile jedinice JNA i bosanskohercegovačkih Srba, nijedna kazna ne može do kraja odražavati zločinačku narav velikosrpske politike čiji je Ratko Mladić bio jedan od izravnih provoditelja.

Brojni su zemljopisni toponimi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini upisani u osobnu kartu zločinačkog djelovanja Ratka Mladića i jedinica pod njegovim vodstvom: Knin, Kijevo, Škabrnja, Nadin, Drniš, Šibenik, Sarajevo, Bihać, Žepa, Srebrenica… Ta su sela i gradovi osjetili što znači nečovječno postupanje, rane su još svježe, stoga teško možemo reći da će pravda ikada biti zadovoljena. Što se tiče Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, možemo, nažalost, zaključiti kako naše patnje i žrtve tijekom ovog suđenja nisu dobile nikakvu satisfakciju. Jedinu utjehu u ovoj presudi možemo pronaći u činjenici da je već nekoliko puta presuđeno zločinačkoj velikosrpskoj politici, a čija je nesumnjivo jedna od glavnih personifikacija bio baš ratni zločinac Ratko Mladić.

Kada s povijesne distance još jednom sagledamo događaje 1990-ih, ono što je sigurno jest da možemo itekako biti ponosni na našu časnu borbu za neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku i sva strateška politička postignuća, kao i svjesni potrebe očuvanja svih ostvarenih nacionalnih i osobnih sloboda u našoj domovini Hrvatskoj“, napisao je na Facebooku ministar Grlić Radman.

Komentari iz regije i svijeta

Iz Bosne i Hercegovine stigle su oprečne reakcije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako smatra da Haaški sud “provodi selektivnu pravdu“ i kako ova pravomoćna presudu Mladiću ne dokazuje Mladićevu izravnu odgovornost za ratne zločine.

“Kakva je to pravda kada ovo suđenje sa slobode gledaju Naser Orić, Ante Gotovina, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima, a oni su danas zaštićeni mehanizmom međunarodne nepravde. Pokušava se napraviti mit o genocidu u Srebrenici, a genocida nije bilo”, rekao je Dodik, prenosi Hina.

Dodikovog mišljenja su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović iz SNSD-a te čelnik oporbenog PDP-a Branislav Borenović.

S druge strane, bošnjački član državnog vrha BiH Šefik Džaferović smatra kako je pravda zadovoljena.

“Rad Haaškog tribunala ima neprocjenjivi povijesni značaj za postizanje pravde i istine, a bez toga ne može biti mira u regiji”, izjavio je Džaferović te podsjetio na još 800 predmeta ratnih zločina koji još uvijek nisu procesuirani.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je da ova presuda nosi ključnu poruku.

“To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo tko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom pothvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida“, izjavio je Komšić.

Presudu MICT-a pozdravili su i čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović te veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici srpske vlasti u BiH, smatra da je sud provodi „selektivnu pravdu“ . Poručio je da Srbija osuđuje sve zločine u regije, tako i one počinjene od svog naroda. No, upozorio je kako to ne rade i ostali u regiji.

Presudu Ratku Mladiću u SAD-u su okarakterizirali kao “povijesnu” odluku, priopćila je Bijela kuća.

„Presuda također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijet. Pravda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti u budućnosti i današnja odluka potvrđuje da je to moguće. Iskreno vjerujem da će čelnici u regiji poštivati ovu presudu”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

U Njemačkoj smatraju da je “pravda trijumfirala”.

 

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona YouTube

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Osuđen na doživotni zatvor: Nakon 26 godina pravomoćno kažnjen ratni zločinac Ratko Mladić

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK