logo logo logo logo

Proslava Dana Hrvatske vojske  

Objavljeno: 8. 7. 2022 - 10:52 | Kategorija: Vijesti

Krajem svibnja 2022. g., diljem Republike Hrvatske obilježeni su Dan Hrvatske vojske, Dan hrvatske kopnene vojske i 31. godišnjica ustrojavanja HV-a.

Povodom obljetnica održane su brojne aktivnosti u kojima su sudjelovali državni službenici, predstavnici HV-a i braniteljske populacije, njihove obitelji te ostali građani.

Dan otvorenih vrata u vojarnama HV-a

Uoči godišnjice, u četvrtak 26. svibnja 2022., održan je Dan otvorenih vrata u vojarnama HV-a.

Vojarna „123. brigade HV-a” u Požegi

U požeškoj vojarni izloženi su naoružanje, vozila i oprema koja se koristi za obuku u Središtu za obuku i doktrinu logistike, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Bojne za temeljnu vojnu obuku.

Tako su posjetitelji imali priliku vidjeti „vozilo za izvlačenje Maxx PRO (MRV – MRAP Recovery Vehicle), borbeno vozilo “Sokol 100”, kao i kolekcionarsko pješačko naoružanje koje se koristilo na početku Domovinskog rata, a koje je izrađeno u slavonskim tvornicama“, navodi MORH.

Vojarna „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ prezentirana je zrakoplovna tehnika s kojom raspolaže 93. krilo HRZ-a.

Izloženi su avioni ZLIN 242L i Pilatus PC -9M, helikopteri Bell 206B i izvidničko-borbeni helikopter Kiowa Warrior, protupožarni zrakoplovi Air Tractor i Canadair CL-415 te je doletio i dan ranije donirani helikopter UH-60M Black Hawk.

Također, tim povodom je akro grupa „Krila Oluje“ preletjela nad zadarskim nebom, a njenim pripadnicima su podijeljena promaknuća u više činove, nagrade i pohvale.

Odavanje počasti stradalnicima Domovinskog rata

U petak 27. svibnja 2022., izaslanstva Vlade RH su u jutarnjim satima položila vijence i zapalila svijeće za sve stradalnike DR-a na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pijetet je odan u Spomen-parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve DR-a – Kenotaf. Također, vijenci su položeni i na posljednjim počivalištima bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, stožernih generala – Martina Špegelja, Zvonimira Červenka i Petra Stipetića te generala zbora Imre Agotića, priopćili su iz MORH-a.

Komemoraciji na Mirogoju prisustvovali su premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop te zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković.

Isto tako, lokalna izaslanstva su počast odala i kod središnjih križeva u županijskim središtima.

Svečana akademija

U Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“ u Ministarstvu obrane, s početkom u 12 sati, održana je svečana akademija.

Obraćajući se prisutnima, premijer Plenković je naglasio da je Domovinski rat temelj hrvatske države i slobode.

„Iznikla iz Zbora narodne garde, iz hrvatske policije, dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatska vojska, predvođena u tim presudnim godinama za hrvatski narod, kada smo ostvarili stoljetni san o svojoj državi, samostalnosti i slobodi, prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, uz podršku hrvatskoga naroda i herojsku hrabrost hrvatskih branitelja, je ne samo oslobodila privremeno okupirana područja, nego i izrasla u snažnu, ozbiljnu vojsku koja je danas dio i Sjevernoatlantskoga saveza, i to Hrvatske kao pouzdane saveznice, i vojsku koja je dio Europske unije u kojoj surađujemo s našim partnerima.

Upravo su ta postignuća Hrvatske vojske u jedinstvenim, neponovljivim i unikatnim ’90-im godinama ključ za brojne mlade hrvatske vojnike i vojnikinje koji odlučuju obavljati svoj životni izbor i profesionalni poziv vojnikinja i vojnika.

I stoga jutros, kada smo krenuli obilježavati ovaj važan dan, kada smo bili na Mirogoju i odavali počast poginulim hrvatskim braniteljima uvijek mislimo na njihov snažan doprinos današnjoj slobodi. I stoga i jesmo zahvalni, ne samo deklarativno, nego to činimo u pogledu politika koje vodimo, zakona koje donosimo, proračunskih sredstava koje osiguravamo i mjera koje poduzimamo. Domovinski rat temelj je hrvatske države, temelj je naša slobode, temelj je svega onoga što danas uživamo,“ poručio je premijer, piše Vlada RH.

Plenković se nadovezao na pretenzije Srbije da podigne optužnice protiv pilota HRZ-a.

„Mi smo im danas vrlo jasno, uime hrvatske Vlade, kazali kako imamo mehanizme da zaštitimo, ne samo njih, kao jedne od ključnih aktera u tim oslobodilačkim operacijama u vremenu Domovinskog rata, nego da kroz poduzimanje i pravnih, ali i političkih čvrstih i snažnih koraka zaštitimo i dignitet Domovinskog rata.

To je politika hrvatske Vlade, to će biti temelj onoga što ćemo činiti, kao što smo učinili i prošle godine, kada su slične zamolbe i zahtjevi za pravnom pomoći došle u vezi generala i zapovjednika oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Bljesak. Hrvatska država i hrvatska Vlada bit će uvijek uz svoje heroje,“ dodao je predsjednik Vlade.

Okupljenima se obratio i ministar Banožić.

„Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kada se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici. Neki su dali ono najvrjednije, a to je život za Domovinu. Zahvaljujući njima mi danas živimo u sigurnoj i samostalnoj državi”, izjavio je ministar.

Banožić je istaknuo da je Vlada posvećena modernizaciji i opremanju HV-a.

„Bilježimo rast obrambenog proračuna, koji je rezultat svjesnosti da se Hrvatska vojska mora jačati i modernizirati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će opremljeno višenamjenskim borbenim avionom Rafale, preuzeli smo prva dva helikoptera Black Hawk, koje je donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Ovoj će se donaciji dodati još dva helikoptera koje smo kupili, potvrđujući i na taj način našu odluku o postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju. Svakodnevno s Glavnim stožerom radimo na projektima koji će se financirati u ovoj i sljedećoj godini. Sve tri grane Hrvatske vojske imaju i imat će onu snagu koju je Hrvatska vojska imala 1995. godine kada je pobijedila”, zaključio je Banožić.

Uz spomenute, svečanosti su nazočili pripadnici HV-a, admiral Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić, ministri Medved i Božinović, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Robert Bauer, zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i Hrvatskog časničkog zbora, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te ostali visoki civilni i vojni dužnosnici te uzvanici.

Taktičko-tehnički zbor na Jarunu i prezentacija proizvoda hrvatskih branitelja

U ponedjeljak 30. svibnja 2022., tijekom cijelog dana su na RSC-u „Jarun“ bili izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a, kao i borbena i neborbena tehnika postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja i civilne zaštite. Također, posjetitelji su mogli uživati i u demonstracijama pokaznih vježbi pripadnika HV-a, letačkom i glazbenom programu, a i u prezentaciji proizvoda hrvatskih branitelja.

Tako su pokazne vježbe demonstrirali pripadnici Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, letački program djelatnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a za glazbeni program su bili zaduženi Orkestar i Jazz orkestar HV-a.

Hrvatski model traženja nestalih osoba

Nadalje, Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je „provedbu aktivnosti izvida, terenskih istraživanja, probnih iskapanja, ekshumacija i identifikacije te pogrebne skrbi o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja”, za koje su nadležni, u suradnji s braniteljskim zadrugama, Uprava za zatočene i nestale te Uprava za hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata i članove njihovih obitelji.

„Posjetitelji su ovim putem dobili uvid u aktivnosti traženja nestalih osoba putem videoprojekcije nastale tijekom neposrednog provođenja terenskih istraživanja djelatnih timova Uprave za zatočene i nestale u suradnji s djelatnicima Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu Glavnog stožera OSRH i djelatnicima Vojno–obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a te putem realnoga prikaza zajedničkoga rada, odnosno demonstracije pretraživanja terena snimanjem lokacije iz zraka i geološkim radarom,” kažu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sajam braniteljskih zadruga

Na tradicionalnom sajmu prezentiranja domaćih proizvoda, projekata i usluga, sudjelovalo je 20 braniteljskih zadruga iz svih dijelova RH.

„Posjetitelji su mogli pogledati i kupiti različite proizvode kao što su maslinovo ulje, svježe i sušeno voće, orašaste plodove, voćna vina i likere, prirodne voćne sokove, džemove, med, eterična ulja i ljekovito bilje, prirodnu kozmetiku, razne vrste konzerviranog povrća, suhomesnate proizvode i čvarke, ali i pletenu galanteriju poput košara i sjedalica od vrbovog pruća, proizvode za kućanstvo i poljoprivredu, kao i tradicionalne ručne radove te  razne druge rukotvorine. Pojedine braniteljske zadruge su, pak, predstavile provedbu svojih EU projekata koji se odnose na razvoj društvenog poduzetništva i zapošljavanje ranjivih društvenih skupina,“ dodali su iz Ministarstva.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK