logo logo logo logo

Prosinac: Obilježavanje ključnih događaja iz Domovinskog rata

Objavljeno: 30. 12. 2021 - 13:15 | Kategorija: Vijesti

Potkraj studenog i tijekom prosinca pripadnici državne vlasti, u suradnji s hrvatskim braniteljima te njihovim obiteljima, svečano i dostojanstveno su obilježili ključne događaje iz Domovinskog rata, javljaju iz MORH-a i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideseta obljetnica stradavanja jedanaestero civila u Dabru

U nedjelju 21. studenog 2021., u ličkom selu Dabru kod Otočca obilježena je 30. godišnjica stradavanja jedanaestero hrvatskih civila tijekom prvih godina Domovinskog rata. Riječ je o Grgi, Marku, Slavi i Roži Bićanić, Mariji Draženović, Mariji Klišanić te Kati, Josi, Stipi (Markov), Ruži i Stipi (Danin) Rajković koji su stradali 1991. i 1992. godine.

Povodom odavanja počasti žrtvama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika posvećenom spomenutim civilima te je održana misa zadušnica u crkvi Sv. Mihovila koju je predvodio župnik Tomislav Šporčić.

„Pomolit ćemo se da se spomen na njih ne zaboravi i da istina o njima nađe mjesto u životu hrvatskog naroda, jer ovakvo stradanje i ubijanje mještana jednog mirnog sela ne smijemo zaboraviti i ovakvo zlodjelo ne smije se ponoviti. Iako smo kao narod podnijeli strahovito stradanje pozivam vas da nikada ne izgubimo svoju vjeru, optimizam, snagu i motiv, da vratimo život o ovakva sela koja su u velikoj mjeri napuštena. Hrvatska je danas slobodna i samostalna i suverena. Ispunili smo svoje ciljeve ali čuvajmo i ovakve krajeve, sela poput Dabra,” poručio je okupljenima potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„U spomen na sve koji nisu dočekali pobjedu, u slavu svima koji su je hrabro izborili, na čast i ponos svima koji su branili i obranili Lijepu našu Domovinu, dužnost je svih nas štititi dostojanstvo svih hrvatskih žrtava,“ dodao je ministar Medved.

Na obilježavanju su još prisustvovali zamjenica ličko senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić te izaslanstvo grada Otočca predvođeno gradonačelnikom Goranom Bukovcem.

„Nikada ne zaboravimo bol, patnju i strah žrtava Domovinskog rata, no pozivam na oprost i na pomirenje, da se u ime poginulih Dabrana i svake nevine žrtve rata okrenemo gradnji mostova koji se nikada više neće moći raspasti pod težinom zla i mržnje,” kazao je gradonačelnik Bukovac.

Otkriveno spomen-obilježje „Bijeli križ“ u počast poginulim hrvatskim braniteljima

Povodom obilježavanje tridesete godišnjice pogibije 18 hrvatskih branitelja na južnom dijelu obrane Osijeka tijekom 1991. godine, otkriveno je spomen-obilježje „Bijeli križ“ na prostoru pustare Seleš, na cesti između Antunovca i Tenje. Spomen-obilježje je izgrađeno na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac koju predvodi ratni zapovjednik Stjepan Šerić.

Spomenik su otkrile Dora Begović i Marija Dujić, kćeri poginulih branitelja – Danijela Dorića i Josipa Milasa. Događaju su prisustvovale i druge obitelji poginulih i nestalih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, osobni izaslanik predsjednika RH brigadni general Željko Ljubas, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski te predstavnici općina Čepin, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka i braniteljskih udruga.

„Iskazujem zahvalu i počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Iako je prošlo 30 godina, emocije su uvijek prisutne, a osobito treba imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji sve ove godine. Ulažu se veliki napori kako bi se pronašle preostale 1853 nestale osobe. Svakodnevno se provode probna iskapanja, zaprimaju nova saznanja i obrađuju informacije, ali, nažalost, izostaje dostava zapisnika i informacija iz Srbije o sudbini nestalih. Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostatci i u tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati. Važno je da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra. Dakle – inzistiramo da Srbija preda zapisnike i konkretne podatke gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba“, izjavio je ministar Medved.

Dodajmo da je prigodom obljetnice otvorena i izložba „Sjećanja“, u spomen kapelici Sv. Antuna, na kojoj su izloženi umjetnički radovi učenika Osnovne škole Antunovac.

Obilježavanje stradanja Laslova i njegovih mještana

U srijedu 24. studenog 2021., obilježena je trideseta godišnjica obrane Laslova koja je trajala 152 dana. Pri obrani poginulo je sveukupno 48 branitelja i civila, od kojih se njih petnaestero još uvijek vodi nestalima. Povodom obljetnice održana je kolona sjećanja te je odana počast kod spomen-obilježja u Parku Hrvatskih Branitelja.

Obilježavanju su nazočile obitelji stradalnika, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik obrane mjesta Ladislav Kočiš, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

„Danas trebamo čuvati sjećanje na istinu o stvaranju i obrani Hrvatske, ali i graditi zemlju perspektive, u kojoj će mladi ostajati i formirati svoje obitelji, i u kojoj su Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja prepoznati kao najsnažniji temelj. Kroz zajedništvo koje smo izgradili u Domovinskom ratu pronoseći i danas takav odnos s optimizmom hrabro kročimo u budućnost“, poručio je ministar Medved.

Trideseta godišnjica pogibije pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

U četvrtak 2. prosinca, kod spomenika u Otoku obilježena je 30. godišnjica pogibije pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. Radi se o pogibiji pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranca Rade Grive i Ante Plazibata koji su ujedno prvi hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Također, odana je počast i 30 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka koji su isto stradali tijekom ratnih godina.

„Imamo obvezu čuvati uspomene na one koji su nam omogućili budućnost. Nabavka višenamjenskog borbenog aviona za koju je potpisan ugovor, na određeni je način posveta svim hrvatskim braniteljima i poruka da nikada i nikome nećemo dopustiti ugrožavanje skupo ostvarene hrvatske slobode i sigurnosti,” izjavio je državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra obrane.

„Neka se nikad ne zaboravi kako su upravo ovi ljudi donosili pomoć i jačali vjeru i nadu herojskim braniteljima Vukovara. S ponosom možemo reći kako smo imali ljude koji su svojim djelovanjem, domoljubljem, hrabrošću, žrtvom postajali uzori, putokazi kako se bori i žrtvuje za jedinu domovinu Hrvatsku,“ dodao je Jakop.

Trideseta obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Komletincima

U subotu 4. prosinca 2021., u Komletincima kod Otoka obilježena je 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika 105., 109. i 131. brigade, 11. Domobranske pukovnije, 3. i 5. Gardijske brigade, Ministarstva unutarnjih poslova te postrojbe HOS-a. Riječ je o stradavanju 44 branitelja tijekom bitke za Komletince 1991. godine.

“Oni su zaslužni za Hrvatsku kakvu danas imamo. Branitelji s našeg područja ojačani braniteljima iz Zagreba i Bjelovara pokazali su što znači hrvatska odlučnost, hrabrost i snaga koja izvire iz zajedništva. I unatoč žrtvama i stradanjima, jednom za sva vremena na našem slavonskom tlu zaustavili su i slomili neprijatelja,” izjavio je tom prigodom ministar obrane Mario Banožić koji je ujedno odao priznanje pripadnicima postrojbi koje su branile Komletince.

U znaku počasti stradalim braniteljima, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Komemoraciji su nazočile obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici matičnih postrojbi poginulih, Udruga poginulih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, izaslanstva Gradova Bjelovara, Čazme, Otoka i Mjesnog odbora Komletinci, gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Fabijan Kapular, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideseta obljetnica vojne operacije Papuk ’91.

U nedjelju 26. prosinca 2021., u mjestu Bučje kod Pakraca obilježena je 30. godišnjica vojne operacije „Papuk ’91.”, prve oslobodilačke akcije kojom je pod hrvatsku upravu vraćen veliki dio tada okupirane zapadne Slavonije – čak 1.230 četvornih kilometara.

Komemoracija je održana kod Spomen-obilježja u Bučju gdje je odana počast 142 hrvatskih branitelja koji su poginuli u vojnoj akciji „Papuk ’91.”

„Želim na prvome mjestu i danas, nakon 30 godina, iskazati zahvalu na mudrosti i odlučnosti ratnim zapovjednicima HV-a, ali i vama koji ste sudjelovali u ovoj bitci, u ovoj operaciji oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine,“ poručio je tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodajmo da se u mjestu Bučje od 1991. do 1992. godine nalazio srpski sabirni logor kroz koji je prošlo 200 – 250 hrvatskih civila i branitelja. U logoru su bili zatočeni i civili srpske nacionalnosti koji su se protivili srpskoj agresiji.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK