logo logo logo logo

Pregled održanih sastanaka, odlikovanja i obljetnica

Objavljeno: 7. 2. 2022 - 16:19 | Kategorija: Vijesti

Krajem siječnja i početkom veljače obilježene su važne godišnjice iz Domovinskog rata te su se državni dužnosnici sastali s pojedinim bivšim vojnim licima.

Obilježene su godišnjice pogibije pripadnika HRM-a – Darka Jurišina i Nikole Perleta te stradavanja 48 mještana Tovarnika.

Predsjednik Milanović je razgovarao sa sudionicima vojne operacije „Otkos 10“ te je odlikovao Danijela Borovića Redom kneza Domagoja s ogrlicom, dok je ministar Medved primio predstavnike Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

Trideseta obljetnica pogibije Darka Jurišina i Nikole Perleta

U petak 28. siječnja 2022., u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba”, u Splitu obilježena je 30. godišnjica pogibije pripadnika Hrvatske ratne mornarice Darka Jurišina i Nikole Perleta.

Darko Jurišin i Nikola Perleta poginuli su 1992. godine kad su, prilikom razminiravanja pristupa ratnoj luci Lora, barkasom MRB-42 HRM-a naišli na pomorsku minu. Ostali članovi posade – Boško Balen, Ivan Grubišić i Mario Jelača, su tom prigodom teško ranjeni.

Nakon paljenja svijeća u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a, okupljeni su isplovili brodom RTOP-42 „Dubrovnik” do otočića Škojić gdje je položen vijenac na spomen ploči posvećenoj poginulim pripadnicima HRM-a.

Komemoraciji su nazočili članovi obitelji stradalih, predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a te pripadnici HRM-a.

Dvadeset i četvrta obljetnica stradavanja mještana Tovarnika

U ponedjeljak 31. siječnja 2022., održana je obljetnica pod nazivom „Dan kada je Tovarnik plakao, 31. siječnja 1998. – 2022.“ kako bi se odala počast 48 mještana Tovarnika koji su smrtno stradali tijekom Domovinskog rata, od kojih se njih petero još uvijek vodi nestalima.

Komemoracija je započela kod spomen-obilježja kod zgrade općine Tovarnik, pjevanjem himne i čitanjem imena poginulih i nestalih Tovarničana. Također, tom su prigodom pročitani radovi učenika OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, izvijestili su iz Grada.

Potom se kolona sjećanja uputila prema mjesnom groblju gdje su sahranjeni posmrtni ostaci stradalih Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice 1998. godine. Misnu svetkovinu na groblju i u župnoj crkvi predvodio je velečasni Stjepan Vukovac.

„Danas obilježavamo 24 godine od kada su pokopani posmrtni ostaci 48 stradalih mještana Tovarnika. Ne postoje riječi koje bi ublažile bol za prekinutim životima. Jedino što možemo je, čuvati uspomene i biti ponosni na njih jer one podsjećaju kolika je cijena hrvatske slobode, koje smo zlo trebali pobijediti, ostajući uspravni, ostajući ljudi! Svim mučki ubijenim stanovnicima Tovarnika neka je vječni spomen. To im dugujemo,” izjavio je tom prigodom izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, piše MORH.

Uz ministra Banožića, odavanju počasti su nazočile obitelji poginulih mještana Tovarnika, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić te predstavnici Grada Vukovara, Općina, Udruge žena Tovarnik, Odbora za branitelje Općine Tovarnik i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, za ratni zločin u Tovarniku prvostupanjskom presudom (2016. godine) na zatvorsku kaznu osuđeni su Dušan Stupar (6 godina zatvora) i Boško Miljković (8 godina), dok je slučaj optuženog Jove Janjića vraćen prvostupanjskom sudu na ponovo suđenje. Sudski proces započeo je 1. veljače 2001. godine kada je Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Miloša Stanimirovića i još 23 osobe koje se teretilo za genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Više o tijeku sudskog procesa za ratni zločin o Tovarniku pročitajte na Documenta.

Predsjednik Milanović razgovarao sa sudionicima VRO „Otkos 10“

Istoga dana, 31. siječnja 2022., predsjednik Republike Zoran Milanović se u svom Uredu sastao sa sudionicima Vojno redarstvene operacije „Otkos 10“ – Vedranom Černyjem, Franjom Kovačevićem, Hamdijom Mašinovićem, Milanom Filipovićem, Ivanom Korenićem te Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

VRO „Otkos 10“ bila je glavna tema sastanak. Riječ je o jednoj od prvih uspješnih vojnih akcija, provedenoj još krajem 1991., kojom su oslobođeni okupirani dijelovi Bilogore na području zapadnoslavonskog bojišta. Ova akcija je bila uvod u VRO Bljesak.

U skladi s njenim značajem za tijek obrane i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, kao i drugih oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija u zapadnoj Slavoniji iz 1991. godine, poput „Orkan ’91.“ i „Papuk“, sudionici vojne akcije istaknuli su predsjedniku Milanoviću kolika je važnost izrade spomen medalje posvećenoj takvim operacijama. Sudionici ističu da je „krajnje vrijeme da se ta vojno redarstvena operacija valorizira te dobije status kakav zaslužuje“.

Uz predsjednika Milanovića, sastanku je prisustvovao predsjednikov posebni savjetnik za Veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Ministar Medved primio predstavnike Udruge „Puma“

U srijedu 2. veljače, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved primio je predstavnike Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma – nekadašnjeg zapovjednika brigade generala Željka Dvekara, predsjednika Udruge Roberta Puju te pripadnika Zdravka Jakopa, državnog tajnika u Ministarstvu obrane.

Tom prigodom su predstavnici Udruge upoznali ministra Medveda s radom i aktivnostima koje provode te mu darovali suvenir izrađen u spomen na brigadu Pume i njihovu povijesnu ulogu u obrani i oslobađanju Hrvatske.

„Puma je ratna oznaka i naziv, simbol i glavni brand 7. gardijske brigade te se u istoimenom parku u Varaždinu, matičnom gradu Puma, nalazi spomenik brigadi u obliku pume, rad akademskog kipara Krešimira Roda, a izrađen je i suvenir od pečene keramike kojim se dodatno promovira ratna oznaka i vizualni identiteti Puma.

U nacionalnoj svijesti hrvatskog naroda 7. gardijska brigada ostat će upamćena po svom golemom doprinosu u Domovinskom ratu, napose oslobađanju Knina i simboličnom postavljanju hrvatske zastave na kninsku tvrđavu, a prigodan suvenir izrađen je kako bi se očuvalo sjećanje na Pume i njihovu povijesnu ulogu u obrani i oslobađanju domovine,“ piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Danijel Borović odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom

U četvrtak 3. veljače, predsjednik Milanović odlikovao je umirovljenog pukovnika HV-a Danijela Borovića Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Borović je odlikovan uoči tridesete obljetnice Preleta za Hrvatsku, kada je kao pilot, 4. veljače 1992., preletio nadzvučnim borbenim zrakoplovom s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

„Danijel Borović, pukovnik Hrvatske vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čovjek je koji je prvi donio u hrvatski posjed i vlasništvo nadzvučni mlazni borbeni avion. Vi ste sletjeli na pulski aerodrom, po mraku, nakon što ste se opasno, vješto i junački odvojili od borbenog dvojca i pod mrakom zimske Istre, uz svjetlo nekoliko kamionskih farova, spustili taj MIG na hrvatski teren, na hrvatsko tlo, u vlasništvo i u funkcionalnu uporabu Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je tada tek nastajalo. To je bio vrlo značajan, vidljiv i odvažan način dizanja morala u Hrvatskoj, svijesti, hrabrosti i uvjerenja da smo svi zajedno, da postoje ljudi koji su spremni riskirati. Čestitali su Vam puno puta, a ja vam zahvaljujem,“ izjavio je predsjednik Milanović te istaknuo kako je riječ o herojskom činu.

Umirovljeni pukovnik Borović zahvalio je predsjedniku na dodijeljenom odlikovanju te izrazio nezadovoljstvo što takva odlikovanja nisu uslijedila ranije te što su on i još trojica pilota zakinuti za činove.

„Mnogi me pitaju zašto je to tako bilo, zašto se to ignoriralo kao i dobivanje činova. Postojala su četvorica pilota koji su oduzeli bivšoj jugoslavenskoj armiji četiri nadzvučna lovca MIG 21. Nitko od nas nije postao general, a trebao je, barem jedan ako ne i dvojica. To je činjenica koja će se, nadam se, ispraviti jednoga dana.

Bez obzira što smo bili razočarani i što nam se sve događalo, moja supruga i ja ipak smo uspjeli kao pisci i autori napisati tu priču u knjizi ‘Prelet za Hrvatsku’, koja može biti jedan povijesni dokument,“ komentirao je Borović te se zahvalio Udruzi branitelja Plitvička jezera, ministru Medvedu te bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na podršci.

Na svečanosti dodjele odlikovanja bili su nazočni Borovićeva supruga Snježana i sin Vanja te zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Marinko Galović, zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović, pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Mareković, priopćili su iz Ureda Predsjednika.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK