logo logo logo logo

Predstavnici hrvatskih branitelja izvijestili državne službenike o planovima za budućnost

Objavljeno: 3. 3. 2022 - 15:34 | Kategorija: Vijesti

Tijekom veljače 2022. godine, pojedini predstavnici hrvatskih branitelja izvijestili su vodeće državne službenike o svojim planovima za naredno razdoblje.

Tako se predsjednik Republike Zoran Milanović sastao s predstavnicima Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ i vodstvom Udruge Tigar 90/91 Rakitje, kao i s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora s kojim se našao i ministar obrane Mario Banožić. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na razgovor je primio izaslanstvo Ličko-senjske županije te predstavnike Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi.

Milanović u posjetu Ustanovi za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ u Rakitju

U petak 4. veljače, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović posjetio je Ustanovu za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ u Rakitju. Riječ je o smještajno-rehabilitacijskoj ustanovi koja braniteljskoj populaciji pruža spektar skrbi, poput  pružanja stručne pomoći u prevladavanju poteškoća; osiguranja privremenog smještaja korisnicima za potrebe liječenja, učenja ili ostvarivanja prava, kao i u slučaju nemogućnosti stambenog zbrinjavanja u iznimno teškim socijalnim uvjetima; prevencije poteškoća korisnika u obiteljskom i društvenom okruženju; savjetovanja s referentnim centrom za pomoć korisnicima pri ostvarivanju svih prava; provođenja radionica i rekreativno-sportskih djelatnosti; organiziranja druženja, raznih sportskih i kulturnih događanja korisnika te razvoja socijalnih, komunikacijskih i kognitivnih vještina korisnika, navodi Ustanova Tigrovi.

Predsjednik Milanović je prilikom posjete prvotno obišao Ustanovu, a potom sudjelovao na sastanku s predstavnicima Ustanove i vodstvom Udruge Tigar 90/91 Rakitje na kojem je predstavljen rad i program Ustanove. Kako je istaknuto, osim već navedenog pružanja potrebite pomoći hrvatskim braniteljima, u Ustanovi djeluju sportsko-rekreacijske, kulturno-umjetničke, obrtničko-zanatske, poljoprivredne sekcije te sekcija za međunarodnu suradnju i informatička sekcija.

Također, na sastanku je umirovljeni brigadni general Darko Rukavina, član Predsjedništva Udruge Tigar 90/91 Rakitje, predstavio projekt izgradnje „Spomen sobe“. Završetak projekta predviđen je za kraj listopada 2022. godine, a njegova namjena je održavanje sjećanja na sve ubijene, poginule i preminule pripadnike 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje.

Uz navedene, događaju su prisustvovale predstavnice Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ Lidija Modrušan i Lucija Andabak, predsjednik Udruge Tigar 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, brigadir Rajko Perić, umirovljeni brigadir Zdravko Andabak, pukovnik Nikola Županić, umirovljeni kapetan korvete Željko Herceg, tajnik Udruge Ivan Bošnjak, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković te predsjednik Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske umirovljeni general bojnik Josip Stojković, priopćio je Ured predsjednika.

Medved ugostio izaslanstvo Ličko-senjske županije i članove Udruge veterana 4. gardijske brigade

Kako javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved je, u četvrtak 17. veljače 2022., održao radni sastanak s izaslanstvom Ličko-senjske županije te primio predstavnike Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Uz ministra Medveda, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja, saborske zastupnice Anite Pocrnić-Radošević, gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i gradonačelnika Otočca Gorana Bukovca, na sastanku s izaslanstvom Ličko-senjske županije sudjelovali su i predstavnici udruga iz Domovinskog rata s tog područja.

Razgovaralo se o provedbi programa i aktivnosti namijenjenih promicanju vrijednosti Domovinskog rata i brizi za hrvatske branitelje, kao što je projekt izrade Memorijalnog centra Domovinskog rata kojim bi se „povijest ličke bojišnice i hrabrost hrvatskih branitelja na jednome mjestu predstavile javnosti i u okviru kojega bi se u memorijalnom prostoru odala počast svim poginulih hrvatskim braniteljima“, ističe Ministarstvo hrvatskih branitelja. Također, u planu je i suradnja na projektima kojima bi se hrvatskim braniteljima s tog područja omogućila zdravstvena i socijalna pomoć.

Prilikom susreta ministra Medveda s novoizabranim predsjednikom Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislavom Lapendom te dotadašnjim Hrvojem Pupić-Vuriljem, govorilo se aktivnostima i djelovanju Udruge te je predstavljen plan rada za budućnost. Predstavnici Udruge su izrazili zadovoljstvom dosadašnjom suradnjom s Ministarstvom.

„Zahvalio je (ministar) dosadašnjem vodstvu Udruge na čelu s Pupićem-Vuriljem, kao i svim članovima Udruge koji svojim djelovanjem pridonose promicanju istine o Domovinskom ratu i očuvanju vrijednosti za koje su se borili hrvatski branitelji. Ujedno je čestitao novoizabranom predsjedniku Lapendi – Lavu, a obostrano je iskazano uvjerenje kako će se dobra suradnja nastaviti i ubuduće“, izvijestili su iz Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vodstvo Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi na razgovoru s Medvedom

U utorak 22. veljače 2022., uslijedio je sastanak ministra Medveda s vodstvom Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi. Uime Udruge na sastanku su prisustvovali njen predsjednik Zoran Marunček, član Siniša Podhraški te saborski zastupnik Ante Deur koji je ujedno i pripadnik Sokolova.

Tom prigodom vodstvo Udruge je izvijestilo ministra o dosadašnjem radu te mu je priopćilo kako su u tijeku pripreme za obilježavanje 30. jubilarne obljetnice 5. gardijske brigade Sokolovi.

“Ministar Medved zahvalio je vodstvu Udruge, kao i svim članovima Udruge koji svojim djelovanjem pridonose promicanju istine o Domovinskom ratu i očuvanju vrijednosti za koje su se borili hrvatski branitelji, te je i ovom prigodom istaknuo partnerski odnos resornog Ministarstva s udrugama iz Domovinskog rata koji je prisutan od prvog dana njegovog mandata na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja,“ piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Novo vodstvo HGZ-a predstavilo planove za budućnost Milanoviću i Banožiću

Istoga dana, predsjednik Milanović je u svom uredu primio novo vodstvo Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja umirovljene generale i brigadire Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Za novo vodstvo na Skupštini izabrani su predsjednik Zbora Marinko Krešić, zamjenik predsjednika Ljubo Ćesić i dvojica potpredsjednika, Mladen Kruljac i Frane Tomičić.

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora predstavili su predsjedniku sljedeće aktivnosti u sklopu svog plana rada za naredno razdoblje.

„Plan rada i aktivnosti koji, između ostalog, uključuje otvaranje Vojnog muzeja u Zagrebu, ustrojavanje ogranaka Hrvatskog generalskog zbora u Osijeku i Splitu te izradu Leksikona hrvatskih generala koji bi trebao biti javno predstavljen uoči ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti“, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Na sastanku je predsjednik Krešić istaknuo kako Zbor namjerava ostati politički nepristran, no da će „pripremati stručne vojne i sigurnosne analize koje mogu biti od koristi i državnim institucijama“. Povodom toga, vodstvo Zbora planira osnovati svoje Vijeće za strateška pitanja te održavati stručne konferencije i okrugle stolove. Također, Zbor će nastaviti provoditi tradicionalne aktivnostima kojima se štiti identitet i dostojanstvo hrvatskih branitelja, poput obilježavanja ključnih događaja iz Domovinskog rata.

Osim navedenih, događaju su prisustvovali savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić te posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

S novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora sastao se i ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, javljaju iz MORH-a.

Sastanak se održao u četvrtak 24. veljače 2022. godine, u Ministarstvu obrane, a glavna tema je bila mogućnost intenziviranja suradnje između Ministarstva i Zbora u budućnosti.

„Dijelimo zajedničke interese i vrijednosti i vjerujem da ćemo u budućnosti razmjenom ideja uz iskustvo i znanje naših generala doprinijeti zajedničkom cilju, a to je razvoj i modernizacija Hrvatske vojske i hrvatskog obrambenog i sigurnosnog sustava u cijelosti”, rekao je ministar Banožić.

General-bojnik Krešić, novoizabrani predsjednik HGZ-a, detaljnije je pojasnio na koji način Zbor namjerava sudjelovati u razvoju i praćenju te provođenju javnih politika, a prije svega u području sigurnosti i obrane.

„Ustrojit ćemo Centar za istraživanje i analize i Vijeće za strateška pitanja, tijela koja će se između ostalog baviti pitanjima sigurnosnih prijetnji, vanjske sigurnosne politike, sigurnosne i obrambene politike i drugim pitanja od strateškog interesa”, pojašnjava umirovljeni general-bojnik Krešić.

Na taj način će, prema Krešiću, HGZ služiti poput mosta između struke, javnosti i donositelja političkih odluka.

Uz prethodno spomenute članove novog vodstva HGZ-a – umirovljenog general-bojnika Krešića, general-bojnika Ćesića, general-pukovnika Kruljca te brigadnog generala Tomičića, sastanku je nazočio i počasni predsjednik HGZ-a general zbora Pavao Miljavac. Od suradnika ministra Banožića prisustvovali su glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, ovlašten za obavljanje poslova glavnog savjetnika Petar Barać i posebna savjetnica ministra obrane za medije Ivana Franić.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK