logo logo logo logo

Povijesni uspjeh: Hrvatski branitelji u 83 dana preveslali Atlantik

Objavljeno: 24. 5. 2022 - 14:27 | Kategorija: Vijesti

Hrvatski branitelji uspješno su u 83 dana preveslali Atlantik u čamcu na vesla. Pothvatom tog dvojca Hrvatska je uvrštena u ligu zemalja prekooceanskih veslača u kojoj se nalazi još samo 31 zemlja.

Povodom 30. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, dvojica umirovljenih časnika Hrvatske vojske – Werner Ilić (55) i Martin Cruckshank (61), 15. siječnja 2022., uputila se čamcem Fenixom na put preko Atlantika. Veslači su krenuli od Kanarskih otoka sve do Bridgetowna na Barbadosu, gdje su stigli nakon 83 dana plovidbe i 5.500 pređenih kilometara, odnosno 22. travnja 2022., na Dan planeta Zemlje.

Dvojac je tom prigodom podsjetio „svjetsku javnost na važnost očuvanja i zaštite oceana i mora“, a svoj pothvat prelaska Atlantika posvetili su svim hrvatskim braniteljima, piše Vlada RH. Kako bi upozorili javnost na velike probleme onečišćenja oceana i klimatskih promjena, Ilić i Cruckshank su cijeli pothvat izveli u skladu s ekološkim standardima. Naime, čamac je bio opremljen desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Prekooceansko veslanje hrvatskih dragovoljca je održano u sklopu projekta „Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Uspjehom Ilića i Cruckshanka Hrvatska je uvrštena u ligu 31 veslačke nacije koje su ostvarile to postignuće.

„Čestitke od srca hrvatskim braniteljima Werneru Iliću i Martinu Cruckshanku, koji su u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske uspješno preveslali Atlantik u 83 dana! Pokazali ste iznimnu hrabrost, snagu i domoljublje te pridonijeli promociji. Ponosni smo na vas!“, čestitao je uspješnim veslačima premijer Andrej Plenković putem Twittera.

Premijer Plenković je potom početkom svibnja primio Ilića i Cruckshanka u Banske dvore gdje im je još jednom čestitao na “ostvarenom zadanom cilju i pokazanoj čeličnoj volji, odvažnosti i domoljublju”.

Čestitkama se pridružio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te istaknuo kako su veslači ovim pothvatom pokazali hrabrost, snažnu volju i neslomljiv duh, kao i onda, tijekom Domovinskog rata.

„Dragi Wernere i Martine, ostvarili ste svoj cilj – preveslali Atlantik od Europe do Amerike u slavu Hrvatske i uvrstili Republiku Hrvatsku u društvo 31 zemlje koje su ostvarile to postignuće. Mi u Hrvatskoj smo ponosni na ovaj vaš hvalevrijedan pothvat,“ poručio je ministar Medved, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečani doček u Velikoj Gorici

Povodom povratka Ilića i Cruckshanka u domovinu nakon više od tri mjeseca izbivanja, na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici, organiziran je radostan doček za veslače. Doček su organizirali grad Velika Gorica, Ministarstvo hrvatskih branitelja te Udruga veterana, vojnika i domoljuba.

Pri obraćanju okupljenima, Ilić i Cruckshank su se zahvalili ministru Medvedu na potpori i pokroviteljstvu.

„Hvala vam što ste stali uz nas na našem pothvatu,“ izjavio je Martin Cruckshank.

„Mi smo preveslali Atlantski ocean za našu zastavu, za sve koji su ‘91. u jednoj ruci nosili pušku a u drugoj krunicu, za najljepšu zastavu na svijetu jer Hrvatska je iznad svega! Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega!“, nadovezao se Werner Ilić.

Tom prigodom im je ministar Medved kazao.

„Ponosno ste ponijeli hrvatsku trobojnicu. Slave danas s vama svi branitelji, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata i svi hrvatski domoljubi. Ovo je jedinstven trenutak, drago mi je što smo svi zajedno ovdje, čuvajmo našu slobodu!”, zaključio je ministar.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge vojnika, veterana i domoljuba Dražen Hrženjak.

„Važno je istaknuti kako hrvatski branitelji uvijek ispune svoju misiju. Ovo nije kraj projekta, završili smo s Atlantikom, a sada slijedi Banovina,” izjavio je Hrženjak.

Hrženjak se referirao na projekt „Atlantik – Banovina“ kojim se prikupljaju financijska sredstva za izgradnju i opremanje edukacijsko rekreativno rehabilitacijskog centra za djecu na području Banovine.

„Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove „Atlantik – Banovina“. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi“, pojasnio je Hrženjak (Ministarstvo hrvatskih branitelja, 10. 01. 2022.).

Zahvalnost veslačima izrazio je i ministar obrane Mario Banožić koji je također sudjelovao na svečanom dočeku u Velikoj Gorici.

„Vi ste primjer kako su upravo hrvatski branitelji i danas jedni od glavnih promicatelja hrvatskog domoljublja i vrijednosti. Kao što ste pridonijeli slobodi domovine tijekom Domovinskog rata, sada pridonosite njezinoj promociji u svijetu,“ rekao je Banožić.

„Mirni život u SAD-u i Škotskoj zamijenili ste Hrvatskom i kao branitelji dragovoljci dali golemi doprinos hrvatskoj slobodi i pobjedi! Izazovna vremena traže odlučne, hrabre ljude, one bez straha i bez kalkulacija! Veslajući preko Atlantika podsjetili ste na silinu zajedništva, na čvrstinu koju imaju oni koji ostvaruju svoje ciljeve”, dodao je ministar, prenosi MORH.

Uz spomenute, svečanom dočeku veslača nazočili su njihove obitelji i prijatelji, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, general Miljenko Filipović te brojni hrvatski branitelji.

Werner i Martin još 1991. stigli u Hrvatsku kao strani dragovoljci

Dodajmo da su Werner Ilić i Martin Cruckshank još 1991. godine stigli u Hrvatsku kao prvi strani dobrovoljci HV-a. Martin je došao sa steknutim činom kapetana iz britanske vojske te se borio na istočnoslavonskom bojištu, konkretno u obrani Vukovara.

„Martin je imao osnovna saznanja o ratu na tlu bivše Jugoslavije, ali upravo ga je veliki članak o bitki za Vukovar, koji je pročitao u „Daily Telegraphu“, motivirao da svoja vojna znanja dobrovoljno stavi na raspolaganje hrvatskoj obrani. Martin Cruickshank rođen je 1960. godine u Aberdeenu, koji se nalazi na sjeveroistoku Škotske. Njegovi predci baštinili su vojnu tradiciju. Djed Martin sudjelovao je kao vojni doktor u oba svjetska rata, te je umirovljen u činu brigadira, a otac Martin dobrovoljno se s 18 godina prijavio u britansku vojsku i već nedugo potom djelovao je kao zapovjednik voda u pukovniji brdskoga pješaštva „Gordon Highlanders“ („92nd Regiment of Foot“) u borbama protiv komunista u Britanskoj Malaji, nakon čega je pristupio profesionalnim postrojbama britanske vojske”, piše Vojna povijest (Večernji.hr, 10. 11. 2020.).

Isto tako, Werner, sin Hrvata iseljenih u SAD, kao pričuvni časnik stiže u Hrvatsku 1991. godine i stavlja se na raspolaganje Zboru narodne garde s riječima „Došao sam braniti svoju Domovinu“. Njegov ratni put počinje u Novskoj, a potom biva ratni zapovjednik najelitnijega Središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ u Šepurinama kraj Zadra (umirovljen je s činom brigadira 2003. godine).

„Werner Ilić, umirovljeni brigadir HV-a, rođen je u Njemačkoj, ali kao 13-mjesečno dijete zajedno s roditeljima otišao u SAD, u Chicago i živio do 1991. Kaže da je tamo završio fakultet, prošao obuku pričuvnoga časnika te da je dolaskom u Hrvatskoj imao temeljno znanje. Roditelji su mu usadili snažan osjećaj domoljublja. Otac i majka Hrvati su podrijetlom Hercegovine, iz okolice Ljubuškog, otac iz sela Zvirići, a majka iz sela Radišići,“ navodi Hrvatski tjednik (16. 05. 2014.).

Danas obojica žive u Velikoj Gorici.

Predstavljanje projekta „Veslom preko Atlantskog oceana“ na Jarunu

Podsjetimo, projekt „Veslom preko Atlantskog oceana“ predstavljen je 10. siječnja 2022., na zagrebačkom jezeru Jarun, kada je održano svečano porinuće čamca Fenix kojim su se Ilić i Cruickshank uputili preko Atlantskog oceana. Čamac je tada blagoslovio fra Roko Bedalov.

Tada je Ilić istaknuo da im je cilj staviti „sveti hrvatski barjak među one čiji su državljani preveslali Atlantik“.

„Kako smo dočekali ostvarenje našeg tisućljetnog sna o samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi, dočekat ćemo da naš barjak i u ovoj disciplini ponosno razvijemo“, kazao je Ilić.

Na predstavljanju projekta nazočili su ministar Tomo Medved te državni tajnik Špiro Jovanović.

„Posebno pozdravljam i zahvaljujem hrvatskim braniteljima Werneru Iliću i Martinu Cruckshanku, koji su se kao dragovoljci Domovinskog rata borili za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, a sad u miru i nadalje nastavljaju promicati vrijednosti koje su nas i tada vodile – domoljublje, zajedništvo i naša vjera“, izjavio je ministar Medved tom prigodom.

Ministar je također naglasio da su „hrvatski branitelji najbolji primjer kako se snagom vjere i zajedništva i naizgled nemoguće može ostvariti“ te je izrazio zadovoljstvo što „hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na ovakav način doprinose promociji naše domovine te dao punu potporu realizaciji ove hvalevrijedne aktivnosti“, prenosi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

 

Autor: Žana Jukić

Foto: snimka zaslona YouTube kanal Informativni servis Zapad

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK