logo logo logo logo

Osuđen na doživotni zatvor: Nakon 26 godina pravomoćno kažnjen ratni zločinac Ratko Mladić

Objavljeno: 10. 6. 2021 - 15:35 | Kategorija: Vijesti

U utorak 8 lipnja 2021., izrečena je dugoočekivana sudska presuda. Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba tijekom rata ’90-ih na području tadašnje Jugoslavije, Ratko Mladić, pravomoćno je osuđen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

Nakon 26 godina ratni zločinac Ratko Mladić (78) pravomoćno je proglašen krivim za ratne zločine te mu je za iste potvrđena kazna doživotnog zatvora, prenio je vijest medijima predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH Murat Tahirović.

„Žalbeno vijeće potvrđuje kaznu doživotnog zatvora i odlučuje da se kazna izvrši odmah“, presudila je predsjednica sudskog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu Prisca Matimba Nyambe.

Uime žalbenog vijeća, sutkinja Matimba Nyambe je kazala da se prihvaćaju zaključci i  presuda sa prvostupanjskog vijeća iz 2017. godine te odbacuju sve žalbe koje su bili podnijeli Mladić i tužiteljstvo. Peteročlano sudsko vijeće uz Matimbu Nyambe činili su suci Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj. Tijekom sudskog procesa izneseno je 592 svjedočenja i gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta.

„Gospodina Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996., Sudsko vijeće osudilo je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te je osuđen na doživotni zatvor.

Konkretno, Raspravno vijeće utvrdilo je da je g. Mladić počinio te zločine svojom “vodećom i teškom ulogom” u četiri udružena zločinačka pothvata: (i) “Prekomjerni UZP”, s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata između svibnja 1992. i studenog 1995.; (ii) “Sarajevski UZP”, čiji je cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva kroz kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja između svibnja 1992. i studenog 1995 .; (iii) “UZP u Srebrenici”, čiji je cilj bio eliminirati bosanske Muslimane u Srebrenici između srpnja i najmanje listopada 1995.; i (iv) “UZP koji uzima taoce”, čiji je cilj hvatanje UN-ovih zaštitnih snaga i osoblja UN-ovog vojnog promatrača raspoređenih u Bosni i Hercegovini i njihovo zadržavanje na strateškim vojnim lokacijama kako bi spriječili Sjevernoatlantski savez da pokrene daljnje zračne napade protiv vojnih ciljeva bosanskih Srba od svibnja do lipnja 1995.“, navodi se u priopćenju Vijeća.

„Raspravno vijeće oslobodilo je gospodina Mladića genocida prema točki 1. optužnice u vezi sa zločinima počinjenim nad bosanskim Muslimanima i bosanskim Hrvatima u određenim općinama širom Bosne i Hercegovine.

Žalbeno vijeće jednoglasno je odbacilo žalbu g. Mladića u vezi s UZP-om za uzimanje talaca i odbacilo njegovu žalbu u vezi s Prekomjernim UZP-om, UZP-om u Sarajevu i UZP-om u Srebrenici, kao i argumente u vezi s njegovim pravima na pravično suđenje uz protivno mišljenje suca Nyambea. Žalbeno vijeće potvrdilo je njegove osude na temelju članka 7. stavka 1. Statuta MKSJ-a za genocid, progon, istrebljenje, ubojstvo, deportaciju i druga nehumana djela (prisilno premještanje) kao zločine protiv čovječnosti, kao i za ubojstvo, teror, nezakonit napad na civile i uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja ratovanja prema točkama 2 do 11 optužnice. Žalbeno vijeće potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora koje je gospodinu Mladiću izreklo Raspravno vijeće, uz suprotno mišljenje suca Nyambea“, zaključuje Vijeće.

Izrečenu presudu komentirao je Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), konstatirajući da je ‘došlo vrijeme da se prihvati istina’.

„Ratko Mladić, zapovjednik Glavnog stožera vojske bosanskih Srba, danas je pravomoćno osuđen i osuđen na doživotni zatvor zbog svojih zločina. Žalbeno vijeće odbacilo je žalbe obrane i podržalo ključne zaključke Raspravnog vijeća.

Mladić je proglašen krivim za zapovijedanje nasilnim kampanjama etničkog čišćenja širom Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. Dalje je osuđen zbog zapovijedanja kampanjom zločina protiv civilnog stanovništva tijekom opsade Sarajeva. Također je osuđen zbog upotrebe snaga pod njegovim zapovjedništvom za počinjenje genocida nad bosansko-muslimanskim stanovništvom Srebrenice. Konačno, osuđen je zbog uzimanja UN-a kao taoca i njihove upotrebe kao živog štita.

Došlo je vrijeme za prihvaćanje istine.

Mladić se svrstava u red najpoznatijih ratnih zločinaca u modernoj povijesti. Namjerno je upotrijebio svoje vojno zapovjedništvo za napad, ubijanje, mučenje, silovanje i protjerivanje nevinih civila bez ikakvog razloga osim njihove etničke pripadnosti i vjere. Raspirivao je etničku mržnju i lagao one koje je navodno branio kako bi opravdao svoje zločine. S obzirom na moć života ili smrti nad tisućama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpuno uklanjanje i počinio genocid.

Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta. Njegovo bi ime trebalo uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u povijesti. Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristaše desetljećima manipulirali. Mladićeva krivnja je njegova i samo njegova.

Završetkom ovog slučaja, žrtve i preživjeli trebali bi nam biti u prvom planu. Presuda žalbe ponovno potvrđuje ono što su pretrpjeli. I to potvrđuje hrabrost svjedoka koji su se javili i rekli istinu. Iskazujemo im duboku zahvalnost jer bez njih ne bismo mogli obaviti svoj posao. Nadamo se da im današnja presuda pruža neku mjeru utjehe i osjećaj da je, unatoč svoj šteti koju su pretrpjeli i koliko su dugo čekali, pravda moguća“, govori Brammerz u izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a.

„U srpnju 1995. godine moj je ured optužio Ratka Mladića za zločine počinjene nad stotinama tisuća nevinih civila u Bosni i Hercegovini. Više od desetljeća i pol bio je među najtraženijim bjeguncima na svijetu i simbolom kulture globalne nekažnjivosti. Međutim, danas je pravda zadovoljena. Nakon poštenog suđenja nepristranih međunarodnih sudaca, Mladić je konačno osuđen za svoje zločine i osuđen na najstrožu moguću kaznu. Ranije sam danas razgovarao s majkama Srebrenice, preživjelima Mladićevog genocida. Dvadeset i šest godina pretrpjeli su gubitak supruga, očeva i sinova te su se hrabro borile da Mladić bude kažnjen za svoje zločine. Tražile su od mene da vam prenesem jednostavnu poruku. Pravda je bitna. Ovo nije slogan, već temeljna istina. Pravda je bitna za žrtve. To nikada neće vratiti njihove najmilije, ali može ublažiti bol s kojom moraju živjeti. Ali još su mi više govorile, pravda je važna za sadašnjost i budućnost.

Danas previše počinitelja u sukobima širom svijeta još uvijek koristi svoju moć da izazovu nehumane patnje. Previše zapovjednika i dalje nevine živote tretira kao nebitne. Nažalost, još uvijek ima previše ljudi poput Mladića. Pravda je bitna jer je to način na koji osuđujemo i kažnjavamo velike nepravde kako se ne bi ponovile. Zato se danas ne radi samo o onome što smo postigli, već i o tome što još treba postići“, zaključio je glavni tužitelj Brammerz.

Pravomoćnu presudu Mladiću pozdravio je i stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović ocijenivši ju „primjerenom“ te tom prigodom i naglasio da još stotine hrvatskih žrtava nije dobilo svoju pravdu.

“Stotine žrtava u Hrvatskoj nikada nisu vidjele da mu se sudi za te zločine. Štoviše, nikada nisu bile ni uključene u njegovu optužnicu iako su hrvatske vlasti pružile pomoć Uredu tužitelja ICTY-a ispunjavajući njihove zahtjeve u ovom slučaju. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da nitko tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nije bio anđeo. Neću ovdje raspravljati o nekim slučajevima koje je on spomenuo: nije ni vrijeme ni mjesto. No, također je prilično jasno tko je bio Vrag. Miloševićeva smrt lišila nas je presude koja bi osigurala okvir svih pojedinačnih zločina počinjenih tijekom sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Pravomoćna presuda i doživotan zatvor generalu Mladiću, jednog od najbrutalnijih Miloševićevih poslušnika, ne može ispuniti tu prazninu, ali barem pruža pravdu za neke od njihovih žrtava“, rekao je Šimonović, prenosi Hina.

Podsjetimo, proces protiv Mladića pokrenut je još u ljeto 1995. godine, kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo optužnicu protiv njega koja ga je teretila za zločine protiv čovječnosti koje je počinio osobno ili ih je zapovjedio. Tužiteljstvo je tražilo da ga se proglasi krivim za genocid u Srebrenici, Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici te ostale teške ratne zločine.

Za to vrijeme Mladić je još uvijek bio na čelu glavnog stožera vojske bosanskih Srba, no nakon što pod pritiskom međunarodne zajednice biva smijenjen s te pozicije počinje ‘bježati od zakona’. Godine skrivanja provodi u BiH i Srbiji, uživajući zaštitu u vrijeme Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice. Uhićen je 2011. godine Srbiji.

Mladić je tada smješten u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a 2012. g. započet je pravosudni postupak protiv njega. Prva presuda, nepravomoćna, izrečena je 2017. godine, a njeni zaključci su pravomoćno potvrđeni u lipnju 2021. od strane svih sudaca žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Autor: Žana Jukić

Foto: snimka zaslona YouTube

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK