logo logo logo logo

Održan 25. malonogometni turnir „Josip Jović“: Prvo mjesto odnijele PU splitsko-dalmatinska i MUP veterani

Objavljeno: 27. 7. 2021 - 11:46 | Kategorija: Vijesti

Proteklog vikenda u Aržanu je održan tradicionalni Malonogometni turnir „Josip Jović“ u kojem su u prvom dijelu turnira snage odmjerile ekipe iz Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, a u drugom veterani i ekipe braniteljskih udruga. U prvoj skupini pobjedu je odnijela PU splitsko-dalmatinska, a u drugoj MUP veterani.

Od 24. do 25. srpnja 2021., na sportskom terenu u Aržanu održao se 25. malonogometni turnir „Josip Jović“, koji se tradicionalno održava svake godine u čast poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću – prvoj žrtvi Domovinskog rata koji je život izgubio tijekom akcije Plitvice (Krvavi Uskrs 1991.). Dvodnevnu manifestaciju organizira Udruga policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Riječ je o turniru koji je podijeljen na natjecanje 13 ekipa iz policijskih uprava i Ministarstva unutarnjih poslova te natjecanje 13 momčadi iz braniteljskih udruga.

U skupini ekipa PU-a i MUP-a, prvo mjesto su zauzeli domaćini turnira, odnosno PU splitsko-dalmatinske. Domaćini su finale igrali protiv PU ličko-senjske, a pobjedu su odnijeli dominirajući u jednaestercima (10:9) koji su uslijedili nakon neriješenog rezultata 3:3.

“Čestitamo pobjednicima, ali i svim sudionicima 25.memorijalnog turnira „Josip Jović“ što su  i ove godine svojim sudjelovanjem podržali ovaj turnir koji svakako ima svoju budućnost. Ekipe na turniru pokazale su zajedništvo i  sportski duh, ali i značaj zajedničkog druženja. Sigurni smo da su svi natjecatelji i sudionici turnira iz Aržana ponijeli lijepe uspomene, a što je svakako i obećanje da se vidimo i idućeg ljeta. I na kraju svakako je  potrebno uputiti  posebnu zahvalu svima koji su uložili vrijeme i trud u organizaciju turnira”, priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Ove godine za nogometnu ekipu PU splitsko-dalmatinske igrali su: Ante Miljak, Joško Rajčić, Duje Banić, Jerko Čugura, Ivan Norac Kevo, Ante Puljiz, Marijan Strinić,  Goran Perković Šantar i Nikola Đuzel, pod vodstvom trenera Miomira Bubala.

„Rat nisam doživio, ali ovo kad sve skupa vidim, probude se velike emocije. Ovo je veliko zadovoljstvo i čast za sve nas“, izjavio je kapetan pobjedničke ekipe Jerko Čugura za HRT (24. 07. 2021.).

Treće mjesto u toj skupini osvojila je PU šibensko-kninska.

U drugom dijelu turnira snage se odmjerili veterani i momčadi braniteljskih udruga. Prvo mjesto zasluženo je pripalo MUP veteranima, drugo Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, a treće Udruzi Specijalne jedinice policije BATT Split.

„Drago nam je što se možemo svake godine okupiti i što možemo provesti jedno određeno vrijeme zajedno. Srce nam je veliko kao kuća,“ kazao je Damir Živković iz Udruge policije Vukovar, prenosi HRT.

Turnir je završio u nedjeljnim večernjim satima, uz podjelu pehara i prigodan glazbeni program.

Svečano otvorenje memorijalnog turnira

Prije samog početka turnira, članovi obitelji Jović, izaslanstava ministarstava i institucija javne vlasti te predstavnici braniteljskih udruga, položili su vijence i zapalili svijeće na grobu „Prve suze Hrvatske“ pokojnog Josipa Jovića.

Iz izaslanstava ministarstava prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Iz institucija javne vlasti počast su odali načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Antom Šošićem te saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem, izaslanstvo općine Cista Provo koje je predvodio načelnik Božo Ćubić te predstavnici PU šibensko-kninske. Uz navedene, u odavanju pijeteta sudjelovali su izaslanstva Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Udruge specijalne policije te mnogobrojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata, a i predstavnici NK Dinamo, HŠK Zrinjski i HNK Hajduk. Komemoracija je završila misnim slavljem koje su predvodili policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske – don Marko Trogrlić i župnik u crkvi Svih Svetih u Aržanu – don Marin Barišić.

Memorijalni turnir otvoren je intonacijom himne i minutom šutnje, a potom se prigodnim govorom ekipama obratio jedan od organizatora turnira – predsjednik Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski Ivan Strinić.

„Splitsko -dalmatinska županija je uz potporu Vlade Republike Hrvatske započela izgradnju memorijalnog centra „Josip Jović“ ovdje u Aržanu kako bi sačuvali spomen na Josipa Jovića i na sve poginule hrvatske branitelje. Svi koji sudjelujete na turniru, svi ste vi pobjednici, svima čestitam. Odnesite lijepe uspomene iz Imotske krajine i Splitsko-dalmatinske županije i vidimo se dogodine“, poručio je okupljenima župan Blaženko Boban nazvavši Josipa Jovića „prvim zrakom sunca slobode, sinom Imotske krajine“.

Natjecateljima turnira obratili su se i visoki predstavnici državne vlasti.

„Poštujemo u Vladi RH vašu i našu tradiciju i zbog toga smo danas Tomo i ja ovdje da Vam damo podršku i poticaj za buduće projekte, ali i zahvalimo Vam se za sve što radite kako bi se ovaj turnir održao svake godine. Biti ovdje i obratiti Vam se danas je čast, zadovoljstvo i privilegija. Upornost, neiscrpna volja i predanost cilju odlika je svakog heroja, ali i sportaša. Međutim to ne može ići bez pripadnosti timu, ekipi, braniteljima, policiji, vojsci, Hrvatskoj. Pripadnost je ona koja gradi duh zajedništva, gradi karakter, koja potiče razumijevanje, ali i toleranciju. Nadam se da će pobijediti najbolji, siguran sam da će pobijediti onaj bude imao najviše sreće, ali svakako želim  svima vama da vrijeme u Aržanu provedete u ugodnom druženju i uživanju u sportu,“ izjavio je ministar Božinović.

„Nije ni malo jednostavno organizirati ovakav susret na kojem sudjeluju policajci iz gotovo cijele Hrvatske. Dragi policajci čestitam vam na svemu  što ste napravili i učinili u Domovinskom ratu, ali i onome što radite i danas, što čuvate i garantirate mir i sigurnost građanima Hrvatske i prijateljima i turistima koji dolaze u Hrvatsku, što na najbolji mogući način čuvate hrvatsku granicu, ali i sudjelujete u ovakvim susretima u sjećanje na Josipa Jovića, ali i druge poginule hrvatske branitelje, te na raznim drugim komemorativnim susretima koji se organiziraju u sjećanje na naše poginule branitelje. Nikada nemojmo prestati organizirati ove susrete jer kroz sjećanje svake godine čuvamo Josipa u svojim srcima, ali i doprinosimo prenošenju istine o Josipu Joviću, o njegovoj žrtvi  na mlađe generacije“, nadovezao se ministar Medved.

Tom prigodom, ministar Medved osvrnuo se i na izgradnju Memorijalnog centra Josip Jović.

„Sretan sam i zahvaljujem se svima koji su potpora vezano uz izgradnju memorijalnog centra Josip Jović. Ovdje u Aržanu gradimo centar na kojeg ćemo svi biti ponosni, a ostavit ćemo ga budućim generacijama. Posebno je važno što ćemo ga uvezati u program posjeta učenika osmih razreda osnovnih škola značajnijim gradovima i mjestima  u obrani i oslobađanju domovine. Tu će svoje mjesto naći i Aržano sa snažnom porukom da je ovdje iz Aržana krenuo dragovoljac, prvi hrvatski redarstvenik, policajac, specijalac iz Rakitja i da je on svojim domoljubljem i spremnošću na žrtvu i odlučnošću i danas svima  nama inspiracija. Svi ste vi pobjednici jer ovo vaše okupljanje je najbolja poruka našeg jedinstva i zajedništva. Živjeli!,“ zaključio je ministar Medved.

Potom su predsjednik Ivan Strinić i tajnik Miomir Bubalo uime članova Udruge uručili spomenutim ministrima zahvalnice kako bi im odali priznanje za dosadašnji angažman i potporu u organizaciji malonogometnog turnira, izvijestili su iz Ravnateljstva policije RH.

„Značaj turnira je da se ne zaboravi žrtva Josipa Jovića“, komentirao je Bubalo iz Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski za HRT.

Ministri Božinović i Medved prilikom posjete Aržanu također su obišli radove na budućem Memorijalom centru. Otvorenje Centra planirano je za vrijeme Memorijalnog turnira sljedeće godine, a njegova vrijednost iznosi oko tri milijuna i tristo tisuća kuna. Investitor je Općina Cista Provo, a projekt sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinska županija.

Dodajmo da će se Centar kao dio obrazovno-muzejskih ustanova vezati uz Memorijalno- dokumentacijski centar Domovinskog rata Vukovar te će nuditi vrstu povijesnog sadržaja kao i ustanove u Karlovcu, Lipiku, Pakracu i Kninu.

Tko je bio Josip Jović?

Podsjetimo, Josip Jović (rođen 21. 11. 1969., Aržano) priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a  “Rakitje” u kolovozu 1990. godine. U sklopu izvršavanja obaveza s Jedinicom je bio na terenu u Pakracu i Petrinji te kao 22-godišnjak nesretno pogiba prilikom Akcije Plitvice u ožujku 1991. g. (tzv. Krvavi Uskrs), čime postaje prva policijska žrtva u Domovinskom ratu.

Josip Jović posthumno je promaknut u čin bojnika te biva odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi” i Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

POVEZANO

Akcija Plitvice 1991: Okrugla godišnjica obilježena u bogatijem ruhu

Krvavi Uskrs: Izvještavanje stranih medija o početku rata u Jugoslaviji

Prva suza Hrvatske, Josip Jović, najjači je motiv UHBDRP BPŽ

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK