logo logo logo logo

Novosti iz Ministarstva hrvatskih branitelja i Ureda predsjednika RH

Objavljeno: 19. 7. 2022 - 16:08 | Kategorija: Vijesti

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ured predsjednika RH izvijestili su o nedavnim aktivnostima koja su vezana za događaje iz Domovinskog rata.  

Ministarstvo hrvatskih branitelja je priopćilo o trima važnim događajima koja su se odvila u lipnju. Riječ o Trećem susretu hrvatskih braniteljica, obilježavanju 20. Sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“ te identifikaciji posmrtnih ostataka petero osoba stradalih u DR-u.

Iz Ureda predsjednika izvijestili su o srpnjskom sastanku s predstavnicima Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske koji su Milanovića informirali o svom dosadašnjem radu i budućim planovima.

Susret hrvatskih braniteljica u Karlovcu

U subotu 4. lipnja 2022., u Karlovcu se održao Treći susret hrvatskih braniteljica Domovinskog rata u suorganizaciji Kluba žena Domovinskog rata udruge pripadnika 110. br. ZNG/HV Karlovac, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Pri ovogodišnjem susretu okupilo se 250 braniteljica iz svih županija.

Povodom okupljanja služena je misna svetkovina, upriličena je svečana akademija u Domu HV-a Zrinski, održan je mimohod braniteljica karlovačkim ulicama te je odana počast svim stradalnicima kod spomen-obilježja na Trgu hrvatskih branitelja.

Uz hrvatske braniteljice i njihove predstavnice – predsjednicu karlovačkog Kluba žena Domovinskog rata Sabinu Protulipac i tajnicu udruge 110. brigade ZNG/HV Marinu Uđbinac, događaju su prisustvovali ministar Tomo Medved, saborska zastupnica Nada Murganić, županica Martina Furdek Hajdin te karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

„Prisjetite se kakvu smo žrtvu kao narod za slobodu podnijeli, prenosite to na buduće generacije, neka hrvatski branitelji i braniteljice budu taj svjetionik kako se mladi trebaju odnositi prema svojoj domovini. Više od 23.000 žena imaju status hrvatske braniteljice, što je oko 4,9 posto ukupnog broja hrvatskih branitelja”, izjavio je ministar Medved.

U sklopu susreta dodijeljene su zahvalnice dosadašnjim i sadašnjoj organizatorici događaja – Ljiljani Poje iz Vinkovaca, Katici Gašljević Tomić iz Petrinje, Seniji Bosančić iz Splitsko-dalmatinske županije te Sabini Protulipac iz Karlovca. Zahvalnice je uručio ministar Medved čije je resorno ministarstvo ujedno i pokrovitelj projekta.

„Vi niste trebale biti u ratu, niste bile vojne obveznice, a ipak ste uz inat prema agresoru i uz domoljublje, postale ‘žene, majke, ratnice’, pa i danas radite puno na dobrobit Hrvatske”, komentirala je zastupnica Murganić.

Uime braniteljica s područja Karlovačke županije, njih 700, obratila se predsjednica karlovačkog Kluba žena DR-a Sabina Protulipac.

„Sve one su ponosne što utabale put današnjim generacijama djevojaka i žena u redovima Hrvatske vojske i policije“, poručila je Protulipac.

Nakon mimohoda je uslijedila milenijska fotografija u obliku Karlovačke zvijezde te je najavljen idući susret hrvatskih braniteljica koji će se održati u Vukovaru.

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“

U subotu 11. lipnja 2022., održano je 20. izdanje Sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“.

Domaćin ovog tradicionalnog susreta bio je Slavonski Brod jer je u njemu živote izgubilo 28 djevojčica i dječaka, od sveukupno 402 smrtno stradale djece tijekom DR-a, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Obilježavanje sjećanja na smrtno stradalu djecu počelo je misnom svetkovinom u crkvi Svetog Trojstvo, nakon koje je odana počast polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja „Prekinuto djetinjstvo“.

Događaju su nazočili članovi obitelji, izaslanstva predsjednika Republike, Vlade, Hrvatskog sabora, ministra hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i udruga branitelja.

Okupljenima se obratila predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić.

„Da bi se nastavilo sjećanje na ove žrtve nastojimo na susret sjećanja dovesti djecu. Ona trebaju znati istinu, kada sudjeluju na ovakvim manifestacijama onda se i sjećaju“, izjavila je Rosandić.

Rosandić se osvrnula na novi Zakon o pravima civilnih žrtava rata iz Domovinskog rata.

„Prva rješenja su krenula. Njihovo izdavanje napreduje sporo zbog zakonske obaveze da se svaki zahtjev provjeri, ali je konačno krenulo. Stalno su nas gurali u stranu, ovo je sada više moralna nego materijalna satisfakcija. Nadamo se imenovanju odgovornih za stradanja, mada to nije u našim rukama. Za svu ovu djecu netko mora odgovarati i mi se s tim nikad nećemo pomiriti“, dodala je.

Otvorenje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Krapini

U nedjelju 26. lipnja 2022., u Perivoju Janka Draškovića, u Krapini, svečano je otvoreno spomen-obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije. Inicijator izgradnje spomen-obilježja je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi KZŽ.

Uz svečano otvorenje spomenika, održan je i mimohod braniteljskih udruga te koncert Klape „Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Svečanosti su nazočili članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja, branitelji s područja KZŽ, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Žarko Tušek, brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek te načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić.

„Ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine i težnje kroz povijest hrvatskog čovjeka za slobodom. Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima.

Nema te postrojbe i bojišta gdje Zagorci nisu dali svoj doprinos, a to na poseban način obilježava ljude ovog dijela Hrvatske. Iako izravno niste bili napadnuti i ugroženi, vaše obitelji i kuće, ali domoljublje i osjećaj da trebate učiniti nešto je ono što vas izdiže i postavlja na najvišu razinu vrednovanja svih nacionalnih i državotvornih ideja. Hrvatski branitelji su najsnažniji kamen temeljac Hrvatske danas, na tom temelju gradimo budućnost ostavljajući iza sebe pale žrtve kao opomenu,“ rekao je ministar Medved.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je pri svom obraćanju da je od 11.500 zagorskih branitelja koje je sudjelovalo u DR-u njih 69 izgubilo život.

Nazočnima se obratio i predsjednik Udruge Zvonimir Kantolić.

„Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave. 69 naših poginulih suboraca branili su i oslobodili domovinu sa željom da nam svima bude bolje,“ kazao je Kantolić.

Identificirani posmrtni ostaci pet osoba

U četvrtak 30. lipnja 2022., Ministarstvo hrvatskih branitelja je izvijestilo da su identificirani posmrtni ostaci pet osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Naime, Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu završena je identifikacija posmrtnih ostataka osoba stradalih u DR-u, a ostaci su bili pronađeni i ekshumirani na području Šibensko-kninske, Zadarske i Sisačko-moslavačke te Vukovarsko-srijemske županije. Još se traga za 1.834 osobe koje se vode nestalima.

Podsjetimo, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1838 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Sastanak predsjednika Milanovića s Udrugom veterana DR-a 114. brigade HV-a

U ponedjeljak 4. srpnja, predsjednik Republike Zoran Milanović je u svom Uredu primio predstavnike Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Hrvatske vojske – predsjednika Udruge umirovljenog satnika Antu Banović-Krilnika, bivšeg zapovjednika 114. brigade HV-a general-bojnika Slavena Zdilara i zapovjednika 3. bojne 114. brigade HV-a umirovljenog satnika Stipu Ćosu. Uz predsjednika je bio posebni savjetnik za veterane DR-a Marijan Mareković.

“Bivši zapovjednici brigade i članovi Udruge predstavili su predsjedniku Milanoviću brigadu koja je utemeljena 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu od ‘škverske bojne’ iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija, a poslije i drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela, zbog čega su je zvali ‘radničkom’ brigadom. Postrojba je tijekom Domovinskog rata odigrala važnu ulogu na mnogim hrvatskim bojištima, bila je angažirana na Južnom bojištu, a sudjelovala je i u operacijama Peruča, Maslenica Velebit, Zima ’94, Ljeto ’95. i Oluja. Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, 88 ih je smrtno stradalo, a nekoliko stotina ranjeno,” piše Ured predsjednika.

Na sastanku su predstavnici Udruge prezentirali svoj dosadašnji rad te planove za budućnost, kao i probleme s kojima se njihovi članovi susreću. Udruga veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a danas broji oko 300 članova.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK