logo logo logo logo

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu mjesto za stjecanje novih znanja

Objavljeno: 3. 12. 2020 - 14:15 | Kategorija: Vijesti

Muzej ratne i vojne povijesti koji se nalazi u Pakracu ima veliki značaj za sva povijesna razdoblja od Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, prvi i drugi svjetski rat, razdoblje između 1945.-91. godine, a posebno mjesto zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija. Građu za muzej počeli su prikupljati entuzijasti za potrebe treninga kluba ratničkih vještina Bujinkan Seishin Dojo Pakrac, a koji vodi Mario Tušek.

Zbog dobre suradnje Kluba i Grada Pakraca sakupljena je i zbirka koje predstavlja vojnu i ratnu povijest Grada. Protekom vremena nakupljena građa smještena na pedesetak kvadrata više nije mogla biti izložena zbog brojnosti, pa je današnji muzej smješten na čak 250 kvadratnih metara prostora. Sad u izložbenom prostoru posjetitelji mogu vidjeli daleko veći broj eksponata nego na dosadašnjoj adresi na drugom katu Turističke zajednice. Muzej nema stalno radno vrijeme, ali ga svi zainteresirani mogu posjetiti uz prethodnu najavu uz plaćanje ulaznice od simboličnih 15 kuna. Muzej vojne i ratne povijesti nalazi se u Pakracu u Ulici hrvatskih velikana 3. U muzeju se mogu vidjeti razni eksponati vezani za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Svake godine muzej posjeti više od 3500 posjetitelja, te je neizostavna stanica za sve koje zanima ova tematika. Većina eksponata su darovi. U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica.

U muzejskog suvenirnici možete pronaći nekoliko suvenira koji će vas podsjećati na posjet muzeju. Suvenire možete naručiti i putem interneta na mail mvrp.pakrac@gmail.com ili porukom preko njihove Facebook stranice. Muzej je već prepoznat kao mjesto gdje se može kvalitetno proučavati hrvatska ali i svjetska vojna i ratna povijest.

Prije svega u muzeju se nalazi razna literatura iz koje posjetitelji mogu obogatiti svoje znanje iz tog područja. Knjige su najčešće darovi posjetitelja, pa izdvajamo neke. Povjesnica u knjižnici muzeja poklon je 19. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe koji su muzej posjetili 20. 10. 2020. godine. Suradnja s Hrvatskim vojnim učilištem ” Dr. Franjo Tuđman ” nastavila se i dalje istog tjedna posjetom stalnih suradnika iz Ratne škole. Grad Pakrac je darovao puno toga, a nedavno je uvrštena i knjiga „Zagrebački korpus Zbora narodne garde Operativna zona Zagreb“ autora Rudija Stipčića, Zapovjednika OG “Posavina”, a danas brigadnog generala u mirovini. Tu je i Glasilo udruge Hrvatski domobran. Na žalost u knjižnici muzeja nalazi se samo jedan broj ovog glasila i to iz listopada 2005. godine, ali zato posjetitelji mogu prelistati sve brojeve glasila „Gardist“. 1991.god. u Koprivnici je u sklopu 117.brigade HV počeo izlaziti prvi hrvatski vojni list kao glasilo Vojne pošte 2139, glasilo 117. brigade Hrvatske vojske. Prije 29 godina uredništvo lista predvođeno Mladenom Pavkovićem sa suradnicima i IPD službom 117.brigade, pokrenulo je i izdalo prvi hrvatski vojni list u samostalnoj Republici Hrvatskoj koji je pratio sve u svezi s tadašnjim Zborom narodne garde, obranom i stvaranjem slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske s težištem na borbenom djelovanju i aktivnostima pripadnika 117.brigade. Ukupno su izdana 24 broja vojnog lista „Gardist“, pa je svako zanimljivo za pogledati. I Gradska knjižnica grada Pakraca doprinijela je svojim darovima, jedan od posljednjih je knjiga „Bitka za Vukovar“ autora Davora Marijana. Knjiga je objavljena 2004. godine u izdanju Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod. Vezano za temu Vukovar u Muzeju se nalazi i knjiga „Grad je bio meta: bolnica, dom umirovljenika…“ Knjiga je u izdanju Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata objavljena 2008. godine. Uz brojne monografije, biltene, časopise, knjige dokumentarističkog sadržaja, nalaze se i romani ratne tematike. Bogat fundus rezultat je dugogodišnjeg prikupljanja.

Posjetitelji muzeja su razne dobi, pa pokazuju i različit interes. Svakako svima su zanimljivi unikatni izložbeni primjerci, a uz mnoge od njih se veže zanimljiva osobna priča nekadašnjeg vlasnika. Košulja Dragutina Števinovića iz Novske, dragovoljca Domovinskog rata, pripadnika 125. domobranske pukovnije Novska, a danas bojnika Hrvatske vojske u mirovini dar je gosp. Števinovića.
Neke od funkcija koje je Števinović obnašao tijekom Domovinskog rata su: od 1991. godine – Zapovjednik diverzantskog voda 62. samostalnog bataljona Novska; Načelnik inženjerije 125-e brigade Novska, od 1992. – 1994. godine – Zapovjednik razminiranja, od 1995. godine – Načelnik operative 125. dom. puk. Novska; Načelnik stožera 125. dom. puk. Novska, od 1996. do 1997. godine – Zapovjednik 125. dom. puk. Novska. Zbirka ratnih odora iz Domovinskog rata raste zahvaljujući donacijama, pa tako mnogi hrvatski branitelji mogu vidjeti odore svojih postrojbi. Policijska kaciga poklon je Gordana Krajačića iz Pakraca. Ovakvu kacigu je koristila Jedinica za osiguranja i vlakopratnju koja se 2001. godine sjedinila sa Specijalnom policijom i postala Interventna policija. Korištena je do 2001. godine.

Bajonet za pušku Heckler & Koch G3 je poklon Ivana Vidakovića iz Kutine. Uz ovaj bajonet vezana je jedna priča, a na kraju je ispao i incident za vrijeme Domovinskog rata. Naime, bajonet je pripadao pripadniku Jordanskog bataljuna koji je bio na kontrolnoj točki ” Trokut ” kod Novske. Čuvši da je na punktu UNPROFOR-a izvješena zastava pobunjenih Srba, nekoliko branitelja iz Kutine odlaze na to kontrolno mjesto kako bi skinuli zastavu. Došavši do ” Trokuta ” vidjeli su da nema zastave te se vračaju doma. Iz te ” akcije ” kao suvenir kući donose danas izloženi bajonet.
Kukri nož pripadnika Nepalskog bataljuna UN-a, koji su za vrijeme Domovinskog rata bili raspoređeni na području zapadne Slavonije dar je kćeri Davora Grbca iz Pakraca. Davor Grbac bio je natporučnik Hrvatske vojske, a od 1993. godine i zapovjednik 2. pješačke bojne ( pakračke ) 52. domobranske pukovnije Daruvar. Nakon Davorove smrti, nož je za muzej poklonila njegova kći.

Pozornost posjetitelja posebno plijene eksponati iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata, poraća te vojni instrumenti vojske JNA: JNA laringofon, RAP ( rezervni alat i pribor ) za automatsku pušku AK 47 i sve njene inačice, ronilački komplet talijanske vojske iz vremena Drugog svjetskog rata, policijska odora s kišnim mantilom iz 80 – ih godina prošlog stoljeća, RAP ( rezervni alat i pribor ) i knjižica s uputama za hrvatsku strojnicu Ero, zaštitna maska MC1, kurvimetar – model KM 59.A (sprava za mjerenje dužina krivih linija putova,rijeka i dr. na zemljopisnim kartama), perkusioni pištolj s dvostrukim osmerokutnim cijevima iz sredine 18. stoljeća, francuska strojnicu MAS – 38 iz 1938. godine u kalibru 7,65 mm, radio primopredajnik RU – 20 proizvođača “RIZ” ( Radio industrija Zagreb ).

Dvogled US Army iz Drugog svjetskog rata, Wollensak 6×30, model MK I; Rochester NY, jedan je od brojnih darova pristigao iz Zagreba od darovatelja B.P. O dvogledu posjetitelji muzeja mogu saznati detalje koje je B.P. ispričao Mariu Tušeku:“ Dvogled je proizveden 1941. ili 1942. godine. Patent za Wrolensak porro-prizmu Type I bio je predstavljen 1936.godine i tvrtka je počela izrađivati dvogled sa Porro-prizmama tipa I, Wollensak 6X30. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, ovaj dvogled dobio je vojnu oznaku Wollensak 6X30 M5. Serijski brojevi dvogleda Wollensak 6X30 počeli su se koristiti su od 1937. godine. Wollensak 6X30 Porro-prizma Type 1 sastavlja se i rastavlja sasvim različito od bilo kojeg drugog američkog dvogleda. Slika u komentarima pokazuje dvogled kada je rastavljen. Dva sigurnosna prstena s navojem (jedan sa svake strane) pored oka i vanjske strane tijela drže dvogled zajedno. Ako dvogled postane prljav ili vlažan, odvijanje ova dva prstena omogućuje razdvajanje dalekozora bez ometanja poravnanja (tj. koliminacije leća i prizmi). Sama ova značajka čini ih jedinstvenim među prizmatičnim dvogledima, može se razdvojiti i popraviti na terenu, te su mnogo lakši, a i puno brži za izradu. Većina, ako ne i svi od 40.000 proizvedenih dvogleda Wollensak 6X30 M5, predana je zemljama Commonwealtha (Velikoj Britaniji i Australiji) prema Zakonu o zakupu iz zajma iz ožujka 1941. koji je donio predsjednik Franklin D. Roosevelt. Većina kasnijih modela ovih dalekozora izrađena je s končanicom u desnom okularu. Končanica u desnom okularu bio je norma za zemlje Commonwealtha (za američki vojni dvogled norma je bila končanica u lijevom okularu. Američka mrežica ima 9 okomitih linija tj. stadija). Terence Wayland koji je istraživao ove isporuke dvogleda zaključio je da se oznaka “MK” odnosi samo na dvogled koji isporučuju britanski ugovarači prema službenim specifikacijama. Sama ta činjenica je razlog da nijedan Wollensak 6X30 M5 dvogled nema na sebi oznake Velike Britanije. Oznaka “No 2” odnosi se na modele 6X30. Oni s “Mk I” nisu imali mrežicu; oni s “Mk II” imaju mrežicu; a oni s “Mk III” imaju mrežicu i vodootporni su.

Novogvinejska kampanja na Tihom oceanu započela je 23. siječnja 1942. i uključivala je američke i australske snage protiv japanskih carskih snaga. Godinu dana nakon prvih pregovora koji su uključivali Zakon o zakupu počele su isporuke dvogleda prema zemljama Commonwealtha. U to vrijeme Australci su dobili tisuće dvogleda Wollensak 6X30 M5 s oznakama US Army, uključujući i serijske brojeve. Oznaka FJA otisnuta je u tvornici. FJA – Pukovnik Frank J. Atwood koji je bio zapovjednik okruga Rochester Ordnance i bio je odgovoran za sav materijal koje je vojska prihvatila iz te regije. Njegovi se inicijali pojavljuju i na puškama Remington i Itake, kao i na pištoljima Itake i Remington Rand te na vojnim vozilima.“

Brojni su razlozi za posjet Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu, ako ništa drugo, a onda barem iz radoznalosti. Susretljivost domaćina, široko znanje, brojni eksponati, ugodan ambijent i prostranost prostora dovoljni su za posjet i u vrijeme pandemije, naglašavamo pojedinačno ili u manjim skupinama uz obaveznu najavu.

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK