logo logo logo logo

Monografija 3. gardijske brigade HV-a „Kune“

Objavljeno: 1. 8. 2022 - 12:06 | Kategorija: Vijesti

U Monografiji 3. gardijske brigade Hrvatske vojske „Kune“ doznajemo kakav je bio ratni put, funkcija i djelovanje te brigade od njenog ustrojstva 90-ih do mirnodopskog vremena.

Uslijed političko-etničkih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, dana 29. travnja 1991., na području istočne Hrvatske osniva se 3. gardijska brigada HV-a. Simbol Brigade je, kao i Slavonije, životinja kuna koju karakterizira vještina i sposobnost u lovljenju unatoč njenoj fizičkoj sitnosti.

„Oni su vitezovi 3. gardijske brigade, oni su kune lavljeg srca i branitelji čiji će doprinos slobodi prekrasnih slavonskih ravnica ući u povijest i u pjesme ponosnih naraštaja,“ pojašnjava se u Monografiji 3. gardijske brigade.

Kune su sudjelovale u obrani Slavonije, Posavine, operacijama „Maslenica“, „Bljesak“ i „Oluja“, kao i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja nakon koje je za pripadnike Brigade počela mirnodopska etapa djelovanja.

Tijekom Domovinskog rata smrtno je stradalo 363 pripadnika “Kuna”, njih još 16 vodi se nestalima, a ranjeno ih je sveukupno 1.088 (podaci iz 2012. godine).

Zbog iskazanog junaštva u DR-u i doprinosa u obrani i stvaranju RH, 3. gardijska brigada odlikovana je Redom kneza Domagoja (2001., odlukom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića) i Redom Nikole Šubića Zrinskog (2006., odlukom bivšeg predsjednika S. Mesića) te joj je dodijeljena Povelja Republike Hrvatske (2011., odlukom bivšeg predsjednika Ive Josipovića).

Ustrojavanje „Kuna“

Ustrojstvo brigade činile su već formirane satnije iz policijskih uprava Osijek, Vinkovci i Slavonski Brod te dragovoljci iz sastava Narodne zaštite. „Kune“ su se sastojale od 1. pješačke bojne Osijek, 2. pješačke bojne Vinkovci, 3. pješačke bojne Slavonski Brod te 4. pješačke bojne Vukovar. Uz pješačke bojne, ustrojene su još Oklopna bojna, Topničko-raketni divizijun, Protuoklopni raketni divizijun, Izvidnička satnija, Inženjerska satnija, Topničko-raketna bitnica PZO-a, Satnija veze, Satnija vojne policije, Logistička satnija te Sanitet.

„Dakle, od 29. travnja 1991. godine teklo je ustrojavanje 3. gardijske brigade. Zapovjedništvo Brigade oformljeno je i nalazilo se u Vinkovcima. Popuna Zapovjedništva vršila se postupno tijekom svibnja, a osobito je intenzivirana u lipnju i srpnju, kada je popunjena većina ustrojbenih mjesta. […] Među prijavljenim dragovoljcima znatan je broj bio iz pričuvnog sastava časnika i dočasnika te prebjega iz JNA,“ navodi se u Monografiji.

Za prvog zapovjednika Brigade stavljen je Eduard Bakarec kojeg su u razdoblju od 1991. – 1992. g. naslijedili Ivan Petrinović, Stjepan Vukovac pa Ivan Basarac. U razdoblju od studenog 1992. do kolovoza 1994. g. zapovjednik biva Josip Zvirotić, dok od 1995. do 1996. g. Mladen Kruljac.

„Brigada nije stvarana u mirnodopskih, nego u surovim ratnim uvjetima. Prvi borbeni sraz s neprijateljem dijelovi Brigade imali su već u Baranji. Ubrzo potom, 4. srpnja 1991., dolazi do prvog okršaja s neprijateljem iz Mirkovaca. Do drugog borbenog okršaja došlo je 22. srpnja 1991. godine jer je neprijatelj pojačao svoje aktivnosti iz Mirkovaca. To je bilo prvi puta da su korištene sastavnice cijele Brigade, ali na niskom postotku popunjenosti postrojbi. Zapovijedanje i koordiniranje u borbenim akcijama vršilo je Zapovjedništvo Brigade,“ stoji u Monografiji 3. gardijske brigade.

Ratni put

Pripadnici 3. gardijske brigade HV-a djelovali su na istočnoslavonskom i zapadnoslavonskom bojištu, u vojnim operacijama „Maslenica“, „Bljesak“, „Oluja“ i „Feniks“ te akcijama „Vlak“ i „Most“.

Tijekom obrane Istočnoslavonskog područja odvile su se: borba na Bijelom Brdu, borba za Tenju, sprječavanje prodora naoružanih postrojbi kod Aljmaša, Erduta i Sarvaša, obrana područja Vinkovaca i Opatovca, borbe za Palaču i Dalj, obrana Laslova, akcije u obrani Osijeka i Baranje (zauzimanje Doma JNA u Osijeku, vojarne u Slavonskom Brodu, obrana Nuštra), borba za Karadžićevo, obrana Vukovara, borbe za Ernestinovo, Antunovac i Ivanovo. Također, na tom prostoru „Kune“ su bile angažirane u rušenju prvih neprijateljskih zrakoplova i zaustavljanju napada crnogorskih specijalaca.

Na Zapadnoslavonskom bojištu „težište napada bilo je postavljeno na smjeru Stara Gradiška – Okučani – Lipik – Pakrac – Daruvar – Grubišno Polje – Virovitica s ciljem izbijanja na zamišljenu zapadnu granicu „Velike Srbije“ na njezinom slavonskom dijelu. Pomoćne snage napada bile su usmjerene smjerom Nova Gradiška – Požega – Našice“. Naime, Zapadnu Slavoniju je nastojao zauzeti Banjalučki korpus JNA potpomognut paravojnim formacijama pobunjenih Srba iz Papuka, Psunja, Bilogore i Krndije te snagama JNA iz Srbije i Makedonije te dviju partizanskim snagama Teritorijalne obrane iz Bosne i Hercegovine. Tako je glavnina snaga 3. gardijske brigade sudjelovala u aktivnostima duž cijelog Novogradiškog bojišta.

„Najteže borbe vodile su se u rubnim dijelovima Okučana te u selima Pivare, Gornji i Donji Bogićevci, Dragalić, Gorice, Čovac, Smrtić i Gređani Okučanski“, navodi se u Monografiji.

Preostali dio Brigade uspješno je izveo akciju „Vlak“ u Slavonskom Brodu (30. 08. 1991.) te akciju „Most“ kod Bosanskog Broda (02. 09. 1991.).

Međutim, nakon potpisivanja Sarajevskog sporazuma 1992. g., pripadnici 3. gardijske brigade odlaze u obranu Posavine s ciljem zaštite hrvatskog stanovništva u BiH. Tamo su bili sve do listopada 1992. g.

Isto tako, pripadnici 3. gardijske brigade sudjelovali su u oslobađanju zadarskog zaleđa, odnosno u operaciji „Maslenica“ (1993.).

„Njezin cilj bio je spriječiti presijecanje teritorija Republike Hrvatske i izlazak pobunjeničkih snaga na jadransku obalu. U ovoj uspješno izvedenoj operaciji angažirana je Taktička skupina 3. gardijske brigade. U ključnom trenutku protivničkog udara Taktička skupina Brigade, predvođena 3. pješačkom bojnom kao okosnicom snaga, izvršila je zračni desant i napad iz pokreta te uspješno odbila neprijateljske snage,“ stoji u Povjesnici „Kuna“.

Tijekom cijele 1994. godine “Kune” nisu bile angažirane u borbenim djelovanjima jer su intenzivno provodile obuku i pripremu kako bi bile spremne za akcije koje će uslijediti 1995. g.

Godine 1995., “Kune” su angažirane u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, „Oluja“ i „Feniks“ kojima je bio cilj osloboditi preostala okupirana hrvatska područja.

Život Brigade i mirnodopsko djelovanje

Kune se ističu po organizaciji raznoraznih humanitarnih i kulturnih projekata još od Domovinskog rata, što su nastavile i u mirnodopskom razdoblju.

Prve gardijske sportske igre

Još tijekom rata, 1995. g., Kune i Zborno područje Osijek organizirali su Prve gardijske sportske igre koje su održane u Osijeku.

„Sudionici igara bile su sve gardijske brigade Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Pokrovitelj igara bio je ministar obrane Gojko Šušak. Igre su organizirane u pet disciplina: vojnički višeboj, streljaštvo, tea kwon do, mali nogomet i trčanje na 10 km. Zamišljene su kao natjecanje pojedinaca i timova brigada“, opisuje se u Monografiji Kuna.

Na tim sportskim igrama sudjelovalo je oko 500 natjecatelja, a prvo mjesto odnijela je upravo 3. gardijska brigada. Drugo mjesto je zauzela 4. gardijska brigada Pauci, dok se na trećem našla 1. gardijska brigada Tigrovi. Dva dana nakon igara krenula je VRO „Bljesak“.

Likovna kolonija Vijerovi 1995

U organizaciji Kuna održana je i Likovna kolonija Vijerovi 1995.

„U pet dana, koliko je trajala, u gotovo netaknutom okruženju vrbaka i šaša, devet slikara, kipara i fotografa, svaki na svoj način, prikazivali su ljepote Slavonije i netaknute prirode. Likovni umjetnici Ivan Lacković Croata, Nevenka Arbanas, Vladimir Džanko, Vladimir Pandžić, Mirko Živković, Josip Kerežić, Tomislav Fazekaš i Slavko Živković te fotografi Mario Romulić i Marin Topić odlučili su većinu svojih radova pokloniti 3. gardijskoj brigadi,“ pojašnjava se u Monografiji.

Postratno djelovanje

Nakon rata, pripadnici “Kuna” sudjeluju u orijentaciji svojih pripadnika, skrbi o invalidima i obiteljima poginulih te drugim pripadnicima Brigade. Također, obilježavaju ključne datume vezane za Brigadu s ciljem štovanja i održavanja trajnog sjećanja. Tu se ističe središnja svečanost osnutka Brigade te komemoracije za svoje stradale pripadnike.

„Jedno od tih mjesta svakako je spomen obilježje u Kašiću koje trajno podsjeća na osamnaest poginulih vitezova slavonske ravni tijekom operacije „Maslenica“. […] Želja pripadnika Kuna je da danas i u budućnosti, u mislima ovoga naraštaja i novih koji će tek doći, svi poginuli pripadnici 3. gardijske brigade zauzmu posebno mjesto. Naši poginuli i ranjeni – to su oni kojima dugujemo slobodu,“ navodi se u Monografiji.

U mirnodopskom razdoblju pripadnici „Kuna“ angažirani su na održavanju bojne sposobnosti na vojnim i civilnim školama te fakultetima.

„Već 1996. godine Brigada uspješno implementira program MPRI-DTAP tima koji se smatra prvim koracima Hrvatske vojske na putu prema euroatlantskim integracijama. Proveden je čitav niz uspješnih vježbi i taktičkih vježbi s bojnim gađanjem. Pripadnici Brigade uspješno završavaju školovanja na inozemnim vojnim učilištima, a Brigada započinje i prve korake u međunarodnoj vojnoj suradnji provedbom vježbi za Vojno-diplomatski zbor akreditiran u Republici Hrvatskoj“, stoji u Povjesnici Brigade.

 

Autor: Žana Jukić

Izvor i foto: Josip Lucić, ur. (2012) 3. gardijska brigada Hrvatske vojske Kune, izdavač: MORH, GS OS RH.

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK