logo logo logo logo
Ministarstvo hrvatskih brantitelja

Ministarstvo raspisalo još javnih poziva; Otvoren i Regionalan centar za podršku braniteljima

Objavljeno: 9. 3. 2022 - 15:27 | Kategorija: Vijesti

Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorilo je još tri zanimljiva i korisna javna poziva, ali i objavilo liste za dodjelu stambenog kredita i financijske potpore za 2022. godinu. Također, u Osijeku je otvoren Regionalan centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima.

U nastavku pogledajte o kakvim otvorenim pozivima je riječ, do kada traju natječaji te tko se sve može prijaviti na njih. Nastavno donosimo i detalje o otvorenju Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku veterana iz Domovinskog rata.

1. Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj u 2022. godini

U ponedjeljak 14. veljače 2022, otvoren je poziv za kraku priču o Domovinskom ratu, a pravo sudjelovanja imaju svi učenici srednji škola u Hrvatskoj.

Poziv je otvoren sve do srijede 16. ožujka 2022., tako da vremena za prijavu nije ostalo mnogo.

„Svrha i cilj ovoga Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020.–2024., Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024. te Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024., kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Kako bi udovoljila uvjetima natječaja, kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata ili događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti,“ piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Prema navedenom, svaki natjecatelj ima pravo sudjelovanja samo s jednom kratkom pričom o DR-u, međutim ona ne smije biti prethodno objavljena. Tekst kratke priče ne smije biti duži od pet kartica teksta (kartica teksta sadrži 1.800 znakova sa razmacima).

Nagrađeno će biti sedam najboljih priča novčanim iznosima:

 • Prva nagrada iznosom od 3.000 kuna
 • Druga nagrada iznosom od 2.000 kuna
 • Pet ravnopravnih trećih nagrada iznosom od 1.000 kuna

Kratke priče natjecatelji mogu prijaviti slanjem na sljedeću email adresu: prica@branitelji.hr.

Više o natječaju pročitajte ovdje.

2. Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje u 2022. godini

Ministarstvo hrvatskih branitelja je, u utorak 15. veljače 2022., objavilo Javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje koji je otvoren do četvrtka 17. ožujka 2022. godine. Svi zahtjevi će biti riješeni najkasnije do kraja tekuće godine.

Poziv je objavljen u sklopu provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. g., „u cilju otvaranja novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa kroz davanje novčane potpore u svrhu samozapošljavanja pokretanjem vlastite samostalne djelatnosti u sljedećim organizacijskim oblicima: samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, obrt, trgovačko društvo ili druga samostalna profesionalna djelatnost (slobodna profesija, ustanova ili dr.),” priopćili su iz Ministarstva.

Potpora je jednokratna i nepovratna, u iznosu do najviše 80.000 kuna. Sredstva će biti odobrena najmanje za 55 korisnika.

Zahtjev mogu podnijeti sljedeće skupine:

 • nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata;
 • nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata;
 • nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata;
 • nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Prijava se podnosi pisanim putem ili osobno na adresu Ministarstva hrvatskih branitelja (Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb), uz priloženu sljedeću dokumentaciju:

 1. Popunjeni obrazac zahtjeva;
 2. Skupna izjava (prilog 1);
 3. Preslika osobne iskaznice s vidljivim OIB-om podnositelja zahtjeva;
 4. Uvjerenje o nezaposlenosti izdano od strane hrvatskog zavoda za zapošljavanje;
 5. Potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje;
 6. Preslike predračuna, ponuda ili predugovora;
 7. Potvrda nadležne porezne uprave o nepostojanju duga s osnove javnih davanja;
 8. Uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka;
 9. Potvrda FINA-e (obrazac Pdb) izdana na osobno ime podnositelja zahtjeva;
 10. Dokaz o vlasništvu, najmu ili zakupu zemljišta i/ili poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti;
 11. Pisma namjere, ponude, predugovori i druga odgovarajuća dokumentacija.

Međutim, prije nego li se potpiše ugovor o korištenju sredstava potpore, a nakon bodovanja zahtjeva, podnositelj prijave morat će dostaviti na uvid i ove dokumente:

 1. Dokaz o registraciji djelatnosti i upisu u odgovarajući upisnik (ovisno o djelatnosti);
 2. Dokaz o prijavi na hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje;
 3. Dokument banke iz kojeg je vidljiv broj žiro računa fizičke ili pravne osobe (ovisno o organizacijskom obliku registrirane djelatnosti) u IBAN konstrukciji;
 4. Potvrdu FINA-e (obrazac Pdb) iz koje će biti razvidni poslovni računi podnositelja;
 5. Bjanko zadužnicu, potpisanu i solemniziranu (potvrđenu) kod javnog bilježnika;
 6. Potvrdu FINA-e (obrazac Pdb) izdanu na osobno ime jamca platca;
 7. Presliku licence i /ili koncesije, ukoliko je isto potrebno za obavljanje djelatnosti;
 8. Izjavu podnositelja o prihvaćanju posljedica ovrhe.

Više o natječaju doznajte ovdje.

3. Objavljene liste prvenstva za dodjelu stambenog kredita i liste prvenstva za dodjelu financijske potpore za 2022. godinu

Također, u utorak 1. ožujka 2022., obznanjene su potvrđene liste prvenstva za dodjelu stambenog kredita i financijske potpore za ovu godinu, primjenjive od 1. ožujka 2022. godine do objave potvrđenih listi prvenstva za sljedeću kalendarsku godinu.

Liste prvenstva dostupne su ovdje.

Ostali aktualni javni pozivi

Podsjetimo da su još neki, ranije objavljeni, javni pozivi otvoreni. Riječ je o Javnom pozivu za financiranje/sufinanciranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2022. godini (otvoren do 1. listopada 2022.) te Javnom pozivu za sufinanciranje književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranju prijevoda i objave u e-obliku prethodno tiskanih djela o Domovinskom ratu u 2022. godini (prijave su do 28. ožujka 2022.). Pisali smo o njima u članku Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorilo više javnih poziva za (su)financiranje aktivnosti.

Tekstove svih navedenih javnih poziva te obrasce istih zahtjeva moguće je pronaći na internetskoj stranci Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi.

Otvorenje Regionalnog centra za podršku braniteljima

Dodajmo da je u Osijeku, u petak 4. ožujka 2022., svečano otvoren Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Riječ je o Centru vrijednom više od dva milijuna kuna, a uređen i opremljen je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i Veleposlanstva SAD-a u RH.

Centar će služiti za raznovrsne oblike podrške hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Osijeku, koja uključuje: individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja te različitog oblika terapijskog rada. Kako bi se doprinijelo skrbi o braniteljskoj populaciji, namjerava se intenzivirati suradnja s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, navode iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

„Izražavam iznimno zadovoljstvo obavljenim radovima i uređenjem prostora, što će omogućiti još kvalitetniju i sveobuhvatniju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te rad liječničkog vijeća koje provodi postupak vještačenja za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji,“ poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Ministarstvo.

Ministar Medved je otvorio prostor Centra zajedno s Markom Lewis Flamingom, savjetnikom i otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a u RH.

„Prepoznajemo svetu obavezu da skrbimo za njih (veterane) kada se vrate kući, SAD i Hrvatska uvijek cijene one koji se žrtvuju u obrani svojih zemalja i svojih vrijednosti, ta hrabrost i žrtva su posebno vidljivi u ovim teškim danima u Ukrajini,“ nadovezao se Fleming.

Uz ministra Medveda i savjetnika Veleposlanstva SAD-a Flaminga, pri otvaranju Centra prisustvovali su još načelnik Političkog odjela u Veleposlanstvu SAD-a Robert Crotty, vojni izaslanik u Veleposlanstvu SAD-a brigadir Matthew Denny, voditeljica Programa humanitarne pomoći u Veleposlanstvu SAD-a i koordinatorica projekta Diana Maršić, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju pukovnik Bradley Ritzel, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, predstavnici glavnog stožera OSRH generali Mijo Validžić i Željko Ljubas, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

 

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona Ministarstvo hrvatskih brantitelja

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK