logo logo logo logo
Ministarstvo hrvatskih brantitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorilo više javnih poziva za (su)financiranje aktivnosti

Objavljeno: 31. 1. 2022 - 20:22 | Kategorija: Vijesti

Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorilo je šest javnih poziva za (su)financiranje određenih projekata i aktivnosti vezanih za braniteljsku populaciju te Domovinski rat. Također, objavljeni su i nacrti listi prvenstava za dodjelu stambenog kredita i financijskih potpora.

U nastavku pogledajte o kojim otvorenim pozivima je riječ, do kada traju natječaji te tko se sve može prijaviti na njih.

1. Otvoreni javni poziv za financiranje/sufinanciranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2022. godini

Otvoren je Javni poziv za (su)financiranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2022. godini, s ciljem očuvanja i promicanja vrijednosti DR-a.

Poziv je otvoren do 1. listopada 2022. godine (do isteka osiguranih sredstava), a prijavu mogu podnijeti udruge registrirane za promicanje vrijednosti DR-a te zaštitu i promicanje interesa hrvatskih branitelja i stradalnika rata. Jedna udruga može podnijeti najviše tri prijave, a iznos koji se može odobriti za aktivnosti je od 400,00 do 30.000 kn.

Ministarstvo navodi da su za (su)financiranje prihvatljive sljedeće aktivnosti:

 • obilježavanje obljetnica stradavanja u DR-u
 • obilježavanje obljetnica osnutka ratnih postrojbi
 • obilježavanje obljetnica akcija i operacija u DR-u
 • obilježavanje prigodnih nadnevaka vezanih za DR i braniteljsku populaciju
 • predstavljanje monografija i drugih publikacija te organiziranje izložbi ratnih fotografija povodom obilježavanja osnivanja ratnih postrojbi ili stradavanja
 • memorijalne sportske aktivnosti koje se organiziraju u znak sjećanja na stradale hrvatske branitelje

Pod neprihvatljive aktivnosti spadaju obilježavanja godišnjica osnutka udruge, izrada spomen-obilježja, snimanje filmova, izrada i tisak knjiga te druge aktivnosti koje nisu izravno vezane za Domovinski rat.

Više o uvjetima ovog Poziva pročitajte ovdje.

2. Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja

U sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, objavljen je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2022. godini.

Poziv će biti otvoren u razdoblju od 19. siječnja do 17. veljače 2022. godine.

Za poticajna sredstva mogu se prijaviti:

 • nezaposleni hrvatski branitelji
 • nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja
 • nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata
 • nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata

Financijska sredstva mogu se koristiti samo za jednu obrazovnu aktivnost/program, a one mogu biti: stjecanje prvog zanimanja (u programima obrazovanja za stjecanje niže razine srednjeg obrazovanja, trogodišnjim strukovnim programima obrazovanja, četverogodišnjim strukovnim programima obrazovanja), prekvalifikacija (za osobe sa stečenom srednjom stručnom spremom za jedno zanimanje radi stjecanja stručne spreme iste obrazovne razine za novo zanimanje te za osobe sa stečenom srednjom školskom spremom radi stjecanja srednje stručne spreme), osposobljavanje, usavršavanje te stjecanje dodatnih znanja i vještina.

Za troškove obrazovanja kroz navedene programe Ministarstvo namjerava odvojiti 12.000 kuna po osobi.

Više o Pozivu doznajte ovdje.

3. Javni poziv za sufinanciranje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu u 2022. godini

Ministarstvo je otvorilo i Javni poziv za sufinanciranje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu, s ciljem očuvanja stečevina i ublažavanja negativnih posljedica Domovinskog rata kroz poticanje stvaranja audiovizualnih djela o DR-u.

Prijaviti se može od 19. siječnja do 18. veljače 2022. godine.

Odobrit će se najmanje pet projektnih prijedloga, a po jednom projektu moguće je dobiti do 150.000 kuna.

Zahtjev za sufinanciranje mogu podnijeti:

 • pravne osobe i obrti registrirani za proizvodnju audiovizualnih djela i upisani u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj ili drugoj članici EU
 • nezavisni producenti/ice, zajednički s redateljima/icama, sa scenarijem za koji su stekli autorska prava ili potpisali rezervaciju tj. opciju s autorom/icom

Prijave samostalnih umjetnika i samostalnih filmskih djelatnika neće biti razmatrane.

Tekst poziva nalazi se na ovoj poveznici.

4. Javni poziv za (su)financiranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji te stradalnika iz DR-a i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2022. godini

Javni poziv za financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika iz DR-a te aktivnosti promicanja vrijednosti DR-a otvoren je od 20. siječnja do 18. veljače 2022. godine.

Ukupna vrijednost sredstava koja će biti odvojena za ovaj poziv je do 10.000.000 kuna.

Za poticajna sredstva mogu se prijaviti udruge registrirane za promicanje vrijednosti DR-a te zaštitu i promicanje interesa hrvatskih branitelja i stradalnika rata.

Odabrane aktivnosti trebaju imati mogućnost provođenja sukladno epidemiološkim mjerama. To bi bile:

 • izravna komunikacija i pružanje podrške i/ili savjetovanja putem telefona, video poziva i sl., te grupe podrške (naglasak na komunikaciji sa socijalno ugroženim skupinama)
 • skrb o nemoćnim i starijim hrvatskim braniteljima te članovima njihovih obitelji
 • savjetodavna i stručna pomoć usmjerena na jačanje osobnih kompetencija braniteljske populacije
 • prijevoz hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te ostalih stradalnika DR-a u potrebi
 • radne terapije (društveno korisne aktivnosti te zapošljavanje iz prihoda djelatnosti socijalnog poduzetništva
 • rekreativno-stvaralačke aktivnosti
 • edukativne radionice
 • sportsko-rekreativne aktivnosti
 • stručna i edukativna predavanja te skupovi
 • održavanje nacionalnih/lokalnih konferencija
 • aktivno sudjelovanje udruga u radu međunarodnih veteranskih i drugih udruženja i u radu međunarodnih konferencija
 • suradnja s udrugama iz drugih zemalja
 • multimedijalne aktivnosti oživljavanja sjećanja na Domovinski rat

Detaljnije o ovom javnom pozivu saznajte ovdje.

5. Javni poziv za izbor referalnih centara za braniteljske zadruge u 2022./2023. godini

Objavljen je i Javni poziv za izbor referalnih centara za braniteljske zadruge u 2022./2023. godini, u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji namijenjenih braniteljskim zadrugama.

Poziv je otvoren do 25. veljače 2022. godine, a za sufinanciranje je odvojeno 100.000 kuna po referalnom centru. Bira se između tri centara za braniteljske zadruge:

„Referalni centar I: Grad Zagreb i Zagrebačka županija, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska županija;

Referalni centar II: Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija;

Referalni centar III: Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija,“ piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kandidirati se mogu zadruge koje su zadnjih godina bile korisnice mjera iz prethodnih programa.

Koje sve uvjete trebaju zadruge ispunjavati pogledajte ovdje.

6. Javni poziv za sufinanciranje književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranju prijevoda i objave u e-obliku prethodno tiskanih djela o Domovinskom ratu u 2022. godini.

Javni poziv za sufinanciranje književnih ili publicističkih djela o Domovinskom ratu te sufinanciranju prijevoda i objave u e-obliku prethodno tiskanih djela o DR-u za 2022. godinu također je objavljen radi očuvanja i promicanja vrijednosti DR-a.

Prijaviti se može od 28. siječnja do 28. ožujka 2022. godine.

Za pripremu i tisak književnog ili publicističkog djela mogućnost je odobrenja do najviše 30.000 kuna po jednom projektu, a za prijevod na strani jezik i objavu u e-obliku najviše do 20.000 kuna.

Sudjelovati mogu sve fizičke osobe i udruge iz Domovinskog rata, neovisno o njihovom prethodnom književnom ili publicističkom radu i iskustvu. Na ovaj Poziv jedino se ne mogu prijaviti znanstveni radovi, dok su prihvatljiva sljedeće pisane vrste: roman, knjiga priča, knjiga poezija, drama, knjige za djecu i/ili mlade, slikovnice, stripovi, monografije, eseji ili kritike, publicistika, monografije i sl.

Detalji se nalaze ovdje.

7. Objavljen nacrt liste prvenstva za dodjelu stambenog kredita i liste prvenstva za dodjelu financijskih potpora za 2022. godinu

Ministarstvo je objavilo nacrte Liste prvenstva za dodjelu stambenih kredita (8.207 zahtjeva) i Liste prvenstva za dodjelu financijskih potpora (1.576 zahtjeva) na svojoj službenoj stranici.

Podnositelji zahtjeva mogu uložiti prigovor na listu prvenstva zaključno s 15. veljače 2022. – pismenim putem (adresa: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Sektor za stambeno zbrinjavanje, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb) ili na e-mail: stambena@branitelji.hr.

Nakon pregleda prigovora, na službenim stranicama bit će objavljene zaključene Liste prvenstava.

Tekstove svih navedenih javnih poziva te obrasce istih zahtjeva moguće je pronaći na internetskoj stranci Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi.

 

Autor: Žana Jukić

Foto: Ministarstvo hrvatskih brantitelja

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK