logo logo logo logo

Identificirano 13 posmrtnih ostataka u 2021.: Milanović poručuje “Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU“

Objavljeno: 26. 6. 2021 - 18:47 | Kategorija: Vijesti

Ministarstvo hrvatskih branitelja, pod vodstvom ministra i potpredsjednika Vlade RH Tomom Medvedom, zadnjih godina aktivno radi na pronalasku nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata. Nakon zadnje identifikacije posmrtnih ostataka, 25. lipnja, traga se još za 1.858 hrvatskih branitelja i civila.

Unazad par godina, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale, provode se opsežna terenska istraživanja hrvatskog teritorija s ciljem pronalaska posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu.

Tako je u razdoblju od 15. veljače do 30. ožujka 2021. godine, pretraženo deset lokacija na području hrvatskog Podunavlja, ukupne površine od 17.805 m2, izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja (MHB). Riječ je o terenskim istraživanjima Vinkovaca, Negoslavaca, Svinjarevaca, Nijemaca, Marinaca, Tovarnika, Cerića i Ernestinova.

Na temelju posmrtnih ostataka pronađenih 2019., 2020. i 2021. godine, zasad je identificirano 13 osoba.

Identificirani posmrtni ostaci hrvatskog branitelja Tomislava Milića

Dana 15. travnja 2021., MHB je izvijestio da su na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identificirani posmrtni ostaci hrvatskog branitelja Tomislava Milića koji se vodio nestalim od 1991. godine.

Milić je bio pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske (HV) te je sudjelovao u obrani Vukovara sve do njegove okupacije u studenom 1991. g.. Gubi mu se trag nakon proboja na području Bogdanovaca, gdje je na koncu i ekshumiran iz grobnice, u veljači 2020. g.

„Nećemo stati ni posustati u potrazi za nestalima sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s još uvijek predugog popisa osoba za kojima Republika Hrvatska traga od Domovinskog rata“, izjavio je tom prigodom ministar Medved, priopćio je MHB.

Uz Medveda i članove obitelji Tomislava Milića, identifikaciji su nazočili i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat.

Identificirani posmrtni ostaci pet osoba

Dana 7. svibnja 2021., provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba, izvijestili su iz MHB-a.

„Na završnu identifikaciju pozvane su obitelji šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA. Identifikaciji se odazvalo pet obitelji, koje su prihvatile nalaze identifikacije te su tako završno identificirani posmrtni ostaci pet osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata na području Ličko-senjske, Zadarske i Požeško-slavonske županije“, navodi se u priopćenju.

U Osijeku identificirano još pet osoba

Nekoliko dana nakon, 21. svibnja 2021., na Kliničkom zavodu za patologiju i sudsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek identificirani su posmrtni ostaci pet osoba stradalih na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Riječ je o hrvatskom branitelju Tomislavu Baliću (pripadnik 204. brigade Hrvatske vojske), trima civilnim žrtvama i ročnom vojniku bivše JNA.

Posmrtni ostaci navedenih ekshumirani su iz pojedinačnih grobnica unazad posljednje tri godine, a identitet osoba utvrđen je metodom analize DNA. Uz obitelji pokojnih, identifikaciji su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar Medved, državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i Špiro Janović, ravnateljica Uprave  Paltrinieri te predsjednica Saveza Alvir.

„Ovo je bolna tema za Hrvatsku, međutim predanost koju Ministarstvo hrvatskih branitelja i udruge koje se bave pitanjem nestalih te njihove obitelji kontinuirano pridaju ovoj temi, kao i privrženost hrvatske Vlade da zaista utvrdimo precizno podatke o svima kako bi njihove obitelji napokon saznale istinu o svojim najmilijima te dostojno sahranile njihove posmrtne ostatke, to je naša trajna zadaća,“ izjavio je premijer Plenković tom prilikom.

„Obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije mogu samo poručiti da ćemo i nadalje nastaviti predano raditi na tome dok ne dođemo do podataka o sudbini svih nestalih“, dodao je Plenković.

Identificirano dvoje nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije

 Dana 25. lipnja 2021., identificirani su posmrtni ostaci dviju osoba koje su nasilno odvedene i nestale 1991. godine. Radi se o hrvatskom branitelju i civilnoj žrtvi čiji su ostaci ekshumirani 2020. g. na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je MHB.

„U jednom slučaju se radi o hrvatskom branitelju zarobljenom u akciji u srpnju 1991. na cesti Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica, kod mjesta Slabinja, a u drugom o civilnoj žrtvi Domovinskoga rata nestaloj u listopadu 1991. godine prilikom napada i privremene okupacije Novog Sela Glinskoga“, navodi se u priopćenju.

Ministar Medved smatra da je pronalaženje nestalih tijekom Domovinskog rata i kazneni progon odgovornih „obveza svih mjerodavnih tijela RH“ te je uputio apel svima koji imaju ikakve informacije, koje bi mogle pomoći u pronalasku nestalih osoba, da se jave Ministarstvu hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima RH. Njegovog mišljenja je i predsjednica Saveza Ljiljana Alvir koja je istaknula da hrvatska Vlada, MHB i Uprava za zatočene i nestale nezaustavno rade kako bi se rasvijetlila  istina o svim nestalima.

“Iskoristit ću i ovu priliku i uputiti apel svima koji su u Republici Hrvatskoj i nose teret saznanja o grobnicama i onome što se dogodilo da kažu, rasterete sebe, i pomognu obiteljima nestalih. Tim obiteljima je jako teško, posebno kada su obljetnice i blagdani, a oni još uvijek ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji”, izjavila je Alvir za 24 sata.

Alvir i Medved upozorili su na nedostatak suradnje s Republikom Srbijom koja i dalje ne sudjeluje u otkrivanju lokacija nestalih Hrvata.

“Mi smo u proteklih pet godina uputili preko stotinu zahtjeva koji su vezani za konkretno vrijeme, mjesto i konkretne osobe, upravo s ciljem kako bismo saznali gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih kako bi proveli identifikaciju. Na žalost, ta suradnja u potpunosti izostaje i nismo primili ni jedan konkretan podatak koji nam može pomoći u pronalasku nestalih”, komentirao je ministar Medved za 24 sata.

Milanović: “Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU“

Da je rješavanje sudbine nestalih prioritet i pitanje humanosti te da Republika Srbija treba prije ulaska u Europsku uniji otkriti mjesta posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila, smatra predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović.

„Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, izjavio je predsjednik Milanović prilikom primitka predstavnika braniteljskih udruga u svoj ured.

Tom prigodom, osim o sudbinama nestalih, predsjednik Milanović razgovarao je sa zastupnikom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Zoranom Marasom te predstavnicima Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Željkom Dragaševićem i Ilijom Vučemilovićem, o tužbama hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, mogućoj ratnoj odšteti od strane Republike Srbije zbog agresije na RH te obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

U uređenje DNA laboratorija uloženo 5 milijuna kuna

Koliko je ključno identificiranje posmrtnih ostataka žrtava govori i činjenica da je Vlada RH uložila 5 milijuna kuna u uređenje DNA laboratorija na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. Novouređeni DNA laboratorij otvoren je 12. svibnja 2021. g.

„Identifikacija posmrtnih ostataka žrtava ima ključnu ulogu u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, a Republika Hrvatska bila je predvodnica u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava metodom analize DNA,“ pojašnjava ministar Medved, izvijestio je MHB.

DNA metodom do sada je identificirano 4.307 osoba, od pronađenih posmrtnih ostataka 5.201 osobe. Prema tome, 17 posto posmrtnih ostataka još nije identificirano.

„U našem mandatu ekshumiran je 141 posmrtni ostatak, a identificirano 180 osoba. Radi napretka u njihovoj identifikaciji, kao i identifikaciji novoekshumiranih posmrtnih ostataka, Vlada je krajem 2019. donijela Odluku kojom je s iznosom od 5 milijuna kuna podržano financiranje nabave kapitalne opreme za identifikaciju posmrtnih ostataka i uređenje prostora za ovaj DNA laboratorij“, komentirao je Medved.

Na pronalasku nestalih i popisivanju žrtava Domovinskog rata, aktivno radi i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

„Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se sastoji od provođenja intervjua na terenu, sakupljanja, analize i usporedbe podataka iz izvora različite provenijencije – javno dostupnih popisa, monografija, sudskih optužnica, zapisnika te presuda, različitih uvjerenja te druge dokumentacije. Do sada smo identificirali više od 20.000 žrtava“, priopćili su iz Documente.

Međutim, kako često nailaze na nepouzdane ili nedostatne podatke, također su uputili apel javnosti da ukoliko mogu pomoći kakvom informacijom ili nadopunom postojećih podataka, da se jave njihovoj instituciji.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

 

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK