logo logo logo logo

HRVATSKI BRANITELJ: Zorica Gregurić o poziciji branitelja u današnjem društvu

Objavljeno: 26. 4. 2021 - 20:00 | Kategorija: Vijesti

U sedmoj emisiji “Hrvatski branitelj”, snimljenoj u travnju 2021. g., gostovala je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Saveza oboljelih od PTSP-a za Hrvatsku i BiH te vanjska članica saborskog Odbora za ratne veterana.

Tijekom ’90-ih je kao zagrebačka dragovoljka radila u vukovarskoj bolnici sve do pada grada.

Nakon rata je bila na raspolaganju kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, a potom se 2000-ih angažirala na društveno-političkoj sceni s ciljem zaštite zakonskih prava hrvatskih branitelja te identiteta i dostojanstva Domovinskog rata.

Grgurić smatra kako su branitelji danas stigmatizirani, izgurani na margine, a prava koja imaju nisu ispoštovana.

Kako bi to promijenila, u sklopu Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara provodi projekt Osnaživanja branitelja kako bi se potrebitima osigurala psihosocijalna pomoć i rehabilitacija. Spomenula je i projekt Vukovar – ljubav jača od smrti.

Kao vanjska članica saborskog Odbora za veterane sudjeluje u provođenju politike po pitanju zaštite žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj, prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, vojnih i civilnih invalida te veterana II. svjetskog rata, prava bivših političkih zatvorenika, ostalih žrtava totalitarnih režima. Tako trenutno surađuje na Zakonu o civilnim stradalnicima iz DR i Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju.

 

Autor: Marcel Holjevac

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK