logo logo logo logo

HRVATSKI BEDEM 1991.-2021.: Nizom vojnih vježbi obilježava se 30 godina postojanja Hrvatske vojske

Objavljeno: 23. 4. 2021 - 14:41 | Kategorija: Vijesti

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja 30 godina postojanja Hrvatske vojske, MORH je u travnju počeo provoditi vojne vježbe i aktivnosti, objedinjenih pod nazivom „Hrvatski bedem 1991. – 2021.“. Središnja manifestacija prikaza sposobnosti Hrvatske vojske, odvit će se 27. svibnja u Vojnim Poligonima „Eugen Kvaternik“ u Slunju, netom prije obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) počelo je s programom „Hrvatski bedem 1991.-2021.“, u sklopu kojeg će pripadnici Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima kroz niz vježbi i aktivnosti demonstrirati svoje sposobnosti.

„Vježbama će se prikazati sposobnosti u provedbi svih triju misija Hrvatske vojske – u obrani nacionalnoj i kolektivnoj, u sposobnosti u doprinosu međunarodnoj sigurnosti, i sposobnosti u potpori civilnim institucijama, u sve četiri domene – na kopnu, moru, u zraku i kibernetičkom prostoru,“ navode iz MORH-a.

Izvodit će se nacionalne i međunarodne vježbe.

Četiri nacionalne vježbe

ŠTIT 21

Od 12.- 16. travnja, na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule, održavala se prva nacionalna vježba “ŠTIT 21” kojom je otvoren „Hrvatski bedem 1991.-2021.“. Radi se o vojnoj vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koju karekterizira gađanja ciljeva u zračnom prostoru.

“Riječ je o intergriranoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske. Vježba se provodi u cilju provjere uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika i postrojbi protuzračne obrane (PZO) u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja. Na vježbi sudjeluje 255 pripadnika Hrvatske vojske. Gađanja se provede s lako prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“ i lako topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm PZO na radio vođenu maketu zrakoplova“, izvijestili su iz MORH-a.

U gađanju su se iskazala dvojica ciljača koji su direktno pogodili imitator zračnog cilja sustavom „Strijela 2-M“.

Vježbama su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid.

Također, održano je i svečano otkrivanje kamene skulpture, postavljene na vojnom poligonu. Manifestaciju je organizirala Općina Medulin, a uz lokalne dužnosnike prisustvovali su i Jakop, Hranj te Kundid.

STABILNOST 21/1

U srijedu 21. travnja, u Slunju je provedena druga nacionalna vježba – „STABILNOST 21/1“. Vježba, koja se provodila u dva dijela, uključivala je bojevo gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa GRAD kako bi se ocijenila operativna sposobnost sastavnica za provedbu dodijeljenih misija i zadaća u području razmještaja, a aktivnosti su provedene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”.

„Bojevo gađanje provedeno je iz topničkog naoružanja, samohodnih višecijevnih lansera raketa “Grad” BM-21 (SVLR “GRAD” BM-21) i dio je završnog ocjenjivanja borbene spremnosti postrojbi. Ocjenjivanje se provodi po CREVAL metodologiji, u kontinuitetu 72 sata u dvije faze, koje uključuju, administrativno ocjenjivanje (in barracks) i ocjenjivanje sposobnosti na zemljištu (on field)“, objašnjavaju u MORH-u.

Vježbe su provedene uoči upućivanja 8. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnost koja se odvija u Republici Poljskoj te 2. hrvatskog kontingenta misije KFOR koji se upućuje u misiju u Republiku Kosovo. HRVCON čine pripadnici iz sastava Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Gardijske mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, Bojne veze HKoV-a, Vojne policije i Zapovjedništva za potporu. Sveukupno ih je 80, a zapovjednik im je satnik Dario Bilješković.

“Pripreme za odlazak u Poljsku traju šest mjeseci, no kroz cijeli ciklus obuke pripadnici se pripremaju za ovakve zadaće. U području operacije kontingent će provesti šest mjeseci, a bit će upućen u srpnju”, izjavio je zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić.

Na vježbi je sudjelovalo oko 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije te Zapovjedništva za kibernetički prostor. Direktor vježbe bojnik Marijan Žukina te satnik Bilješković izrazili su zadovoljstvo provedenim bojevim gađanjem od strane kontingenta.

“Radi se o pružanju vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihovih operacija. To je naša temeljna zadaća u Republici Poljskoj. Vidjeli smo danas motivirane, opremljene i obučene pripadnike koji su spremni za izvršenje svih zadaća,” komentirao je bojnik Žukina.

PRSTAC 21 i BARAKUDA 21

U sklopu nacionalnih vježbi predviđene su još dvije aktivnosti – PRSTAC 21” i “BARAKUDA 21”. Obje će se održati u svibnju, u pomorskom vojnom poligonu „Žirje“, na vojnom vježbalištu „Zvizdulja“ te u vojarni „Zečevo“.

Dok je cilj vježbe „Barakuda 21” „uvježbavanje snaga Flote Hrvatske ratne mornarice u organizaciji, planiranju i provedbi bojevog gađanja površinskih ciljeva na moru“, vježbom „Prstac 21“ uvježbavat će se snage Obalne straže RH u „planiranju i vođenju operacija na moru (operacije pomorskog presretanja i operacije traganja i spašavanja na moru), te bojevo gađanje površinskih ciljeva na moru“, navodi se u priopćenju.

Pet međunarodnih vježbi

Povodom „Hrvatskog bedema 1991.-2021.” tijekom svibnja odvit će se i četiri međunarodne vježbe – “IMMEDIATE RESPONSE 21“, “ASTRAL KNIGHT 21”, “BLACK SWAN 21” i “LAUFER 21”, na kojima će sudjelovati saveznici i partneri.

Aktivnost „Astral Knight 21“ održat će na području Hrvatske, Albanije, Grčke, Italije i Slovenije. Riječ je o vježbi zračnih snaga i snaga integrirane protuzračne obrane.

„Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 21”,“ stoji u objašnjenju.

Provode je Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).

Druga vježba, „Laufer 21“ odvijat će se na više vojnih poligona diljem Hrvatske, a uz snage OS RH, sudjelovat će pripadnici iz Albanije, Kosova, BiH, Sjeverne Makedonije, SAD i Slovenije.

Iz organizacije navode da je riječ o glavnom obučnom događaju hrvatskog predsjedanja A-5 inicijativom, odnosno o vojnoj vježbi vojnoobavještajnih snaga zemalja Američko-jadranske povelje, koja se provodi u potpori vježbe “Immediate Response 21”.

Treća, “Immediate Response 21” održat će se na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21).

„Cilj vježbe Immediate Response 21 je promicanje regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i unaprjeđenje interoperabilnosti sa snagama NATO saveza i partnerskih zemalja kroz provedbu multilateralne vježbe usmjerene na združenu potporu prihvata i uvođenja NATO snaga u područje operacije, te na integraciji različitih multinacionalnih snaga u pripremi za njihov daljnji angažman“, navodi MORH.

Aktivnost pripada skupu vježbi “Southern Exercise Portfolio”, a prisustvovat će joj pripadnici HV-a te snage Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Sjeverne Irske. Vježba će se provoditi na hrvatskom, albanskom, bosanskohercegovačkom, grčkom, makedonskom i slovenskom teritoriju.

Posljednja iz međunarodnog ciklusa, vježba „Black Swan 21“ održat će se s ciljem „uvježbavanja planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju s ciljem dostizanja Inicijalnih operativnih sposobnosti Regionalnog zapovjedništva specijalnih snaga (Regional Special Operations Component Command – R SOCC)“. Provodi se na teritoriju Hrvatske i Mađarske, a uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na vježbi će nazočiti i pripadnici specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Mađarske.

Nakon spomenutih vježbi koje se provode na kopnu, moru i u zraku, održat će se i vježba u kibernetičkom prostoru – “CYBER MWCKE”.

Cyber Mwcke je zakazan za lipnj, a održat će se u vojarni „Petar Zrinki“, u Zagrebu.

„Cilj vježbe je, kroz rad na simuliranoj računalnoj mreži, pružiti realistično iskustvo zajedničkog rada u odgovoru na računalno-sigurnosne incidente i kibernetičke napade te razvoj suradničkog odnosa i komunikacije među timovima“, navode organizatori.

Na vježbi će sudjelovati predstavnici OS RH, Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

Podsjetimo, prvo predstavljanje Hrvatskih oružanih snaga hrvatskoj javnosti bilo je 28. svibnja 1991., na svečanoj smotri Zbora narodne garde, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Tada su postrojene formacije od oko 800 vojnika, svečano su dodijeljene zastave brigada i polagane su prisege. Tom prigodom, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, pri svom govoru je izjavio:

“Od kad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta, identiteta, opstojnosti države i naroda…“

Kako je smotra u Kranjčevićevoj izgledala 1991. godine pogledajte u nastavku.

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK