logo logo logo logo

Heroji Struge Banske: Obilježena 30. godišnjica pogibije trinaestero hrvatskih redarstvenika

Objavljeno: 2. 8. 2021 - 11:36 | Kategorija: Vijesti

U ponedjeljak 26. srpnja 2021., u Strugi Banskoj održana je komemoracija u spomen i čast trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su poginuli tijekom sprječavanja prodora srpskih paravojnih formacija u pounjska naselja, izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideseta obljetnica pogibelji 13 hrvatskih redarstvenika svečano je obilježena u Strugi Banskoj, na području općine Dvor. Riječ je o sljedećim poginulima – Mili Blaževiću Čađi, Željku Filipoviću, Mili Pušiću, Davoru Vukasu, Branku Vuki, Ivici Perić, Žarku Gundiću, Mladenu Halapu, Zoranu Šaronji, Goranu Fadljeviću, Marijani Parlovi, Dragi Matijeviću i Šefiki Pezerović – koji su izgubili živote 26. srpnja 1991. g. braneći područje Banovine i Pounje od agresora.

Program je započeo mimohodom sudionika prema spomen-obilježju hrvatskim redarstvenicima gdje su im u počast položeni vijenci te se nastavio kod spomen-obilježja „Pounjski plamen slobode“ poginulim braniteljima i civilima iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, gdje se mogla pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije naziva „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Prilikom središnje svečanosti sudionike se kroz čitanje povjesnice upoznalo s događajem pogibije spomenutih hrvatskih redarstvenika, odnosno s njihovim herojskim sprječavanjem prodora srpskih paravojnih postrojbi koje su u sklopu vojne operacije „Žaoka“ krenule u zauzimanje područja čitave Banovine i Pounja, te je svečani vod podignuo hrvatsku zastavu koju im je predao motorizirani odjel policije RH.

Također je održano misno slavlje koje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a za glazbeni program su bili zaduženi policijska klapa „Sveti Mihovil“, članice KUD-a „Pounjski pleter“ i solist Mate Grgat.

Povodom komemoracije, održane su istoimene sportske aktivnosti – Memorijalna utrka i  Memorijalni spust pod nazivom „Heroji hrvatskog Pounja“. Memorijalnu utrku organizirala je Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije, a u njoj je trčalo dvadesetero branitelja Domovinskog rata, dok se u sklopu programa „Lijepim našim Pounjem“ odvio 3. Memorijalni spust čamaca na rijeci Uni u kojem je sudjelovalo ukupno četrnaestero pripadnika Kajak-kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica, a o njihovoj sigurnosti brinula se Hrvatska gorska služba spašavanja Stanice Novska. Sudionici spusta na sebi su nosili majice ispisane imenima stradalih hrvatskih redarstvenika i redarstvenica, a u znak zahvale i truda izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak te načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut uručili su im medalje te dvije plakete, priopćili su iz PU sisačko-moslavačka.

Uz navedene, te članove obitelji poginulih, na svečanosti su sudjelovali: potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s pomoćnikom Dinkom Tandarom, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg, umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Sačić, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina s čelnicima i policajcima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, policijskih uprava i policijskih postaja, predstavnici Antiterorističke jedinice Lučko predvođeni zapovjednicima Alenom Klabotom i Matom Bilobrkom, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te ostali predstavnici nadležnih državnih tijela, tijela lokalne i područne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

„Struga Banska jedan je od najdojmljivijih, no ujedno i najtužnijih trenutaka Domovinskog rata. Ovdje se zbio događaj jedinstven i neusporediv koji u sebi nosi svu snagu brige pojedinca za drugog i oslikava svu njegovu ljubav za domovinu. Upravo zbog toga izuzetno mi je drago da smo i u ovim današnjim, izvanrednim okolnostima, u kojima se svijet stubokom mijenja uspjeli pronaći načina i okupiti se kako bismo na primjeren i dostojanstven način odali počast ulozi hrvatske policije na ovom mjestu pred 29. godina, kako bismo iskazali naše iskreno i duboko poštovanje sisačko-moslavačkim i zagrebačkih policijskim službenicima čiji su životi zaustavljeni ovdje u vašem kraju.

No prije svega ostaloga ovdje ćemo uvijek i zauvijek prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću Čađi i njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovom nesebičnom i smionom naumu… Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresora –  zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici. Bio je to prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg.

Dopustite mi da na ovom mjestu povučem kratku paralelu s današnjim okolnostima življenja. Reći ću samo da se danas od svih nas ne traže takvi ekstremi. Baš naprotiv. Minimum pažnje i svijesti o dobru drugih, poznatih i nepoznatih ljudi, maksimum je koji se od nas traži. I zato, brinimo jedni o drugima požrtvovno i suosjećajno, kako su to za vrijeme rata činili i hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji, bez čije empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge, ne bi bilo niti slobode za sve nas i naše buduće generacije“, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Okupljenima se obratio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Zahvaljujući hrabrim hrvatskim policajcima, na prvom mjestu Mili Blaževiću-Čađi i svima onima koji su, nažalost, prije 30 godina 26. srpnja ovdje položili svoje živote za slobodu koju danas imamo, iskazujemo im zahvalu i poštovanje“, kazao je ministar Medved za HRT (26. 07. 2021.).

Ravnatelj policije Nikola Milina također se pridružio komentarima istaknuvši herojstvo poginulih redarstvenika.

„Ponosni smo što je hrvatska policija tada, a potom zajedno i ravnopravno s Hrvatskom vojskom bila glavna snaga obrane“, poručio je Milina.

Što se dogodilo u Strugi Banskoj 1991. godine?

Nakon što je Republika Hrvatska proglasila neovisnost 25. lipnja 1991. godine, počeli su učestali i otvoreni napadi srpskih paravojnih formacija i JNA na područjima Banovine i Pounja. Srpske snage su prvotno okupirale Dvor na Uni, veći dio Gline te sela nastanjena srpskim domicilnim stanovništvom, dok su se ostala obližnja mjesta, sela i gradovi našli u nezahvalnom položaju. Jedno od tih sela je bilo i Struga Banska. Uslijedili su tjedni provokacije, a 26. srpnja iste godine počela je vojna operacija „Žalac“, tajnog imena „Žaoka“, koju je organizirao i predvodio nepravomoćno osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković – kapetan Dragan (srpski zapovjednik Crvenih beretki i Knindža u tzv. Republici Srpskoj Krajin za vrijeme Domovinskog rata i rata u Bosni i Hercegovini), s ciljem okupacije cijele Banovine i Pounja do sljedećeg dana, 27. srpnja.

Prva prepreka u akciji Žaoka bilo je mjesto Struga Banska koju su branili hrvatski redarstvenici iz PU zagrebačke i sisačko-moslavačke te pripadnici 2. mehanizirane gardijske brigade „Gromovi“. Srpske paravojne formacije, potpomognute snagama JNA, krenule su prema mjestu u vojnoj koloni, služeći se s 48 zarobljenih hrvatskih civila kao živim štitom (zarobljeni su u Zamlači i susjednim selima).

„Brutalno goneći živi štit pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana“, prenosi Večernji list (26. 07. 2021.).

Nađevši se u bezizlaznoj i nezahvalnoj situaciji, hrvatski policajci Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović odlučili su na najherojskiji način ‘preuzeti stvari u svoje ruke’, žrtvujući svoje živote. Naime, Mile Blažević Čađo naoružao se eksplozivom te se bacio pod oklopno vozilo neprijatelja i poginuo u eksploziji. U tom podvigu potpomogao mu je Željko Filipović koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu pri čemu je također izgubio život.

„Branitelji iz Struge Banske Mile Blažević – Čađo i Željko Filipović, žrtvujući vlastite živote, korištenjem eksplozivnih naprava onesposobili su neprijateljski kamion na kojem su bili topovi te dio napadača uz kamion, što se pokazalo ključnim u obrani Struge Banske“, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Čađinim i Filipovićem pothvatom privremeno je zaustavljeno daljnje napredovanje agresora te su se zarobljeni hrvatski civili uspjeli razbježati i spasiti.

“Odjednom smo čuli jaku eksploziju i razbježali se po šumi, vrtovima, kukuruzištima, te smo se kasnije okupili. Doznali smo da je Hrvatski policajac Mile Blažević – Čađo junački bacio bombu na četnički oklopnjak i pobio cijelu posadu poginuvši i sam od eksplozije, nakon čega su se četnici razbježali prema Dvoru neuspjevši osvojiti Strugu”, piše u svjedočanstvu 5963781 koje je prikupio bivši ministar informiranja tzv. RSK i utemeljitelj srpskog dokumentacijskog centra Veritas Savo Štrbac.

Uz Čađu i Filipovića, u obrani Struge Banske i njenih mještana poginuli su još Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halap, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijana Parlovi, Drago Matijević i Šefika Pezerović.

U nastavku članka pogledajte video koji prikazuje kako je obilježena obljetnica 2020. godine.

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

 

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK