logo logo logo logo
Foto: Hrvatski ronilački savez

Dobili smo odgovor iz HRS-a: Status kluba nije razmotren jer se Upravni odbor nije sastao skoro pa godinu dana

Objavljeno: 30. 7. 2021 - 11:10 | Kategorija: Vijesti

U utorak 27. srpnja 2021., zaključili smo članak o Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade u kojem smo naveli kako klubu otežava rad to što nisu primljeni u Hrvatski ronilački savez. Tri dana nakon, u petak 30. srpnja, dobili smo odgovor iz HRS-a.

Civilna udruga Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade od 2016. godine djeluje na području Splita, gdje organizira i provodi raznorazne projekte u korist široj zajednici. Međutim, u radu ih dosta ograničava što skoro ni godinu dana nakon ispunjenja svih uvjeta i predaje potrebite dokumentacije nisu primljeni u Hrvatski ronilački savez. Klub je kompletnu dokumentaciju poslao u rujnu 2020. godine.

„To nam je bitno zbog ljudi koji dolaze u klub nakon umirovljenja u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Žele ‘nastaviti karijeru’ kod nas, no ne mogu koristiti vojne diplome u civilnom ronjenju bez verifikacije od strane HRS-a“, pojašnjava nam razloge važnosti primitka u HRS dopredsjednik kluba Aljoša Barbarić.

Potom smo nazvali HRS kako bismo pobliže doznali o čemu je riječ, odnosno gdje je ‘zapelo’ s papirologijom i primitkom u Savez. Nakon javljanja, preusmjerili su nas na slanje pisanog upita, međutim do zaključivanja članka nismo dobili odgovor.

Odgovor je uslijedio tri dana nakon te ga prenosimo u cijelosti.

“Nakon kompletiranja dokumentacije zamolbe udruge RK Veterana 4. gardijske brigade nije se sastao Upravni odbor koji donosi odluke o prijemu u članstvo Hrvatskog ronilačkog saveza. Na prvoj idućoj sjednici Upravni odbor će razmotriti njihovu zamolbu za prijem u članstvo”, izjavio je Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza.

Drugim riječima, Upravni odbor HRS-a se nije sastao od rujna 2020. godine, skoro pa godinu dana. Također, iz Saveza su naveli da “ukoliko se predstavnicima kluba žuri s verifikacijom vojnih diploma mogu to ostvariti direktnim obraćanjem u ured HRS-a putem maila”, a dodajmo da je upravo ta vrsta zamolbe od strane kluba već poslana.

Valjalo bi napomenuti da prema Članku 59. Statuta Hrvatskog ronilačkog saveza, koji je donesen 12. travnja 2014. g. na zasjedanju Sabora HRS-a, Upravni odbor bi u načelu trebao zasjedati četiri puta godišnje. 

Upravni odbor radi i odlučuje na sjednicama.

Upravni odbor zasjeda prema potrebi, u načelu četiri puta godišnje.

Upravni odbor saziva Predsjednik HRS-a po svojoj odluci ili kada to zatraži:

– trećina članova Upravnog odbora HRS-a,

– Nadzorni odbor HRS-a,

Na sjednice Upravnog odbora poziva se Predsjednik ili član Nadzornog odbora HRS-a, a poželjna je nazočnost jednoga člana Nadzornog odbora HRS-a, stoji u Statutu HRS-a.

Predsjednik HRS-a Kamilo Čuljak nas je nazvao da detaljnije objasni zašto se Upravni odbor nije sastao unutar spomenutog vremenskog razdoblja.

“Da ne bi netko pomislio da imamo nešto osobno protiv tih dečkiju, ili da nekoga namjerno kočimo, jednostavno u trenutku kad smo imali posljednju sjednicu nismo imali kompletiran predmet. Dosta dugo se nismo sastali stjecajem okolnosti, radi covida i mjera, no čim budemo to će biti riješeno. Prema našem pravilniku svima priznajemo vojne diplome i tu ne kompliciramo, to i je temelj sporazuma koji je napravljen između Saveza i Oružanih snaga RH. Nadamo se da ćemo se ubrzo sastati i zaključiti taj predmet”, objašnjava g. Čuljak.

Podsjetimo, Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade udruga je hrvatskih branitelja koja okuplja bivše pripadnike 4.gardijske brigade koji se bave ronjenjem. Predsjednik kluba od studenog 2017. g. je Ćiro Ugrin, a trenutno broje 105 članova, od čega je 65 ronioca.

Kako je misija kluba promicanje, razvoj i unaprjeđenje ronilačkog sporta, podvodne ekologije te rekreacijskog ronjenja u svrhu edukacije i rehabilitacije, članovi provode raznorazne projekte kojima doprinose široj civilnoj zajednici. Neke od njihovih aktivnosti su: radionice terapijskog ronjenja u sklopu projekta „Ja sam PAUK (Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan)“ koji nose zajedno s Udrugom veterana 4. gardijske brigade, zatim organiziranje eko-akcija „Čisto more, puno srce – ronjenjem protiv morskog otpadau suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo te ostale eko-akcije u partnerstvu s brojnim županijama i općinama, a i angažirani su oko informiranja i educiranja građana o značaju ekologije. Također, u budućnosti planiraju izgraditi Referentni ronilački centar na novome Žnjanu u sklopu Športsko-rekreacijske zone Žnjan.

 

Autor: Žana Jukić

Foto: Hrvatski ronilački savez

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

VEZANO:

U svrhu edukacije i rehabilitacije aktivno promiču te unaprjeđuju ronilački sport i podvodnu ekologiju

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK