logo logo logo logo

Dan Hrvatske vojske: 30. godišnjica obilježena bogatim svečanim programom

Objavljeno: 30. 5. 2021 - 20:11 | Kategorija: Vijesti

U petak 28. svibnja, obilježena je 30. godišnjica Hrvatske vojske, nastale povijesnim postrojavanjem Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj 1991. godine. Povodom obljetnice održan je niz manifestacija tijekom cijelog tjedna, sa središnjom svečanošću na sam dan osnutka vojske.

Svečano obilježavanje počelo je u jutarnjim satima, simboličnim istovremenim preletima vojnih aviona i helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, iznad više od 100 hrvatskih gradova.

Potom je na zagrebačkom Mirogoju odana počast stradalnicima Domovinskog rata i prvom predsjedniku Republike. Položeni su vijenci kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli” u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata te počivališta dr. Franje Tuđmana.

Počast su odali dužnosnici državnog vrha. Uz predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, direktor Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Premijer Andrej Plenković stigao je s ministrom obrane Mariom Banožićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, ministrom obrane Davorom Božinovićem, te bivšim ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Predvođeni predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, vijence su položili potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Miroslav Škoro i Zvonimir Troskot.

Uslijedilo je odlikovanje istaknutim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, prezentacija taktičko-tehničkog zbora i njegovog naoružanja na Jarunu, svečani postroj pripadnika OS RH, ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Kranjčevićevoj, te svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Zagrebu.

Odlikovanje istaknutih pripadnika OS RH u uredu predsjednika Milanovića

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, uoči obljetnice Hrvatske vojske u svom je uredu dodijelio odličja, promaknuća, pohvale i priznanja određenim pojedincima.

Predsjednik Milanović dodijelio je sveukupno 451 odlikovanje, od čega je jedno za cijelu postrojbu.

„Dodijeljena su četiri odlikovanja Red kneza Domagoja s ogrlicom, dva odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog, tri odlikovanja Red bana Jelačića, jedno odlikovanje Red Ante Starčevića, jedno odlikovanje Red hrvatskog križa, osamnaest odlikovanja Red hrvatskog trolista, trideset i devet odlikovanja Red hrvatskog pletera, pet Spomenica domovinskog rata i 378 Spomenica domovinske zahvalnosti,“ izvijestili su iz ureda predsjednika.

Promaknuto je 85 pripadnika OS RH: pukovnici Mladen Kapustić, Mladen Paun, Tomislav Pušnik, Željko Ričko, Ante Samardžić i Darko Vuković, promaknuti su u činove brigadira, 19 bojnika u čin pukovnika, jedan kapetan korvete u čin kapetana fregate, 32 satnika u čin bojnika, 58 časnika u više časnike, 16 natporučnika u činove satnika, dvoje poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda, osam poručnika u činove natporučnika, jedan poručnik korvete u čin poručnika fregate, te je 27 časnika promaknuto u činove nižih časnika.

„Ukupno je pohvaljeno sedam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su: brigadir Damir Šlat, brigadir Valentin Skroza, bojnik Mirko Luketić, satnik Josip Šinder, nadnarednik Miljenko Šavorić, nadnarednik Munib Hadžić i pozornik Dominik Maletić“, navode iz uredu predsjednika.

Svečano postrojenje na stadionu u Kranjčevićevoj ulici

Prije 30 godina na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici, prvi hrvatski vojnici, nastali iz Zbora narodne garde, prisegnuli su pred prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Na početku ovogodišnje svečanosti, u znak 30. obljetnice simbolično je ispaljeno 30 počasnih plotuna Topničko raketne-bojne GOMBR-e s Medvedgrada. Potom je uslijedilo svečano postrojavanje pripadnika OS RH, MUP-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Kako je i bilo najavljeno, sa svojim povijesnim i ratnim zastavama, dostojanstveno se postrojilo deset postroja sastavljenih od povijesnih postrojbi, hrvatskih branitelja, pripadnica policije, gardijskih mehaniziranih brigada, gardijskih mehaniziranih oklopnih brigada, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te kadeta Hrvatskog vojnog učilišta i sinjskih alkara. A u znak počasti svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, iznad stadiona su preletjeli borbeni zrakoplovi MiG-21.

Uz spomenute, svečanosti su nazočili i visoki državni dužnosnici poput predsjednika Milanovića te premijera Plenkovića, predsjednik Hrvatskog sabora Jandrokovića, ministra obrane Banožića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Medveda, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, admirala Hranja, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i brojnih drugih.

„I danas, trideset godina kasnije, snažno odjekuju vizionarske riječi koje je hrvatskim gardistima s ovog mjesta uputio predsjednik Tuđman. Hrvatsko vrhovništvo činilo je i čini sve da svoju punu suverenost i punu samostalnost postignemo demokratskim načinom, bez žrtava. Znamo da ćete vi i da će čitav hrvatski narod ustati na noge kao jedan, ako će tu slobodu, demokraciju i suverenost trebati braniti. Mir i slobodu, koji danas uživamo, platili smo nažalost najvećom cijenom, životom onih najhrabrijih i najzaslužnijih. Za svaki današnji bezbrižni osmjeh svakog hrvatskog djeteta, koji može s optimizmom gledati u budućnost. Sjetimo se onih kojima to dugujemo i budimo zahvalni onima koji su izgubili svoje najmilije. Naša Vlada vratila je dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulaže u hrvatsku policiju i modernizira hrvatsku vojsku, jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima – uvijek spremni odnijeti najveću žrtvu za sve nas, za svoju Hrvatsku,“ poručio je pripadnicima HV-a, hrvatskim redarstvenicima i braniteljima premijer Plenković.

Okupljenima se obratio i ministar obrane Banožić.

“Svi vi koji ste bili taj dan na postrojavanju, preko noći ste postali hrvatski vojnici koji su ispred sebe imali brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja. Međutim, hrvatsko srce, snaga i volja za stvaranjem neovisne države bila je jača. Formirali smo Zbor narodne garde prije svega zahvaljujući odlučnoj i promišljenoj politici prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana. S hrvatskim srcem i znanjem pobjeđivali smo neprijatelja u brojnim operacijama. Ovo je prigoda kad se prisjećamo svih hrabrih ljudi koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države,“ izjavio je ministar Banožić.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS Milanović zahvalio je svima onima koji su 30 godina stali u obranu Hrvatske.

„Zahvaljujući ljudima kao što ste vi i kao što su oni prije vas, i ostvarili smo bolje. Hrvatska vojska, Hrvatska narodna garda, omogućila je da se hrvatski san i hrvatsko ime ostvari u punoj neovisnosti. Hrvatski vojnici, hrvatski građani, dragi prijatelji i dragi gosti, neka nam dovijeka živi Hrvatska, može biti mirna jer čuva je hrvatska vojska,“ zaključio je predsjednik Milanović.

Načelnik GS OS RH admiral Hranj naglasio kako je HV primjer sile koja može promijeniti tijek povijesti.

“Oružana agresija na Republiku Hrvatsku koja je uslijedila, rad, međunarodno priznanje, vojne operacije, brojne vojne i civilne žrtve i konačna pobjeda, afirmacija demokratske Hrvatske te ulazak u NATO i Europsku uniju, sve su to pokazatelji da je postrojavanje u Kranjčevićevoj bio događaj od izuzetne povijesne važnosti za Republiku Hrvatsku,“ poručio je admiral Hranj.

Svečanost se nastavila polaganjem vijenaca na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde te kulturnim programom. Jazz orkestar Hrvatske vojske održao je koncert s domoljubnim i popularnim skladbama, dok je “Rhine River Ramblers” iz sastava Vojnog orkestra Američke kopnene vojske u Europi (U.S. Army Europe Band) izvodio međunarodno poznate skladbe.

Prezentacija taktičko-tehničkog zbora te naoružanja i opreme Oružanih snaga na Jarunu

Uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske, program je održan i na zagrebačkom Sportsko – rekreacijskom centru Jarun. Tradicionalno je prikazan taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OS-a, postavljen je šator Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te braniteljskih zadruga te su prikazane pokazne vježbe pripadnika Vojne policije, vojno akrobatska vježba Počasno zaštitne bojne i program akrobatske grupe “Krila Oluje“.

„Na ceremoniji otvorenja taktičko-tehničkog zbora sudjelovali su pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Počasno-zaštitne bojne, Bojne za potporu Zapovjedništva za potporu te Orkestar Hrvatske vojske. Hrvatsku zastavu je, iskačući iz helikoptera padobranom s visine od 1.200 metara, donio pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, potom ju uručio zastavnoj skupini Bojne za potporu Zapovjedništva za potporu, nakon čega je podignuta na jarbol“, izvijestili su iz MORH-a.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK