logo logo logo logo

Dan državnosti: Upućene brojne čestitke, Niagarini slapovi u hrvatskim bojama…

Objavljeno: 30. 5. 2021 - 22:13 | Kategorija: Vijesti

U nedjelju 30. svibnja 2021., diljem Hrvatske obilježen je Dan državnosti. Državni dužnosnici rano ujutro uputili su čestitke svojim građanima te odali počast onima koji su omogućili osnivanje neovisne i suverene Republike Hrvatske.

U jutarnjim satima, premijer Andrej Plenković odaslao je podužu čestitku hrvatskim građanima.

„Dan državnosti ima veliko značenje za sve nas jer je konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, na današnji dan 1990. godine, rođena demokratska hrvatska država. Nakon stoljetne borbe za vlastitom državom, tog je dana obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji otada demokratskim putem upravlja svojom sudbinom. Bilo je to prijelomno vrijeme u našoj povijesti kada smo kao narod pokazali jedinstvo, zajedništvo i hrabrost, pod vizionarskim  vodstvom predsjednika Franje Tuđmana. No za razliku od mnogih srednjoeuropskih naroda koji su se mirnim putem oslobodili komunističkog režima, hrvatski je narod ubrzo bio prisiljen da brani svoju obnovljenu slobodu od velikosrpske agresije, koju je u Domovinskom ratu osujetio te konačno porazio.

Stoga se danas s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Hrvatske. No slobodu, mir i sigurnost koju danas uživamo platili smo najvećom cijenom: životom onih najhrabrijih i najzaslužnijih zahvaljujući kojima danas imamo vlastitu državu. Njihovu žrtvu stoga nikad ne smijemo zaboraviti.

I zato što su svoj život jučer bili spremni izložiti za sve nas kao država dužni smo štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja. Isto tako, zato što danas štite živote i imovinu svakog hrvatskog građanina ili sigurnost naše zemlje, dužni smo ulagati u opremanje hrvatske policije i modernizirati Hrvatsku vojsku, i to ćemo raditi i dalje. Odlukom Vlade o nabavi suvremenog višenamjenskog borbenog aviona, Hrvatska stječe strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina i podiže nacionalnu sigurnost na razinu na kojoj nikad nije bila. Time ćemo osigurati mnogo djelotvorniju zaštitu našeg suvereniteta u sve tri njegove dimenzije – na kopnu, moru i u zraku – i osnažiti položaj Hrvatske u okviru NATO-a i Europskoj unije,“ izjavio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na današnju situaciju u Hrvatskoj koja je također otežana zbog pandemije koronavirusa i razornih potresa koji su obilježili proteklu godinu.

„I ovaj Dan državnosti dočekujemo u okolnostima koje nam nameće borba protiv pandemije koronavirusa. U nedvojbeno najtežoj godini od Domovinskog rata s tugom se prisjećamo i više od osam tisuća naših sugrađana koji su izgubili bitku s virusom i u mislima smo s njihovim obiteljima. No zahvaljujući padu brojeva potvrđenih slučajeva zaraze u posljednjih pet tjedana, koji je najniži od početka listopada, ovih smo dana mogli ublažiti neke od preostalih mjera. No virus još nije nestao. Zato nemojmo prebrzim i pretjeranim opuštanjem ugroziti zdravlje i živote ljudi. Ostanimo odgovorni i pridržavajmo se svih mjera osobne zaštite.

Hrvatsku su osim pandemije pogodila i dva razorna potresa, čija je šteta procijenjena na 129 milijardi kuna, što je četiri puta više od cijene pandemije. I u prvom i u drugom potresu, hrvatski je narod pokazao svoju snagu, veliko srce i zajedništvo, na što možemo biti ponosni. Još jednom smo pokazali da u teškim okolnostima možemo računati jedni na druge.

Unatoč ovim teškim okolnostima, Hrvatska može biti ponosna na svoja postignuća u protekla tri desetljeća naše neovisnosti. Uspostavili smo institucije demokratske države, osigurali međunarodno priznanje, ustrojili respektabilne oružane snage, obranili i oslobodili svoju domovinu, obnovili ratom razrušena područja te izgradili modernu državu koja je članica NATO-a i Europske unije, kojom smo već i predsjedali. Obnovili smo gospodarstvo i ostvarili brojna ulaganja u modernizaciju infrastrukture,“ zaključio je Plenković.

Polaganje vijenaca na Oltaru domovine

Premijer Andrej Plenković s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i svojim izaslanicima iz vlade, položio je vijence na Oltaru domovine na Medvedgradu. Tom prigodom prisjetio se stvaranja hrvatske države.

“Ti trenuci bili su vrijeme koje je nezaboravno, koje se u povijesti jednog naroda događa u jedinstvenom periodu i svi koji smo to proživjeli moramo biti ponosni da pripadamo upravo onoj generaciji koja je imala čast živjeti u slobodi i u svojoj državi“, izjavio je premijer Plenković.

Premijer se nadovezao na značaj sinergije u realiziranju Hrvatske koja je imala tri temeljne točke.

„Prvo, predvodničku, vizionarsku ulogu prvog hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, drugo jedinstvo hrvatskoga naroda i treće bez čega ne bi bilo današnje slobode su hrabrost i neustrašivost hrvatskoga naroda“, dodao je Plenković.

Hrvatskim braniteljima zahvalio se i predsjednik Sabora Jandroković.

“Zahvala svim hrvatskim braniteljima, članovima obitelji poginulih branitelja. Hvala još jednom svima koji su ugradili sebe u hrvatsku slobodu, samostalnost i demokraciju u kojoj danas živimo”, izjavio je Jandroković.

Nakon odavanja počasti na Medvedgradu, uslijedilo je sveto misno slavlje za Domovinu u crkvi sv. Petra, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Podsjetimo, dan ranije, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održan je gala koncert na kojem su sudjelovali visoki dužnosnici iz hrvatske politike, slovenski premijer Janez Janša te ostali uglednici iz hrvatskog društveno-političkog života.

Pod vodstvom maestra Aleksandra Kalajdžića, operni solisti Lana Kos, Valentina Fijačko Kobić, Dubravka Šeparović Mušović, Ljubomir Puškarić, Nikša Radovanović i Leon Košavić te orkestar i zbor Opere zagrebačkoga HNK, izveli su poznate arije hrvatskih skladatelja – Borisa Papandopula, Ivana pl. Zajca, Ivana Matetića Ronjgova, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea i Davora Bobića. Koncert je otvoren izvedbom I. stavka – Festivo Papandopulova Hommagea à Sorkočević Orkestra Opere HNK.

Uslijedilo je čitanje poezije hrvatskih književnika – Marka Marulića, Miroslava Krleže, Dobriše Cesarića i Irene Vrkljan, u izvedbi dramskih glumaca Alena Šalinovića, Franje Kuhara, Gorana Grgića, Ivane Boban, Siniše Popovića i Jelene Babić Otašević.

Za sam kraj koncerta solisti Valentina Fijačko Kobić, Lana Kos, Nikša Radovanovića i Ljubomir Puškarić te Zbor Opere HNK u Zagrebu, izveli su završnu scenu opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca “Na krilih slave letimo; U boj, u boj”.

Stigle brojne čestitke, a slapovi Niagare zasvijetlili u hrvatskim bojama

Povodom Dana državnosti, stigle su brojne čestitke i iz inostranstva.

Američki državni tajnik Antony Blinken čestitao je Hrvatskoj njen dan istaknuvši prisan odnos tih dviju zemalja.

„U ime vlade Sjedinjenih Država čestitam hrvatskom narodu Dan državnosti. SAD i Hrvatska su nepokolebljivi saveznici i partneri, a naš odnos je određen zajedničkim vrijednostima koje nam pomažu da napredujemo na kritičnim područjima, uključujući osnaživanje trgovinskih i investicijskih veza, energetske sigurnosti te borbu protiv klimatske krize“, stoji u izjavi State Departmenta.

Čestitkama se pridružio i visoki dužnosnik State Departmenta za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker.

„Cijenimo doprinos koji su američki Hrvati napravili za naše odnose. Svake godine sve više američkih turista otkriva ljepote Jadrana i drugih dijelova vaše države, nadamo se da će ih biti više“, napisao je Reeker na svom Twitter profilu.

Povodom obilježavanja Dana državnosti, po prvi puta su američki slapovi Niagare zasvijetlili u hrvatskim bojama.

„Ovom inicijativom željeli smo na simboličan način obilježiti povezanost i strateško partnerstvo Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, od kulture, sporta i znanosti do vanjske politike, obrane i gospodarstva. Hrvatski iseljenici su posebno zaslužni u promicanju veza i suradnje između svoje domovine i zemlje u kojoj su pronašli svoj novi dom”, izjavio je generalni konzul RH u New Yorku Nikica Kopačević (Index, 30. 05. 2021.).

Kako se navodi, na svečanosti su sudjelovali veleposlanik RH u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović, gradonačelnik grada Niagara Falls Robert Restaino, vojni izaslanik RH u Sjedinjenim Američkim Državama brigadni general Tomislav Galić, generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea, generalna konzulica RHu Chicagu Sanja Laković, župnik Hrvatske katoličke župe Majke Božje Bistričke u Lackawani u New Yorku velečasni Christopher Ćorić, te drugi pripadnici hrvatske zajednice koji prebivaju u SAD-u.

Također, internetska tražilica Google početnu stranicu ukrasila je hrvatskom zastavom.

Dan branitelja grada Zagreba

Uz Dan državnosti, u Zagrebu je obilježen i Dan branitelja Grada Zagreba. Zagrepčanima i njenim braniteljima čestitku je uputila obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, ističući doprinos zagrebačkih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu te prisjećajući se stradalih sugrađana i hrvatskih branitelja čija se žrtva nikada ne smije zaboraviti.

„Zagreb je dao nemjerljiv doprinos u Domovinskome ratu, a oko 68 000 zagrebačkih branitelja, naših sugrađana je branilo hrvatske granice, od Vukovara do Dubrovnika. Više stotina Zagrepčana je svoje živote položilo u temelje suverene Republike Hrvatske, a gotovo 7 000 ih je sa statusom hrvatskoga ratnog vojnog invalida zbog ranjavanja, ozljeđivanja ili bolesti kao izravne ratne posljedice“, poručila je Pavičić Vukićević.

Predvođeni Pavičić Vukičević, delegacija grada Zagreba položila je vijence na zagrebačkom Mirogoju, u čast i spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Obilježavanje Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja u Splitu

Dan hrvatskih branitelja grada Splita održava se na sam Dan državnosti. Tim povodom lokalni dužnosnici, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban, zatim načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, brigadir Hrvatske ratne mornarice Nikša Mikulčić, te predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja, položili su cvijeće kod spomenika u Parku branitelja te položili vijence kod Središnjega križa na gradskom groblju Lovrinac i Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U čast Domovini, sa zgrade Gradske uprave spuštena je 22 metra duga hrvatska zastava uz intoniranje “Lijepe naše”, a večer ranije je otvoren novouređeni Trg Gaje Bulata te je održan svečani koncert Zbora i orkestra HNK Split pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, izvijestili su iz Hine.

 

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona Twitter

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK