logo logo logo logo

Braniteljske udruge predstavile svoje djelovanje i postignuća državnim službenicima

Objavljeno: 31. 12. 2021 - 14:27 | Kategorija: Vijesti

Pojedini predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata posljednjih mjeseci su se sastali i razgovarali s državnim vodstvom koje su uputili u rad i postignuća svojih civilnih udruga u suvremenom hrvatskom društvu.

U Uredu predsjednika ugošćeni su članovi Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“, Veteranske udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini te Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, dok se u Trakošćanu obilježila godišnjica osnutka Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine na kojoj su nazočili članovi Vlade RH.

Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“

U utorak 23. studenog 2021., predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović u svojim službenim prostorijama se sastao s predstavnicima Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“. Riječ je o udruzi osnovanoj 2017. godine koja okuplja amatere trkače s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata i sporta kao zdravog načina života.

Udruga organizira oko 40 maratona na godišnjoj razini, a okuplja više od 150 članova. Maratonima se obilježavaju najvažniji događaji iz Domovinskog rata.

„Održali su razne memorijalne utrke, pa su tako uz važne obljetnice poput „Bljeska“ , „Oluje“, „Maslenice“ i „Škabrnje“, otrčali maraton i u spomen na poginule vatrogasce na Kornatima. Ove godine organizatori su i 1. memorijalne utrke međunarodnog karaktera, koja je održana 20. studenoga od Novog Travnika do Viteza, kojom su obuhvaćena spomen obilježja Novi Travnik, Bučići, Nević Polje, Prahulje, Grgino Polje, Nova Bila, Jadrol, Ratna bolnica, Križančevo Selo i Vitez,“ priopćili su iz Ureda predsjednika.

Tom prigodom su predstavnici Udruge najavili snimanje dokumentarnog filma u sklopu novog projekta.

Uz predsjednika Milanovića, sastanku su nazočili predsjednik Udruge Igor Vuković, predsjednik Upravnog odbora Danijel Tomac, član Alen Čaušević i počasni član Duško Štrbac te posebni savjetnik Predsjednika za veterane Marijan Mareković.

Veteranska udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske

Dan nakon, u srijedu 24. studenog 2021., uslijedio je razgovor s izaslanstvom Veteranske udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske čije se područje djelovanja bazira na aktivnom pružanju psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u sklopu projekta koji se provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Osječko-baranjskom županijom.

„Kao glavni problem maloljetnih dragovoljaca, hrvatskih branitelja, predstavnici Udruge naveli su neprepoznavanje maloljetnih branitelja kao kategorije hrvatskih branitelja u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dok su istovremeno prepoznati u Pravilniku o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata,“ navode iz Ureda.

Udrugu su na sastanku predstavljali predsjednik Udruge Dražen Jurmanović, savjetnica Morisa Mikić te članovi Dean Mostina, Danijela Lalić i Robert Vorgić.

Udruga policajaca Hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini

U utorak 14. prosinca 2021., predsjednik Milanović je ugostio pripadnike Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u Bosni i Hercegovini – njihovog predsjednika Josipa Marića, predsjednika Skupštine Antu Štrbca, koordinatora za kanton Središnja Bosna Ivu Komšića te članove Jozu Laštru i Nikicu Petrovića.

Udruga je osnovana prije manje od godinu dana s ciljem zaštite prava policajaca koji su sudjelovali u obrani BiH te očuvanja vrijednosti i digniteta Domovinskog rata.

„Kroz policijsku postrojbu prošlo je oko 2500 članova, tijekom rata poginulo ih je 150, a ranjeno ih je 450. […]njihova ratna postrojba djelovala [je] na području Bosne i Hercegovine, ali je dala svoj doprinos i u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Udruga danas okuplja umirovljene hrvatske policajce iz središnje Bosne, Neuma, Mostara, Posavine, a priključuju joj se i umirovljeni policajci iz drugih dijelova BiH,“ javljaju iz Ureda Predsjednika.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik za veterane Marijan Mareković.

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije

U srijedu 15. prosinca 2021., predsjednik Milanović se sastao s predstavnicima Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije te s učenicima koji su dobitnici priznanja „Imperial“.

Naime, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije je 20. studenoga ove godine, na Svjetski dan djece, u Dubrovniku po prvi put dodijelila priznanje „Imperijal“ kojim se nagrađuju djeca za njihov rad i angažman.

„Priznanje „Imperijal“ spomen je na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata koje su ustanovile njihove majke u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom državne nagrade za promicanje prava djeteta. „Imperijal“ je jedinstven način obilježavanja stradanja djece u Domovinskom ratu kojim poštujemo prošlost, ali gledamo u budućnost naše djece, objasnili su članovi Udruge i dodali kako žele da „Imperijal“ bude simbol ne samo stradanja, već i ljubavi i pobjede,“ pojašnjavaju iz Ureda predsjednika.

Priznanje će se od sada dodjeljivati svake godine, a ovogodišnji dobitnici su učenik Josip Đurović za volontiranje i sudjelovanje u humanitarnoj akciji Podijelimo radost Božića te promicanje ugleda škole i svoje zajednice, učenica Bruna Stojanović za promicanje ugleda škole i grada Dubrovnika te učenik Filip Bašica za promicanje ugleda škole kao predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH.

Uz dobitnike priznanja i predsjednika Milanovića, razgovoru su prisustvovali predsjednica Udruge Marija Lukšić, članica Udruge Ana Bokun, inicijator i idejni začetnik priznanja „Imperial“ Denis Pavela, ravnateljica OŠ Montovjerna Dubrovnik Lucija Vujica te savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

U subotu 11. prosinca 2021., u Trakošćanu je obilježena 20. godišnjice rada Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. Kao predstavnici državne vlasti, obljetnici su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Mnogi hrvatski branitelji dali su dijelove svoga tijela, žrtvovali su svoju budućnost, žrtvovali su budućnost svojih obitelji, njihovih bližnjih. U šest godina što sam na čelu Vlade, ne vidim da je Hrvatska propala. Ne vidim da nema novaca za zdravstvo, da nema novaca za obrazovanje, za infrastrukturu, za MORH i kupnju višenamjenskih borbenih aviona, za regionalni razvoj za pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, za napraviti napor u obrazovanju u svim sektorima kojima se bavimo, a pritom ima novaca za ispravan potez rješavanja prava hrvatskih branitelja, uključivo naravno i 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide,“ izjavio je tom prigodom premijer Plenković, prenosi Vlada RH.

„Ono iza čega stoje hrvatski branitelji to je hrvatska država, hrvatska sloboda, dignitet Domovinskog rata, ljubav prema majkama, suprugama, djeci, prema našoj kulturi, povijesti, vjeri, identitetu. I svaki taj susret s njima uvijek kod mene ostavi tu jedinstvenu emociju koju svatko od vas ima i neponovljiv doprinos koji ste vi dali,“ dodao je premijer.

Potom se premijer Plenković osvrnuo na rad ministra Medveda za kojeg smatra da je čovjek koji je upućen u sve aktualne probleme s kojima se suočavaju obitelji hrvatskih branitelja.

„Čovjek koji je dovoljno mudar da, kada hrvatska država investira u veteranske centre, prije nego što do kraja donese građevinsko-arhitektonske odluke i prepusti izgradnju, dovede predstavnike hrvatskih branitelja, dovede hrvatske ratne vojne invalide, da vide slažu li se s onim kako razmišljaju arhitekti i građevinari,“ pojasnio je predsjednik Vlade.

Plenković je naveo što je sve Ministarstvo hrvatskih branitelja učinilo u posljednjih pet godina.

„Donijeli smo donijeli zakon o državnim blagdanima. Taj zakon je vratio da Dan državnosti bude 30. svibnja, dan koji smo svi osjećali emocijama, slavili ga deset godina. Donijeli smo Zakon o Vukovaru, Vukovar je sada mjesto posebnoga pijeteta i 18. studenog dan je koji obilježavamo na dostojanstven način. Usvojili smo jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji. Donijeli smo zakon o nestalima, o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu. Izmijenili smo kurikulum povijesti u našem obrazovnom sustavu koji na adekvatan način tretira povijest, recentnu povijest Hrvata, a osobito Domovinski rat. Učinili smo enormni napor u traganju za nestalima,“ nabrojio je premijer.

„Sve to radimo samo zato jer ste vi bili tu kad je bilo najpotrebnije. Da nije bilo toga, ne bi bilo slobode, ne bi bilo samostalne, neovisne, međunarodno priznate i slobodne hrvatske države. Ne bi bilo demokracije. U demokraciji, bez obzira kojem političkom spektru pripada , bez obzira kakva ideološka uvjerenja ima , koliko se slagali ili ne slagali, moramo imati barem neke temeljne vrijednosti oko kojih se možemo složiti. A te temeljne vrijednosti su Domovinski rat i poštovanje hrvatskih branitelja. To nikada ne može, ne smije i ne treba biti sporno. To nikada nije financijsko pitanje, to je pitanje vrijednosti, morala, zdravog razuma,“ zaključio je Plenković.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK