logo logo logo logo

Branitelji humanitarci: Već prvog dana se angažirali oko pomaganja stradalima u potresu na području središnje Hrvatske

Objavljeno: 27. 1. 2021 - 13:23 | Kategorija: Vijesti

Nakon što je krajem prosinca 2020. godine područje središnje Hrvatske pogodio niz razornih potresa, diljem Hrvatske aktivirali su se brojni građani i civilne udruge kako bi pomogli svojim sunarodnjacima. Među njima, angažirala se i većina braniteljskih udruga čiji su se pripadnici već prvog dana počeli organizirati i udruživati s ciljem prikupljanja i raspodjele potrebite pomoći stradalima u potresu.

Krajem prosinca dogodio se prvi jaki potres na području Sisačko-moslavačke županije nakon kojeg je uslijedio niz naknadnih potresa, a podrhtavanje tla i novi potresi još uvijek se događaju.

Dana 28. prosinca 2020. godine u 06 sati i 28 minuta dogodio se jak potres s epicentrom kod Petrinje (M 5.0) koji je prethodio razornom potresu 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta, s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje (45.4002N, 16.2187E, dubina 11.5km), magnitude 6.2 prema Richteru (intenziteta u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice). Nakon tog potresa uslijedio je niz naknadnih, a do 31.12.2020. ih je 265 čija je magnituda veća od 1.0.,” navodi Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Posljedično, smrtno je stradalo sedmero osoba, a više od njih 20 bilo je ozlijeđeno. Potresi su nanijeli i ogromne materijalne štete: uništeni su brojni domovi, institucije, sakralni i državni objekti, a mnoga naselja ostala su bez električne energije i vode. Snažni potresi osjetili su se i u drugim hrvatskim županijama te susjednim zemljama.

Najveća materijalna šteta zabilježena je na području Sisačko-moslavačke županije, a riječ je o pogođenim gradovima Sisku, Petrinji i Glini, te mjestima Majskim Poljanama, Strašniku, Sibiću, Žažini, Lekeniku, Selima, Gori, Pešćenici, Odri, Hrastovcu, Hrvatskom Čuntiću, Mošćenici i Brestu Pokupskom. Također, štete su prijavljene na područjima Bjelovarsko-bilogorske (Bjelovar, Nova Rača, Stara Plošćica), Karlovačke (Karlovac), Krapinsko-zagorske (Strmac), Koprivničko-križevačke (Križevci, Legrad) i Zagrebačke (Turopolje, Cerovski Vrh, Gustelnica, Bukovčak, Pokupsko, Velika Gorica, Zaprešić, Zagreb, Kravarsko) županije te u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

U pomaganju stradalom stanovništvu angažirala se šira javnost, uključujući i brojne branitelje koji pomažu ili individualno ili u sklopu braniteljskih udruga. Razne akcije prikupljanja pomoći za nastradale u potresu na području središnje Hrvatske, među ostalima, organizirali su pripadnici: Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995., podružnice HVIDRA-e, Veterana 4. gardijske brigade, Veterana Specijalne policije „Batt Split“, Udruge veterana 145. brigade HV, Udruge veterana i prijatelja 141. brigade HV, Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, podružnice UDVDR RH, Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, braniteljskih udruga grada Labina, Zajednice udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH, 108. brigade Zbora narodne garde RH, te mnogi drugi.

Primjerice, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara je do sada sudjelovala u dvije akcije prikupljanja pomoći za područja stradala u potresu. Prva akcija organizirana je u suradnji s Udrugom policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata, dok je druga bila u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Prikupili smo oko tri tone prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština i svega onoga što je  stanovništvu ondje bilo potrebno. Dio donacije dostavljen je braniteljskoj populaciji, točno na adresu pojedinca koji je trebao određene stvari. Nećemo stati na ovome, priča se nastavlja i dalje. Znamo kako je Vukovar prošao. Cijela nam je Hrvatska pomagala, a sada se mi branitelji Vukovara pokušavamo odužiti  na ovaj skroman način i pomoći unesrećenima“, izjavio je predsjednik Koordinacija Franjo Šoljić za tamošnje lokalne medije.

Dopremu hrane, građevinskog materijala i ostalih potrepština organizirali su pripadnici Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, dok je Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995. donio odluku da se organizira i pomogne svojim kolegama – članovima Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Budaševa, mjesta koje je također teško stradalo uslijed potresa. Vodstvo Kluba varaždinskih branitelja, pod geslom „ako smo mogli 1991. godine u Domovinskom ratu možemo i moramo danas“ početno je predalo 100 paketa pomoći sastavljenih od osnovnih životnih namirnica i sredstava za održavanje osobne higijene, koje su branitelji iz Budaševa dalje uručivali najpotrebitijima. Potom je u sklopu nove akcije prikupljeno pet tona stočne hrane za Banovinu.

 Zacrtano i odrađeno, zahvaljujemo svim članovima Kluba, koji su svojim donacijama u novcu, žitu, dječjim krevetićima, grijalicama i stočnoj hrani, sudjelovali u akciji prikupljanja pomoći našim prijateljima braniteljima, koji žive na širem području Gline. Posebno hvala našim prijateljima, dragovoljcima braniteljima iz Budaševa na čelu s predsjednikom Zdravkom Vasilikom, koji su odradili istovar i podjelu na terenu. Takvom zajedničkom akcijom svi skupa smo pomogli ciljano domaćinstvima i malim uzgajivačima domaćih životinja na području Gline, koje je teško stradalo u katastrofalnom potresu. Hvala našoj ekipi Kluba koja je bila direktno uključena na utovaru i slanju pomoći. I posebno veliko HVALA vlasnicima tvornice stočne hrane Fanon d.o.o. iz Petrijanca i gospođi Snježani Jarnjak i Mariu Jarnjaku, na doniranoj količini stočne hrane“, navode iz Kluba.

Humanitarnu akciju „Uz nas niste sami“ inicirali su branitelji Udruge veterana 4. gardijske brigade, koji su se zajedno s Udrugom veterana specijalne policije „BATT“ – SplitRonilačkim klubom 4. gardijske brigade, Udrugom veterana i prijatelja 141. brigade, te članovima Kluba djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata, udružili u prikupljanju pomoći u vidu nekvarljive hrane, vode i higijenskih potrepština. Uz navedeno, osigurali su i 16 agregata s obzirom na to da su mnoga mjesta koja su pogođena potresom ostala bez električne struje. Osim toga, članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade stavili su se na raspolaganje mjerodavnim službama Republike Hrvatske.

Nadalje, Udruga veterana 145. brigade HV-a, u suradnji s Udrugom specijalne policije iz Orahovice, Udrugom mladih SURLA iz Dugog Sela, te kompanijama Kemokop i Trgoprom KOZINA iz Dugog Sela, angažirala se u sanaciji šteta te prikupljanju i podjeli humanitarne pomoći u Petrinji i Letovaniću. Naime, uz ispostavu humanitarne pomoći, članovi Udruge veterana 145. brigade HV sudjelovali su u raščišćavanju ruševina nastalih u potresu i gradnji privremenih spremišta. U tome su im se priključili još i volonteri iz Zagreba, članovi braniteljske Udruge iz Kina, te vatrogasci iz Zaprešića i Letovanića. Također, u organizaciji Udruge isporučena su četiri stambena kontejnera i jedna kamp kućica obiteljima s više djece koje su ostale bez svojih domovina u Letovaniću.

U organizaciji Udruge veterana 145. brigade HV danas je tvrtka ‘KEMOKOP’ iz Dugog Sela donirala MO Letovanić a s ciljem sanacije šteta od razornog potresa, građevinski materijal /crijep, ciglu, letve/ u iznosu većem od 20 000 kuna koji je raspodijeljen obiteljima kojima je to najpotrebnije… Ovim putem zahvaljujemo se tvrtki KEMOKOP iz Dugog Sela i njihovim vlasnicima g. Nenadu i Mladenu Lovrić koji su se svaki puta odazvali na naš poziv za sudjelovanje u humanitarnim akcijama… Zahvaljujemo se i djelatnicima KEMOKOPA koji su zajedno s članovima Udruge veterana 145. brigade HV dostavili građevinski materijal potrebitima unatoč činjenici da je državni praznik…“, izvijestila je Udruga.

Pomaganju stradalom stanovništvu priključile su se i braniteljske udruge grada Labina, udruga HVIDRA Jug Čakovec, te Zrinska Garda Čakovec, koje su također u svojim prostorijama organizirale prikupljanje humanitarne pomoći u vidu hrane, higijenskih potrepština, deka, posteljine i garderobe.

Prikupljali smo prehrambene proizvode, poljoprivredne proizvode (voće i povrće) kućne potrepštine, higijenske potrepštine, odjeću, posteljinu itd. Prikupljeno je robe za jedan kamion i dva kombi vozila. Pomoć vozimo u dogovoru s Caritasom sisačke biskupije i idemo za Sisak. Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su pomogli da nam ova humanitarna akcija bude ovako uspješna. Posebno se zahvaljujemo tvrtkama Marodi tjestenina, Općini Strahoninec, obitelji Zvonarek iz Čakovca, obitelji Zver iz Čakovca vlasnicima OPG Zver, Vajda d.d., UDVDR Sveti Juraj na Bregu, autoprijevozniku Tarandek Transporti iz Zasadbrega za prijevoz, Kristijanu Kneziću na darovanom besplatnom prijevozu kombija, Udruzi za Down sindrom Čakovec, obitelji Bel iz Čakovca na ustupanju skladišnog prostora te mnogima drugima te obiteljima Mlinarić, Ružić i Derk“, rekao je predsjednik HVIDR-e Jug Pavo Jazvić.

Osim materijalne štete, razorni potresi utjecali su i na narušavanje psihičkog zdravlja stanovništva pogođenog područja. Nužnost potrebe za pružanjem psiho-socijalne pomoći i ostalih terapeutskih intervencija prepoznao je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH Tihomir Trešćac koji je zajedno sa psihijatrima doc. dr. sc. Špirom Janovićem i dr. Hermanom Vukušićem, obišao stanovnike s područja Petrinje i Gline.

Branitelji su još jednom pokazali humanitarni karakter i spremnost brzog angažiranja u kriznim situacijama. Prilikom pomaganja sunarodnjacima koji trpe teške posljedice potresa, branitelji nisu isključivali niti jednu društvenu skupinu, dapače surađivali su s raznim udrugama civilnog društva kako bi pomoć stigla svim potrebitima. Uviđamo da je njihova glavna namjera činjenje dobrobiti u općem interesu javnosti, što je ujedno i osnovna vrijednost na kojoj se temelje statuti većine braniteljskih udruga.

 

Autor: Žana Jukić

 

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK