logo logo logo logo

Aktivnosti hrvatskih branitelja kroz lipanj

Objavljeno: 1. 7. 2021 - 17:28 | Kategorija: Vijesti

Tijekom lipnja održane su brojne aktivnosti u kojima su sudjelovali hrvatski branitelji diljem Republike Hrvatske. Idemo redom.

22. ribičko natjecanje hrvatskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije

Na samom početku mjeseca, 3. lipnja 2021., u organizaciji ogranka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnice Međimurske županije Donja Dubrava, održano je tradicionalno  22.  ribičko natjecanje hrvatskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije u lovu udicom na plovak.

Sportsko natjecanje odvilo se na stazi kanala Drave, kod ribičkog doma ŠRD „Štuka“ Donja Dubrava, a na njemu je nastupilo 19 ekipa ogranaka UDVDR Podružnice Međimurske županije. Voditelj natjecanja je bio Dražen Tkalac, a sudac Božo Strahija.

„U pojedinačnoj kategoriji medaljama su se okitili: u sektoru A –  1. mjesto Darko Oreški (ogranak UDVDR Mursko Središće), 2. Srećko Golub (ogranak UDVDR Donja Dubrava), Dejan Ciglarić (ogranak UDVDR Čakovec); u sektoru B – 1. Stanko Vinko (ogranak UDVDR Sveti Martin na Muri), 2. Darko Borko  (ogranak UDVDR Nedelišće), 3. Zlatko Turk (ogranak UDVDR Čakovec); u sektoru C – 1. Darko Bočkaj  (ogranak  UDVDR Podturen-Dekanovec), 2. Darko Rusak (ogranak UDVDR  Donja Dubrava), 3. Ivan Žajdela  (ogranak UDVDR Goričan)“, izvijestili su iz UDVDR.

Hrvatski branitelj Darko Oreški, osim što je osvojio prvo mjesto u sektoru A pojedinačne kategorije, proglašen je i najboljim ribičem jer je ulovio ribu težu od 4 kg. Za to postignuće Oreškom je uručena Posebna nagrada. Medalje i pehare dodijeli su predsjednik ogranka Donja Dubrava Neven Lisjak i predsjednik podružnice Stjepan Horvat.

Iz UDVDR dodaju da su ribičkom natjecanju nazočili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga.

Uspon na Sveto brdo 

Dana 6. lipnja 2021., Udruga Specijalne jedinice policije „Grom“ PU Karlovačke i Hrvatsko planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba, organizirali su komemorativni uspon na Sveto Brdo, kojim se odaje počast svim stradalnicima specijalne jedinice policije MUP-a RH, HV-a i HOS-a, na Velebitu tijekom Domovinskog rata.

„Današnji hod prikazujemo za ljude koji su poginuli na Velebitu. Što je njih držalo ovdje po hladnoći, zimi, što ih je motiviralo na takve žrtve i patnje, dok su istovremeno neki otišli u Njemačku. To da se bore za svoju zemlju, da ni jedan komadić nedamo drugima. Mnogi su dali svoju krv da bi do toga došli, a mnoge ploče poginulih branitelja koje viđate na ovim prostorima su mozaik koji je stvorio Hrvatsku. Te žrtve cijenimo i ne zaboravljajmo. Danas mnogi prigovaraju da mnogo toga u zemlji ne valja. Ako se mi ne želimo promijeniti, ni zemlja se neće mijenjati na bolje. Svi promjene očekuju od drugih, a ne žele krenuti od sebe. Neka nam stalni uzor budu naši poginuli branitelji,“ poručio je vojni kapelan Ivan Blaževac prilikom držanja misnog slavlja na Dušicama, prenosi IKA (06. 06. 2021.).

Više stotina planinara i hrvatskih branitelja je sudjelovalo na hodočašću, a o samom ideji nastanka ovog uspona razgovarali smo s predsjednikom Udruge Specijalne jedinice policije „Grom“ PU Karlovačke Josipom Slaćaninom i članom Udruge Matom Šalićem, u lipanjskom izdanju naše emisije „Hrvatski branitelj“. Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

XVI. Gastronomsko sportsko natjecanje u kuhanju fiša i lovu ribe na plovak

Dana 12. lipnja 2021., na jezeru ,,Bajer Ciglana” Križevci, održano je XVI. Gastronomsko sportsko natjecanje u kuhanju fiša i lovu ribe na plovak, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke županije ,,Sv. Marko Križevčanin” i Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH.

Natjecalo se sveukupno 13 braniteljskih udruga iz cijele RH, a pobjednik u kuhanju fiša bila je braniteljska udruga iz Varaždinske županije. Drugo mjesto su zauzeli branitelji iz Zagrebačke, a treće iz Vukovarske županije.

„U lovu ribe na plovak pojedinačno najuspješniji ribič bio je Mladen Vrban iz UHBDDR – Peteranec iz Koprivničko-križevačke županije, potom Darko Šimunić i Željko Gospočić iz Krapinsko-zagorske županije“, prenosi Prigorski (14. 06. 2021.).

Napomenimo da su prije početka sportskog natjecanja zapaljene svijeće i položeni vijenci kod spomen-obilježja „Majka poginulog junaka” u parku Hrvatskih branitelja.

Renoviranje župnog dvora u Peterancu

Sredinom lipnja održana je i radna akcija pod motom „Zajedno u ratu, zajedno u miru”. Naime, pripadnici braniteljskih udruga UHBDDR Peteranec, UDVDR Koprivnica, Vitezova Domovinskog rata te članovi obitelji branitelja, zajedničkim snagama su pomagali župniku Ozrenu Bizeku oko uređenja zida crkve Sv. Petra i Pavla, u Peterancu, prenosi Klikaj (14. 06. 2021.)

Uručena Velika zlatna plaketa – “Da se ne zaboravi” glumcu Ljubomiru Kerekešu

U srijedu 23. lipnja 2021., u varaždinskoj Županijskoj palači istaknutom hrvatskom glumcu Ljubomiru Kerekešu uručena je Velika zlatna plaketa – “Da se ne zaboravi” zbog njegovog doprinosa u umjetnosti i humanitarnom radu. Riječ je o performansu brojnih kazališnih predstava koje je izveo ponajprije za invalide Domovinskog rata, a  priznanje mu je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s ostalim braniteljskim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

„Iza njega je 40 godina umjetničke karijere. Igrao je i igra u najistaknutijim predstavama. Surađivao je sa svim značajnim hrvatskim redateljima, a u filmovima glumio i s nekim najvećim svjetskim glumcima. Napisao je više zapaženih dramskih tekstova, režirao kazališne i ine predstave. Odlukom Ministarstva kulture RH 2015. dobio je status  Nacionalnog prvaka Drame, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske  s likom Marka Marulića“, pojašnjava predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković, netom prije uručenja priznanja, prenosi Regionalni tjednik (18. 06. 2021.).

Kerekeš je istaknuo da mu je ovo braniteljsko priznanje najdraže „jer dolazi od ljudi koji su uistinu bili prvi kada je trebalo“, a na nagradi su mu čestitali brojni, među kojima su intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Varaždinu Jasna Jakovljević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) Ivica Dolenec, glazbenik Mirko Švenda Žiga, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik RH  Zoran Milanović, varaždinski biskup mons. Bože Radoš, te varaždinski župan Anđelko Stričak, izvijestili su iz Hine.

Dodajmo da je ovo priznanje zadnje uručeno hrvatskom redatelju i glumcu Antunu Vrdoljaku.

Sportske igre hrvatskih branitelja u Crncu

Istog dana, u istočnom dijelu Hrvatske, pod organizacijom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata općine Crnac, održane su sportske igre u tri discipline: pikadu, belotu i visećoj kuglani. Natjecalo se pet ekipa, a rezultati su sljedeći:

“Viseća kuglana: 1. mjesto – ZUiČ HVIDR-a VPŽ, 2. Udruga HVIDR-a Slatina, 3. Udruga HVIDR-a Orahovica; Elektronski pikado: 1. Udruga HVIDR-a Slatina (Blaženka Nađ, Stjepan Trevizan); 2. UHBDR hrvatski branitelji Crnac (Josip Damjan, Damir Kovačević), 3. Zdruga HVIDR-a Orahovica (Robert Kuzmić, Damir Grosl); Belot: 1. ZUiČ HVIDR-a VPŽ (Damir Parc, Josip Podboj), 2. Udruga HVIDR-a Orahovica (Stjepan Pavić, Milan Mali), 3. Udruga HVIDR-a Slatina (Josip Habl, Aleksander Kiš).

Najuspješnijima u sve tri discipline, kao i sveukupno ekipno, odličja su uručili predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata općine Crnac Siniša Horvat, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić“, javlja Informativni centar Virovitica (23. 06. 2021.).

 U Ričicama postavljen spomenik Mladenu Lažeti

Dana 24. lipnja 2021., u Ričicama kod Prološca, otkriven je spomenik hrvatskom branitelju Mladenu Lažeti  koji je poginuo 1997. godine prilikom redovnog obavljanja vojne službe u Kninu. Tijekom Domovinskog rata Lažeta je bio zapovjednik desetine te je svoju službu odradio na svim ratištima.

“Heroji poput Mladena i njemu sličnih se samo na ovom kršu i kamenu rađaju. Njih je škrtost kamena odgajala za svoju domovinu i za svoju vjeru. Na nama je zadatak da dokažemo da naši branitelji nikada nisu umrli, ni Mladen ni bilo tko drugi. Poginuli i umrli hrvatski branitelji će vječno biti među nama živima”, rekao je tom prigodom župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban za Slobodnu Dalmaciju (24. 06. 2021.)

“Na početku Domovinskog rata u ilegali se skrivao sa svojim prijateljima i kupovao oružje. Kad je malo njih bilo spremno ići, Mladen je išao. Mladen i njegovi prijatelji nisu čekali da ih netko pozove u vojsku. Oni su sami stvarali mogućnost da bi branili hrvatsku državu vlastitim sredstvima i vlastitim rizikom”, prisjetio se početaka Lažetin zapovjednik brigadir Jure Šundov.

Održan 5. Memorijal “Heroji Maruševca”

Na samom kraju mjeseca ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Maruševac, organizirao je 5. Memorijal “Heroji Maruševca” u Donjem Ladanju. Memorijal je održan u spomen na sve stradale hrvatske branitelje s tog područja, a na natjecanju je sudjelovalo 12 braniteljskih udruga i 11 civilnih udruga. Natjecatelji su iskušali snage u pet disciplina – pikadu, belotu, streljaštvu, visećoj kuglani i malom nogometu, prenosi eIvanec (27. 06. 2021.)

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK