logo logo logo logo

Akcija Plitvice 1991: Okrugla godišnjica obilježena u bogatijem ruhu

Objavljeno: 2. 4. 2021 - 13:25 | Kategorija: Vijesti

U srijedu 31. ožujka 2021. g., svečano se obilježila 30. godišnjica akcije Plitvice iz 1991. godine. U spomenutoj akciji poginuo je hrvatski redarstvenik Josip Jović, koji se smatra prvom žrtvom Domovinskog rata. Njemu u čast odane su počasti, otvorena je izložba, a i položen je kamen temeljac za Memorijalni centar koji nosi njegovo ime. Također, predsjednik Milanović odlikovao je sudionike akcije Plitvice.

Kod spomen-obilježja u Nacionalnom parku Plitvička jezera, predstavnici državnog vrha i braniteljskih udruga obilježili su 30. obljetnicu akcije Plitvice (poznatoj i pod imenom Krvavi Uskrs) i komemoraciju poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću.

Iz državnih redova, počast prvoj žrtvi Domovinskog rata odali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, premijer Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević. Također, u polaganju vijenaca sudjelovali su predstavnici Ličko-senjske županije i Općine Plitvička jezera, kao i sami sudionici spomenute akcije – pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec.

„Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića ali i od jedne hrabrosti koja je graničila s ludilom u to vrijeme i prema kojoj sve drugo ustvari blijedi. Jedan mali broj mladih ljudi, neprofesionalaca, ne vičnih oružju došlo je ovdje svjesni da mogu sresti puno jačeg neprijatelja i da mogu ovdje zauvijek ostati i nikada se ne vratiti u Zagreb. Što vrijeme više prolazi, ta hrabrost je sve veća, ona se naprosto natkriljuje nad nama i danas mi je još teže to shvatiti nego onda. Vječna slava i hvala i poginulom Josipu Joviću koji nije imao priliku da dočeka hrvatsku slobodu za koju su se ovdje borili, slobodu, Ustav, demokraciju, hrvatsku pripadnost Europi i vjerojatno ništa više u tom trenutku. Sve drugo je povijest, a ovo je početak povijesti ”, izjavio je predsjednik Milanović.

Uz predsjednika Milanovića, vijence su položili načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić te posebni savjetnik predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

„Prije mjesec dana bili smo u Pakracu i tamo smo obilježili praktički početak Domovinskog rata i ovakvih operacija. 30 godina kasnije naša Vlada, potpredsjednik Tomo Medved, bio je u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića gdje je stavio kamen temeljac za Spomen dom i Memorijalni centar kako bi i tamo u tom kraju, odakle je puno branitelja bilo u ratu, iskazali poštovanje prema hrvatskim policajcima, redarstvenicima i njemu koji je prvi dao život za Hrvatsku. U ime Vlade želim im iskazati zahvalnost, poštovanje za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu i uvijek ćemo s dignitetom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu,“ poručio je premijer Plenković tom prigodom uime Vlade.

Kao što je premijer Plenković naveo, u Aržanu, rodnom gradu Josipa Jovića, ministar Medved položio je kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra Josip Jović. Medved je istaknuo kako će taj projekt upotpuniti edukativni sadržaj vezan uz Domovinski rat za sve posjetitelje, a pogotovo učenike, uz postojeći Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata Vukovar te obrazovno-muzejske ustanove u Karlovcu, Lipiku, Pakracu i Kninu.

„Memorijalni centar gradi se u neposrednoj blizini nove škole u Aržanu, a sadržavat će komemorativni dio u spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata – Spomen dom Josip Jović te druga obilježja i simbole Domovinskog rata, kao  i multifunkcionalnu dvoranu. Investitor je Općina Cista Provo, s projekt sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinska županija,“ priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izložba „Sjećanja na Krvavi Uskrs“

Istovremeno, povodom akcije Krvavi Uskrs, u karlovačkoj Policijskoj upravi je 29. ožujka postavljena izložba „Sjećanja na Krvavi Uskrs“, u čast svim pripadnicima redarstvenih snaga u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

„Okupili smo se danas ovdje i na sjećanje na poginulog Josipa Jovića, ali i radi vrednovanja uloge policijskih snaga u nastanku suvremene Republike Hrvatske, ali i na osiguravanju reda i mira danas, na osiguranju granica i na doprinos mirnom životu naših građana”, izjavio je general Josip Lucić, tadašnji zapovjednik akcije Plitvice.

U sklopu postava izložena su vojna sredstva, fotografije i drugi dokumenti o akciji, a izložbu je organizirao brigadir u mirovini Dubravko Halovanić u suradnji s karlovačkom Policijskom upravom i postrojbom „Karlovački počasni vod ZNG 91“.

General Lucić prisjetio se detalja akcije, za koju kaže da iako je provedena uspješno, nažalost je poginuo Josip Jović i ranjeno je devet policajaca. Akciju je okaraktezirao kao neuspjeli teroristički akt pobunjenih srpskih domicila protiv hrvatske policije.

Prvotno je na autobus u kojem su bili hrvatski policajci, na putu da uspostave ustavno-pravni poredak RH, bačena tromblonska mina. Srećom, „nije eksplodirala zbog nestručnog rukovanja“.

“Oni su nas čuli, ali ne i vidjeli, pucali su s postavljenih barikada na nas u visini stakala, mi smo zalegli i izašli van, a da su zapucali samo pola metra niže, imali bismo ogromne žrtve, uspjeli bi uništiti naša vozila i naše policijske snage. To je dokaz da su zasjedu isplanirali po danu, s ciljem da nas masakriraju, a tada u autobusu nije poginuo nitko”, prisjetio se Lucić za Hinu.

Na samom kraju intervencije koja je uslijedila, poginuo je Josip Jović, podlegnuvši ozljedama nakon što je pogođen metcima iz rafalne paljbe. Prema službenim policijskim izvješćima, tijekom akcije Plitvice uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune. Među njima su bili Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara.

„Aktivnosti su se nastavile u hotelu Jezero, gdje je bilo predviđeno formiranje policijske postaje i narednog je dana došla policijska postrojba koju je vodio mladi zapovjednik Tomislav Iljić i uspostavljena je Policijska postaja, a specijalne su postrojbe ostale tamo još dva dana i povukle se. Potom su na Koranski su most došli tenkovi i ta je policijska postaja bila opkoljena sa svih strana i jedinice za posebne namjene su intervenirale ponovno prvog na drugi svibnja, zbog dojave da će doći Šešelj s ciljem da uništi tu Policijsku postaju i pobije pripadnike policije. Jedinica za posebne namjene Rakitje je tada sa snagom od 200 ljudi došla u Kamp Korana i provela tamo tri dana i intervenirala,“ pojasnio je Lucić.

Osim predstavnika regionalne i lokalne vlasti, na otvorenju izložbe prisustvovali su pripadnici Specijalne jedinice “Grom”, naveo je načelnik PU Karlovac Darko Bratić.

Odlikovanje šestorice sudionika akcije Plitvice

Predsjednik RH  i vrhovni zapovjednik OSRH Milanović, uoči obljetnice je odlikovao sudionike akcije Plitvice.

„Dragi prijatelji, hrvatski junaci, prošlo je 30 godina od prvog krvavog događaja u ratnoj agresiji na našu Domovinu. U maglovito i snjegovito  jutro otišli ste autobusima, slabo opremljeni, bez borbenog iskustva u smrtnu opasnost i zato ste junaci. Takvim ljudima dugujemo vječnu zahvalnost. Znam da to zvuči prejednostavno rečeno i da to neće vratiti ni Josipa Jovića koji je tamo smrtno stradao, znam da je to malo, ali ako je ovo ono što mogu učini za vas, to je moja dužnost kao Predsjednika Republike, države Hrvata i hrvatskih građana“, poručio je predsjednik Milanović, priopćili su iz Ureda predsjednika RH.

Na svečanosti su Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu odlikovani Branko Horvatić i Željko Marić, a Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje Zlatko Aga, Dražen Jagečić, Jozo Kovačević te Karlo Kožul.

„Još jednom slava poginulom Josipu Joviću, vama zahvalnost i šaka gore: Živjela Hrvatska“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanosti odlikovanja prisustvovali su još i admiral Hranj, predstojnik Ureda PRH Orsat Miljenić, pročelnik kabineta PRH Bartol Šimunić, savjetnik PRH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnica PRH za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, te posebni savjetnik PRH za veterane DR Mareković.

Memorijalni malonogometni turnir „Josip Jović“

Inače, u čast i spomen Josipu Joviću, u njegovom rodnom mjestu se tradicionalno svakog ljeta održava Memorijalni malonogometni turnir koji nosi njegovo ime. Organizator sportskog natjecanja je Udruga policajaca branitelja Imotski. Turnir je podijeljen na natjecanje momčadi braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i natjecanje ekipa pripadnika policijskih uprava MUP-a RH.

Na malonogometnom turniru svake godine sudjeluju braniteljske udruge iz svih dijelova Hrvatske.

O životu i djelovanju Josipa Jovića te akciji Plitvice pročitajte više ovdje.

 

Autor: Mario Macan

 

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

icon
Udruga Priznajem
Nas. Andrije Hebranga 8/19
35000 Slavonski Brod
www.priznajem.hr
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca.
Postanite i Vi korisnikom aktivnosti u projektu namijenjenom hrvatskim braniteljima i stradalnicima u Domovinskom ratu pridružite nam se!
naziv projekta: Razvoj informativne platforme "Hrvatski branitelj"
naziv korisnika: Udruga Priznajem

ukupna vrijednost projekta: 1.302.730,93 HRK